– Συναντά εμπόδια η νέα κοινή πρόταση εμπόρων και παραγωγών για τη λαϊκή αγορά
– Τι λένε στα «Χ» η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας και η πρόεδρος των εμπόρων της λαϊκής αγοράς
Επανήλθε για συζήτηση, στο συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, από τη Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η εισήγηση για το θέμα που αφορά την χωροθέτηση της νέας λαϊκής αγοράς, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.
Στην ίδια συζήτηση τέθηκε για πρώτη φορά και μια νέα πρόταση που καταρτίστηκε από κοινού από τους παραγωγούς και τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς, οι οποίοι πλέον ακολουθούν κοινή οδό, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η συμπόρευση των δυο επαγγελματικών κλάδων επιτεύχθηκε χάρη στην πλειοψηφία των ανθρώπων του συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας και ειδικά της προέδρου του κας Εύης Αθανασιάδου όπως είπαν στα «Χ» εκπρόσωποί τους. Μάλιστα προκρίθηκε τελικά από το συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, έναντι της παλιάς πρότασης που προέβλεπε τη διεξαγωγή της λαϊκής στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων της Χελμού. Όπως διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του οργάνου, η πρόταση μπορεί να είναι αποδεκτή και από τις δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες συζήτησε ο ίδιος, ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα νέο κανονισμό λειτουργίας. Εδώ ακριβώς είναι το εμπόδιο που υπάρχει για την ώρα. Καθώς όπως λένε οι έμποροι της λαϊκής αγοράς, για να καταρτιστεί ένας νέος κανονισμός που θα συνοδεύει την πρόταση θα πρέπει να έχουν στοιχεία για το πόσοι και ποιοι εκθέτουν στη λαϊκή αγορά. Παρότι όπως λένε ζήτησαν αυτά τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου αυτά δεν τους δόθηκαν.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας, που έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, η πρόεδρος της Κοινότητας κα Εύη Αθανασιάδου, είπε στη συνεδρίαση εκτός από τον Αντιδήμαρχο κ. Μ. Τάσσου, παρόντες ήταν και η πρόεδρος των εμπόρων της λαϊκής αγοράς κα Βούλα Παπαδοπούλου, όπως και ο κ. Βασίλης Χρυσοστομίδης πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς. Η πρόταση των εκθετών συζητήθηκε ως πρώτο τακτικό θέμα στη συνεδρίαση της Κοινότητας Δράμας, μετά από σχετικό αίτημα των εκθετών που συνόδευε την πρόταση τους. Τελικώς πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία.
Δύο μόνο από τους συμβούλους της κοινότητας ζήτησαν, ο μεν πρώτος αναβολή της συζήτησης του θέματος, ο δε δεύτερος, ψήφισε «παρών», διότι όπως είπε θα έπρεπε να συζητηθούν οι δυο προτάσεις ως μια. Δηλαδή να ενσωματωθεί ο κανονισμός λειτουργίας της παλιάς πρότασης στην νέα κοινή πρόταση των εκθετών.
Η πρόταση των εκθετών που τελικά πέρασε, λέει ότι τα δυο δραστηριοποιούμενα σωματεία της λαϊκής αγοράς, προτείνουν τη χωροθέτηση των εκθετών ως εξής: 1) Επί της αρχής της οδού Διοικητηρίου (παράλληλης της Χελμού) έως τη διασταύρωσή της με την οδό Νικομηδείας, να χωροθετηθούν οι παραγωγοί καταλαμβάνοντας και τις δυο πλευρές του δρόμου. 2) Επί της αρχής της οδού Χελμού με Βεργίνας, προς το γήπεδο Κραχτίδη, να χωροθετηθούν από τη δεξιά πλευρά της οδού οι παραγωγοί εκθέτες και από την αριστερή πλευρά της οδού οι έμποροι εκθέτες, μέχρι να εξαντληθούν τα εκθετήριά τους. 3) Σε περίπτωση μελλοντικής πιθανότητας βελτίωσης της χωροθέτησης, το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί σύμφωνα με την οριζόμενη νομοθεσία.
Η δεύτερη πρόταση για τη λαϊκή αγορά, που αφορούσε την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και επανήλθε προς συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση της Κοινότητα Δράμας (ουσιαστικά ήταν η μέχρι τώρα γνωστή για διεξαγωγή της λαϊκής στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων της οδού Χελμού), καταψηφίστηκε με κάποιες παρατηρήσεις και ένα “παρών”. Καταψηφίστηκε για δυο λόγους, όπως είπε στα «Χ» η κα Αθανασιάδου. Καταρχάς η πρόταση συνοδευόταν από νέα έγγραφα που έδειχναν ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος του χώρου των πάρκινγκ βαρέων οχημάτων. Υπήρξε μάλιστα η ενημέρωση ότι πρόκειται να ανατεθεί σε ειδικό να κάνει την τακτοποίηση των δυο πάρκινγκ και την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο, στο όνομά του Δήμου Δράμας, ωστόσο αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η πρόταση αυτή, επανήλθε με καθυστέρηση στην κοινότητα. Παρότι σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ‘88, η ενημέρωση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η επαναφορά του θέματος προς την κοινότητα, θα έπρεπε να έχει γίνει μέσα σε ένα μήνα. Αυτό έγινε τελικά μετά την παρέλευση δυο μηνών. Για τον λόγο αυτό και η πλειοψηφία του συμβουλίου της Κοινότητας ήταν αρνητική.
Πάντως η πρόεδρος του σωματείου των εμπόρων της λαϊκής αγοράς, κα Βούλα Παπαδιοπούλου, μιλώντας στα «Χ» μετά τη συνεδρίαση της Κοινότητας Δράμας, είπε ότι από τους εκθέτες κατατέθηκε αίτηση προς τις υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να τους δοθούν ονομαστικά στοιχεία για το ποιοι δικαιούνται να βρίσκονται στο χώρο της λαϊκής αγοράς, για να γίνει ένας έλεγχος σχετικά με τη νομιμότητα των αδειών. Τα στοιχεία αυτά δεν δόθηκαν, γιατί όπως ειπώθηκε από πλευράς υπηρεσιών του δήμου, αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, όπως είπε η κα Βούλα Παπαδοπούλου, αυτά είναι απαραίτητα για να κατατεθεί ένας νέος κανονισμός λειτουργίας που να συνοδεύει την κοινή πρόταση των εκθετών, διευκρινίζοντας «Κάτι που όπως είπε ο κ. Τάσσου θα πρέπει να υπάρχει μαζί με την πρόταση που καταθέσαμε».
Η ίδια επεσήμανε ότι πλέον πρόθεση των εμπόρων και των παραγωγών της λαϊκής είναι να κινηθούν προς την εισαγγελία, επειδή δεν τους παρέχονται τα στοιχεία που ζήτησαν από τις υπηρεσίες του δήμου. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εκθέτες είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της πλειοψηφίας των μελών του συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας και ειδικά της προέδρου κας Εύης Αθανασιάδου, σε ότι αφορά την προσέγγιση των δυο σωματείων της λαϊκής και τελικά την κατάθεση της κοινής πρότασης για τη νέα χωροθέτηση.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να έχει καταλήξει σε νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς, ολοκληρώνοντας τις απαιτούμενες προεργασίες μέχρι 31 Οκτωβρίου. Το διάστημα βέβαια που απομένει είναι πολύ μικρό και πιθανόν δεν επαρκεί. Εκτός και αν θεσπιστεί νέα παράταση, για τη διαδικασία αυτή από την πολιτεία.
[…] post Ένα βήμα εμπρός και… ένα πίσω για τη λαϊκή appeared first on Χρονικά της […]