Ενδιαφέρουσα η ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο για το Καπνολογικό Ινστιτούτο της Δράμας

Με ομιλήτρια την Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικό κα Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου

0
4624

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: “το Ελληνικό Ινστιτούτο Καπνού στη Δράμα, Ίδρυση – Αρχιτεκτονική ανάλυση – Προοπτικές αξιοποίησης” πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, η Δρ. Aρχιτέκτονας Mηχανικός κα Κορνηλία Τρακοσοπούλου- Τζήμου, η οποία είναι επίτιμη προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τέως διδάσκουσα του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κ. Τρακοσοπούλου, το Ινστιτούτο είναι ένα ίδρυμα του Μεσοπολέμου, το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όχι μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης (είναι ένα λαμπρό κτίριο του μοντέρνου κινήματος του Μεοσπολέμου) αλλά και γιατί είναι εξαιρετικό από πλευράς τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι το μοναδικό Ινστιτούτο καπνού στην Ελλάδα, το οποίο και λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο με στόχο την βελτίωση της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του καπνού. Το ινστιτούτο ξεκίνησε στην ουσία μετά την συνθήκη της Λωζάνης όταν στην Δράμα έφτασαν πάρα πολλοί πρόσφυγες που προσέφεραν φθηνά εργατικά χέρια για τα καπνεργοστάσια και τον απαραίτητο αριθμό εργατικού δυναμικού για την καπνοκαλλιέργεια. Όμως τότε δεν υπήρχε καμία πολιτική για τον καπνό. Δεν υπήρχε προώθηση. Υπήρχε φοβερός ανταγωνισμός και το κράτος έπρεπε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Βέβαια εκείνοι που το έλυσαν πρώτοι ήταν οι σύλλογοι προστασίας ελληνικού καπνού, που έγιναν με πρωτοβουλία διαφόρων σωματείων τα οποία οργανώθηκαν σε μεγάλα καπνεμπορικά κέντρα όπως ο Βόλος, το Αγρίνιο, η Καβάλα, η Ξάνθη. Η εξαγωγή του καπνού εκείνη την εποχή έφερνε πλούτο στο Δημόσιο, όσο κανένα άλλο προϊόν. Για πρώτη φορά το Δημόσιο επέλεξε ένα ερευνητικό κέντρο μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Βέβαια αυτό το επέτρεψαν οι συνθήκες της εποχής…
Η κ. Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου γεννήθηκε στη Δράμα. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή «La Sapienza» του Πανεπιστημίου Ρώμης και στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης Μνημείων στη Ρώμη. Παρακολούθησε διετές Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και της απονεμήθηκε Δίπλωμα εξειδίκευσης στη Μελέτη και Αναστήλωση Μνημείων. Παρακολούθησε, επίσης, το Μεταπτυχιακό της Bartlett School of Architecture and Planning του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL) με εξειδίκευση στον τομέα «Advanced Architectural Studies», όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 2005 αναγορεύτηκε διδάκτωρ μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον Σεπτέμβριο του 1979. Από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Νοέμβριο του 2011 υπηρέτησε ως Προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 50 και πλέον επιστημονικές μελέτες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Η Αρχιτεκτονική του Konrad Jacob Josef Von Vilas (1866-1929) στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!