Ένα βιβλίο για την εκκλησιαστική εθιμοτυπία και πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου από τον Αρχιμανδρίτη της ΙΜ Δράμας Γεράσιμο Βλατίτση

0
829

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση στο γραφείο του του Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Βλατίτση, από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Ο κ. Βλατίσης του επέδωσε το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου του με θέμα: «Η εκκλησιαστική εθιμοτυπία και πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου του Α΄ κατά την 30ετή Πατριαρχία του.


Συμβολή στην εκκλησιαστική πολιτική και διπλωματία» από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Το βιβλίο προκάλεσε πολύ καλά σχόλια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος μάλιστα ζήτησε 100 αντίτυπα του νέου βιβλίου για να τα διανείμει στου επισκέπτες του Πατριαρχείου. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεσή του να δώσει ένα αντίτυπο του βιβλίου και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία θα συναντούσε την επόμενη ημέρα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης εξήγησε ότι η συγγραφή του βιβλίου που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, έγινε λόγω και της πνευματικής σχέσης που έχει με τον Παναγιώτατο, τον οποίο γνωρίζει από το 1997 και λόγω της εκτίμησης προς το πρόσωπό του. Αφορμή για το βιβλίο ήταν η συμμετοχή του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός». Εκπόνησε Μεταπτυχιακή Εργασία, με θέμα: «Η ασκηθείσα εκκλησιαστική εθιμοτυπία και πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ κατά την 30ετή Πατριαρχία του επί τη βάση των διορθοδόξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών επαφών του. Συμβολή στην εκκλησιαστική πολιτική και διπλωματία» η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα και όπως προαναφέρθηκε εκδόθηκε. «Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μεγάλη προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη και στην προσφορά του στην Ορθοδοξία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης.
Το βιβλίο πάντως παρουσιάζει συν τοις άλλοις και ιστορικό ενδιαφέρον. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στους 17 αιώνες ιστορίας του έχει ρόλο πρωτεύοντα και συντονιστικό στην παγκόσμια Ορθοδοξία και όχι μόνο. Επί των ημερών του μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου έχει αναδείξει το ρόλο του παγκοσμίως. Είναι αναγνωρισμένο σε θρησκευτικό αλλά και σε πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο. Σε κάθε επίσκεψή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης γίνεται δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Ας μην ξεχνούμε ότι είναι εκφραστής ενός μακραίωνου θεσμού» επεσήμανε ο κ. Βλατίτσης.
Όπως αναφέρει στα συμπεράσματα του βιβλίου του ο συγγραφέας, κατά τη διάρκεια της 30χρονης ευκλεούς και ευδόκιμης Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, έχει αποτυπωθεί ως μία προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς στον σύγχρονο κόσμο. Από τις 22 Οκτωβρίου 1991, όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε στην ύπατη θέση της Ορθοδοξίας, ο – Βαρθολομαίος, ως Προκαθήμενος της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και 269ος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου έχει επιτελέσει ανεκτίμητο πνευματικό και κοινωνικό έργο, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρά την όποια δόξα που, ηθελημένα ή άθελα αντλεί κανείς εκ της θέσεως, τις αναρίθμητες τιμές, τους επαίνους και την επικρότηση κλήρου και λαού, διατήρησε στο ακέραιο, μέχρι τελευταίας ικμάδας, την ακεραιότητα του χαρακτήρος του, και απέδειξε, με πλείστα παραδείγματα, την εγγενή του πραότητα, νηφαλιότητα, ταπεινοφροσύνη και καρτερία διακονώντας το πλήρωμα της Εκκλησίας… Επιπλέον, αφοσιώθηκε και στον αγώνα για την υπέρ πάντων υπεράσπιση του κύρους και της εμβέλειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και του ποιμνίου του (π.χ. μνημεία, εκκλησίες, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ελληνική μειονότητα Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου κ.ά.) τόσο από τις τουρκικές αρχές όσο και από την ομόδοξη Εκκλησία της Μόσχας που διαρκώς εποφθαλμιούσε, και συνεχίζει, δυστυχώς, να πράττει ανάλογα στο πλαίσιο του ηγεμονισμού της».


Σχετικάμε τον Αρχιμανδρίτη Γερασίμο Βλατίτση
Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης γεννήθηκε το 1973 στον Ξηροπόταμο της Δράμας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, τόσο στη γενέτειρα του, όσο και στη Δράμα. Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Έκανε Πτυχιακή Εργασία, με θέμα: «Το συγγραφικό έργο του Μητροπολίτου Δράμας Διονυσίου Κυράτσου». Ακολούθως, φοίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές, στον Τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και του Βυζαντινού Πολιτισμού, του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Πάφου Κύπρου. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακή Εργασία, με τίτλο: «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και η συμβολή του στον Μακεδονικό αγώνα», η οποία εκδόθηκε.Επίσης, ολοκλήρωσε ένα δεύτερο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός». Εκπόνησε Μεταπτυχιακή Εργασία, με θέμα: «Η ασκηθείσα εκκλησιαστική εθιμοτυπία και πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ κατά την 30ετή Πατριαρχία του επί τη βάση των διορθοδόξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών επαφών του. Συμβολή στην εκκλησιαστική πολιτική και διπλωματία» η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα και εκδόθηκε.Στις 16-12-1998 έγινε Μοναχός στην Ιερά Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τσομπάνκας Δράμας, από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Διονύσιο Κυράτσο. Στις 17-12-1998 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου Δράμας, από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Διονύσιο Κυράτσο. Στις 30-7-2006 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο Αποστολίδη. Την ίδια ημέρα του απονεμήθηκε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.Κατά τα έτη 2005-2011, διετέλεσε Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου Αποστολίδη. Ταυτόχρονα, υπηρέτησε και ως Υπεύθυνος, τόσο της Ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, όσο και του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου Αποστολίδη. Είναι ο Ιδρυτής της Νεανικής Συντροφιάς της «Κιβωτού» του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας. Κατά το έτος 2002, όντας Διάκονος, του ανατέθηκε, από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Διονύσιο Κυράτσο, το έργο της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Δράμας και αποτελεί τον Συμπολιούχο της Δράμας. Το έτος 2016, ο ειρημένος Ιερός Ναός, μετά την περάτωσή του, εγκαινιάστηκε.Έχει συγγράψει άρθρα και μελέτες Θεολογικού και Ιστορικού περιεχομένου. Έχει προσκληθεί και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες πνευματικού περιεχομένου στην Ελλάδα. Παρακολούθησε διάφορα Θεολογικά και Παιδαγωγικά σεμινάρια. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Συνέδρια, Ημερίδες, Επιμορφωτικά Προγράμματα και Σεμινάρια. Αρθρογραφεί τακτικά, στον Τοπικό Τύπο της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!