Ενδιαφέρουσα Ημερίδα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το πρωί της Κυριακής

0
1065
Ο κ. Ωρολογάς και η κα Δικταπάνη

Αν. Ωρολογάς στα «Χ»: «Δεν αρκούν μόνο τα φάρμακα που φρενάρουν τη νόσο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να υποστηρίζεται και ψυχοκοινωνικά, τουλάχιστον στα 2 πρώτα χρόνια»


 

Την Κυριακή 28 Μαΐου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας διεξήγαγε ημερίδα με θέμα: «Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση». Στην ημερίδα πραγματοποίησαν ομιλίες, ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς, η νευρολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ της Νευρολογικής Μονάδας του ΓΝ Καβάλας, Κυριακή Τεστέμπαση, η κα Άννα Δικταπάνη, Msc, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Η ημερίδα αποδείχθηκε αρκούντος χρήσιμη για το κοινό. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος που προσβάλλει νέα άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών. Ωστόσο τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν τουλάχιστον 20 θεραπείες οι οποίες φρενάρουν μέχρι και 90% την πορεία της νόσου.
Ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι για την αντιμετώπιση της νόσου έχει σημασία ο χρόνος που θα αποτανθεί κάποιος στους ειδικούς. «Όταν συνήθως η νόσος διαγιγνώσκεται, έχει αρχίσει να δουλεύει πέντε χρόνια πιο πριν με τις απομυελινωτικές πλάκες στον εγκέφαλο. Ενημερώνουμε συνεχώς τους ορθοπεδικούς, τους οφθαλμίατρους, τους ουρολόγους και τους ΩΡΛ» είπε ο κ. Ωρολογάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε υποψίες για την ύπαρξη της νόσου είναι: «Ένα παρατεταμένο μούδιασμα ή αδυναμία για τουλάχιστον 48 ώρες, στα χέρια ή στα πόδια. Επίσης το να βλέπουμε θολά ή διπλά από κάποιο μάτι. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην ούρηση ή ακράτεια ούρων, όπως και εύκολη κόπωση παρότι κάποιος κοιμήθηκε καλά το βράδυ, κάτι που είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα. Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η βάδιση που γίνεται σαν να βρίσκεται κανείς υπό την επήρεια μέθης, ενώ δεν έχει πιει. Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα από άλλα».
«Η νόσος δεν θεραπεύεται 100% αλλά κατά 90% φρενάρουμε την εξέλιξή της. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που η νόσος θα σταματήσει στο σημείο που βρίσκεται στους ασθενείς. Εδώ και ένα χρόνο έχει βρεθεί ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου. Είναι ο ιός Epstein-Barr (EBV) που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, μια νόσος που προσβάλλει συνήθως νεαρές ηλικίες. Τον ιό αυτό τον έχει περάσει το 95-97% του πληθυσμού σε ένα τυχαίο δείγμα στο δρόμο. Αλλά όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρσι το 99,99% όσων πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν περάσει λοιμώδη μονοπυρήνωση. Η νόσος εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες. Οι ηλικίες που εκδηλώνεται η νόσος είναι γύρω στα 30 έτη για τις γυναίκες και γύρω στα 40 έτη στους άνδρες” δήλωσε επίσης ο κ. Ωρολογάς για να προσθέσει σε σχέση με την διαχείριση των ασθενών από το δημόσιο σύστημα υγείας ότι: “Με τους αγώνες που κάνει η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας εδώ και 31 χρόνια κατόρθωσε να καλύπτονται κατά 100% τα φάρμακα για τη νόσο που είναι ακριβά, όπως τα αντικαρκινικά. Η νόσος με νόμο του 2005 αναγνωρίζεται ως αυτόνομη και δεν χρειάζεται να έχει κάποια παραπληγία για να δικαιούται κάποια επιδόματα. Προσπαθούμε να έχουμε συνεχώς ενημερωμένους τους ασθενείς γιατί η θεραπεία είναι ολιστική. Δεν αρκούν μόνο τα φάρμακα που φρενάρουν τη νόσο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να υποστηρίζεται και ψυχοκοινωνικά, τουλάχιστον στα δυο πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση που είναι ένα πραγματικό σοκ».
Η κα Άννα Δικταπάνη, Msc, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ομιλήτρια στην ημερίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας είπε στα «Χ» ότι η φυσιοθεραπεία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο στην αποκατάσταση του ασθενούς με σκλήρυνση, αλλά και πιο νωρίς κατά τη διάγνωση για την πρόληψη των προβλημάτων. «Το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση προσφεύγει στην φυσιοθεραπεία ανάλογα με την ενημέρωση και το πώς το επηρεάζει η νόσος. Δεν είναι δηλαδή τόσο μεγάλο το ποσοστό των ασθενών που θα ξεκινήσει προληπτικά από νωρίς. Θα θέλαμε να είναι περισσότεροι οι ασθενείς που θα γνωρίζουν από νωρίς το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε προληπτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Δικταπάνη.
Δυστυχώς το κομμάτι της φυσιοθεραπείας και της νευρολογικής φυσιοθεραπείας απαιτεί περισσότερο χρόνο και γνώσεις από αυτά στα οποία έχουν πρόσβαση οι ασθενείς μέσω της Δημόσιας Υγείας. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 18.000 – 20.000 άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Τα 16.000 από αυτά παίρνουν τροποποιητικές θεραπείες. Όμως ο αριθμός των ασθενών είναι πάνω από αυτό το αριθμητικό όριο. Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των ασθενών με σκλήρυνση υπολογίζεται σε 3.000.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!