– Μειονέκτημα φέτος οι αυξήσεις σε καύσιμα, σπόρους και λιπάσματα που ροκανίζουν τα κέρδη των αγροτών
– Καλλιεργητές από την περιοχή του Καλαμπακίου μιλούν στα «Χ»
Σε τροχιά που επιτρέπει αισιοδοξία, κινούνται φέτος οι τιμές αραβοσίτου αλλά και σιτηρών στην περιοχή μας, που προοιωνίζουν αύξηση της στρεμματικής καλλιέργειας την επόμενη χρονιά. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις τιμές είναι οι καλλιεργητές στην περιοχή τού Καλαμπακίου, όπου το 90% περίπου των αγροτών ασχολείται με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όμως στον αντίποδα, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις σε σπόρους, λιπάσματα και καύσιμα που ροκανίζουν τα κέρδη τους.
Ο κ. Βλάσης Πατσούκης, καλλιεργητής από την κοινότητα της Αγίας Παρασκευής, της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπακίου, δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι αυτή την στιγμή το καλαμπόκι πωλείται με 27 περίπου λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται η τιμή του, στην περίοδο των γιορτών, να ανέλθει και στα 30 λεπτά το κιλό. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν πολύ ικανοποιητική αν δεν είχαν συμπαρασυρθεί οι τιμές των σπόρων, των λιπασμάτων και των καυσίμων που ανέβηκαν στα ύψη, δηλώνει ο κ. Πατσούκης. «Είναι σίγουρο ότι με αυτές τις τιμές θα σπείρουν καλαμπόκι περισσότεροι καλλιεργητές, αλλά αν την επόμενη χρονιά η τιμή κατέβει και πάλι στα 17 λεπτά, με δεδομένες τις τιμές των λιπασμάτων, των σπόρων και του πετρελαίου, που έχουν ανέβει στα ύψη τότε θα χρεωθούν για τα καλά». Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση των σπόρων και των λιπασμάτων στις ελλείψεις που υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία.
Σε ότι αφορά το σιτάρι που καλλιεργείται επίσης στην περιοχή, ο κ. Πατσούκης εξηγεί ότι η τιμή του προϊόντος φέτος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα γύρω στα 32 λεπτά το κιλό. Η άνοδος ήταν σημαντική αν υπολογιστεί ότι πέρσι η τιμή στο σιτάρι κυμαινόταν στα 20 -21 λεπτά το κιλό. Ο κ Πατσούκης εξηγεί ότι η άνοδος των τιμών τόσο στο καλαμπόκι όσο και στο σιτάρι οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Την ίδια εικόνα καταγράφει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και ο κ. Μάκης Πολυχρονιάδης, καλλιεργητής επίσης από την περιοχή του Καλαμπακίου. Όπως αναφέρει σχετικά με τις φετινές τιμές του αραβοσίτου: «Οι τιμές είναι πολύ καλές, αλλά και τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή του, όπως οι σπόροι, τα φάρμακα, τα λιπάσματα και το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί αρκετά». Για παράδειγμα όπως εξηγεί, τα λιπάσματα από 300 ευρώ/τόνο ανήλθε στα 900 ευρώ/τόνο, δηλαδή διπλασιάστηκε η τιμή του, ενώ και η τιμή του πετρελαίου έφθασε το 1,20 το λίτρο. Όπως εκτιμά ο ίδιος θα μπορούσε να υπάρξει λύση αν μειωνόταν ο φόρος στο πετρέλαιο ή αν υπήρχε διάθεση αγροτικού πετρελαίου, όπως γινόταν παλαιότερα. Ο ίδιος εκτιμά ότι η παραγωγή του σκληρού σιταριού θα έχει καλύτερη πορεία στη συνέχεια, καθώς φέτος η τιμή του ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και ανήλθε από τα 20 στα 50 λεπτά το κιλό.