Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για το περιοδικό «Δίοδος 66100»

0
232

– Καθηγητής Δανόπουλος στα «Χ»: «H ιστορία της Παιδείας μας κινήθηκε μέσα από τα περιφερειακά περιοδικά»
– Αν. Κουτσίδου: «Πρόκειται για ένα περιοδικό το οποίο συμβάλλει στην ιστορία της χώρας μας, προβάλλει τη Δράμα, από όλες τις απόψεις»


 

Εκδήλωση με τίτλο: «Το περιοδικό Δίοδος 66100 (2009-2021)» διοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, το περιοδικό λόγου και τέχνης «Δίοδος 66100» και το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ομιλητές ήταν η Αναστασία Κουτσίδου, Εκπαιδευτικός, μέλος του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία, απόφοιτη ΠΜΣ «Κείμενα και Πολιτισμός», ο Βασίλειος Τσιαμπούσης, συγγραφέας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «δίοδος 66100» ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Κωστής Δανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας.
«Η εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Κουτσίδου, επέλεξε ως θέμα για το μεταπτυχιακό της το περιοδικό «δίοδος 66100». Η εργασία ήταν πολύ καλή και απέσπασε επαίνους τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και όταν παρουσιάστηκε. Μας πρότεινε να παρουσιάσει την εργασία και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Παρουσιάστηκαν τα γενικά συμπεράσματα, η αποτίμηση και η ιστορία του περιοδικού «Δίοδος 66100»” είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο συγγραφέας και αρχισυντάκτης του περιοδικού κ. Βασίλης Τσιαμπούσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επειδή βγήκε και το 23ο τεύχος του περιοδικού (το πρώτο μετά την πανδημία) αποφασίστηκε ότι ήταν ευκαιρία με την εκδήλωση να γίνει κάποια αναφορά και σε αυτό, αλλά και για τη θέση των περιοδικών σήμερα στην Ελληνική Λογοτεχνία.
Ο κ. Τσιαμπούσης μίλησε για την ιστορία του περιοδικού, το ξεκίνημά του, το πως ο Δήμος Δράμας σήκωσε κάποια στιγμή τα χέρια ψηλά και δεν μπορούσε να το εκδίδει γιατί ήταν ένα πολυδάπανο περιοδικό. Επίσης μίλησε μεταξύ άλλων και για το πως το ανέλαβε ο κ. Κώστας Αποστολίδης της Raycap που καλύπτει και τα 20 τελευταία τεύχη του.
«Το περιοδικό “Δίοδος 66100” είναι ποικίλης ύλης. Δεν είναι ένα καθαρά λογοτεχνικό περιοδικό, είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Τσιαμπούσης, διευκρινίζοντας ότι η ύλη του περιλαμβάνει στοιχεία για την ιστορία της Δράμας, έχει εικαστικά θέματα, αλλά και θέματα ζωγραφικής, θέματα φωτογραφίας, οικολογικά θέματα. Περιλαμβάνει πεζογραφία, ποίηση και πολλά ακόμη» είπε ο κ. Τσιαμπούσης προσθέτοντας ότι το περιοδικό συνεχίζει να έχει την πορεία που είχε όταν ξεκίνησε αλλά και βελτιώνεται συνεχώς μέχρι σήμερα. «Το περιοδικό έκανε όνομα και το 2017 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με εύφημο μνεία. Πλέον έχουμε πολύ περισσότερες συνεργασίες από αυτές που μπορούμε να δημοσιεύσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσιαμπούσης.
Η κα Αναστασία Κουτσίδου, είπε στα «Χ» σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκε με το περιοδικό «Δίοδος 66100» ότι: «H τάση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι να ασχοληθεί και με τα λογοτεχνικά περιοδικά της Βόρειας Ελλάδας. Γνώριζα το περιοδικό «Δίοδος 66100» κι όταν κλήθηκα να ασχοληθώ το επέλεξα. Ήξερα ότι υπήρχαν κάποιες βάσεις για να βγει μια σωστή, δομημένη και πλούσια εργασία. Απλά ξεκινώντας να δουλεύω με τη «Δίοδο» και μετρώντας την ύλη και τα αποτελέσματα στα οποία κατέληγα, είδα ότι η έκταση ήταν τεράστια και η έκπληξή μου μεγάλη. Αυτό στο οποίο κατέληξα τελικά είναι ότι πρόκειται για ένα περιοδικό το οποίο συμβάλλει στην ιστορία της χώρας μας, προβάλλει τη Δράμα, από όλες τις απόψεις, αλλά και υποστηρίζει και προωθεί τους νέους ανθρώπους. Γράφουν σε αυτό καταξιωμένοι λογοτέχνες. Είναι ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, το οποίο πέτυχε αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε».
Την εκδήλωση προλόγισε ο φιλόλογος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης Κωστής Δανόπουλος ο οποίος είπε στα «Χ» ότι το τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου είχε ξεκινήσει πριν από περίπου τρία χρόνια ένα εργαστήριο για την έρευνα της νεοελληνικής και συγκριτικής φιλολογίας, στο πλαίσιο του οποίου τέθηκε ως στόχος η μελέτη σημαντικών περιφερειακών περιοδικών. «Διαλέξαμε κάποια έντυπα. Ένα από αυτά ήταν και η «Δίοδος» της Δράμας, όπως και τα «Θρακικά Χρονικά» της Ξάνθης, η «Εξώπολις» της Αλεξανδρούπολης και άλλα περιοδικά. Θεωρήσαμε κατά κάποιο τρόπο ότι η περιφέρεια έχει μια πολυεστιακή δυναμική και μπορεί να δώσει ένα δυναμικό παρόν αλλά και ότι έχει να προσφέρει πολλά στην νεοελληνική λογοτεχνία και στην ευρύτερη Ελληνική Παιδεία. Η δουλειά αυτή συνεχίζεται και έχει ένα κύκλο 2 -3 ετών ακόμη. Αυτά τα έντυπα πρέπει να μελετηθούν. Αυτό που δείχνει και η ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας είναι ότι η ιστορία της Παιδείας μας κινήθηκε μέσα από τα περιφερειακά περιοδικά. Η ΔΙΟΔΟΣ είναι ένα πολύ σημαντικό περιοδικό που κατά κάποιο τρόπο ξεπερνά και τα όρια της Δράμας, γιατί έχει πολύ πλούσια ύλη και επιμελημένη και ιδιαίτερη αισθητική και βέβαια δεν είναι τυχαίοι οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτή την έκδοση».
Το περιοδικό «Δίοδος 66100» μπορούν να βρουν οι αναγνώστες στα βιβλιοπωλεία της Δράμας αλλά και σε ορισμένα ακόμη βιβλιοπωλεία στην υπόλοιπη χώρα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ξάνθη, Κομοτηνή κλπ.). Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα της συνδρομής στο περιοδικό με αντικαταβολή 6 ευρώ και με το κόστος των ταχυδρομικών, πληρωμένο από την εταιρεία Raycap. Οι ενδιαφερόμενοι για συνδρομή στο περιοδικό μπορούν να καλούν στο 2521055700 και να επικοινωνούν με την κα Μαρία Λιθοξοπούλου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ