Το πρόγραμμα αφορά κατοίκους κάποιων κοινοτήτων και οικισμών του Δήμου Δράμας
Έως και τις 30 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική εφαρμογή που άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων για την εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2021, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Δράμας.
Το πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ δεν αφορά κατοίκους της πόλης της Δράμας, αλλά κατοίκους κάποιων κοινοτήτων και οικισμών του Δήμου Δράμας. Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3000,01 έως 4.700 ευρώ.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τον αιτούντα είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης gov.gr (πεδίο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ – Επιδόματα) με τους κωδικούς του taxisnet είτε μέσω του ΚΕΠ με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με εξουσιοδότηση. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ Δήμου Δράμας και στα τηλέφωνα 2521351364 – 2521351366.
O ΟΠΕΚΑ δημοσίευσε και απαντήσεις για τυχόν απορίες των ενδιαφερομένων, όπως αυτές δημοσιεύονται παρακάτω:
Ποιοι πολίτες δικαιούνται την ετήσια εισοδηματική ενίσχυση;
Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες (σύζυγοι με ή χωρίς ανήλικα τέκνα), συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών (ένας εκ των συζύγων και τουλάχιστον 1 παιδί), όπου ένα τουλάχιστον μέλος τους έχει την ιδιότητα: α) του Έλληνα πολίτη, β) πολίτη της Ε.Ε., γ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και δ) της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Στην περίπτωση που ένα μόνο μέλος της οικογένειας είναι πολίτης των παραπάνω χωρών, η αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης υποβάλλεται από το μέλος αυτό. Αν η ίδια προϋπόθεση συντρέχει στο πρόσωπο και των δύο συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης, η αίτηση υποβάλλεται από έναν εξ αυτών.
Ποιες είναι προϋποθέσεις χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής πολιτικής;
Α)Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν είτε μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές ή τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του εισοδήματος των δικαιούχων για τα δύο (2) τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης φορολογικά έτη σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.
Β) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.
Είμαι έγγαμος (οικογένεια) από το προηγούμενο έτος. Δικαιούμαι την εισοδηματική ενίσχυση;
Όχι, πρέπει να είστε οικογένεια τουλάχιστον τα δύο (2) τελευταία φορολογικά έτη πριν την υποβολή της αίτησης.
Το τελευταίο φορολογικό έτος η οικογένειά μου μετακόμισε από μία ορεινή ή/και μειονεκτική περιοχή σε διαφορετική ορεινή ή/και μειονεκτική περιοχή. Δημιουργεί αυτό πρόβλημα στη χορήγηση της ενίσχυσης;
Όχι, εφόσον εξακολουθείτε να κατοικείτε σε ορεινή ή/και μειονεκτική περιοχή.
Με ποιο τρόπο αντλούνται τα δεδομένα και επιβεβαιώνονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης (όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, η τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση, η λίστα εξαρτώμενων τέκνων, η Διεύθυνση Μόνιμης Κατοικίας κ.λπ.);
Μέσω διαλειτουργικότητας από τις βάσεις δεδομένων που διαχειρίζεται η Α.Α.Δ.Ε, η ΗΔΙΚΑ, το Μητρώο Πολιτών κ.λπ.
Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα;
Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρούνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος. Δεν προσμετρούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την Α.Α.Δ.Ε.