Έντονες ελλείψεις κυρίως σε φάρμακα για τον διαβήτη

- Υπάρχει η λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις σε 109 φάρμακα. Η πραγματική λίστα όμως των ελλείψεων στα φαρμακεία, είναι πενταπλάσια», λέει η εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κα Σ. Νουβάκη

0
848

Πολύ έντονες ελλείψεις σε σκευάσματα κυρίως για το Σακχαρώδη Διαβήτη όπως οι ινσουλίνες υπάρχουν στα φαρμακεία της Δράμας αυτή την περίοδο. Στα υπόλοιπα σκευάσματα υπάρχει μειωμένη ροή αλλά υπάρχει μια σχετική δυνατότητα κάλυψης, δηλώνει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η εκπρόσωπος τύπου και μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Δράμας κα Σοφία Νουβάκη.
Η ίδια εξήγησε ότι οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και σχεδόν μόνιμο την τελευταία δεκαετία στα φαρμακεία.
«Φέτος δεν αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο που είχαμε πέρσι με την έλλειψη παιδικών αντιβιώσεων και αντιπυρετικών. Αυτή τη στιγμή σίγουρα υπάρχει περιορισμός στην διάθεσή τους, αλλά υπάρχει μια ομαλή ροή έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες. Επίσης το περσινό πρόβλημα ήταν καθολικό. Έλειπαν όλες σχεδόν οι παιδικές αντιβιώσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης και δίνεται η κατάλληλη αγωγή ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Απλά υπάρχει μειωμένη διαθεσιμότητα. Βρίσκουμε μειωμένο αριθμό τεμαχίων» προσθέτει η κα Νουβάκη.
Σύμφωνα με την ίδια: «Υπάρχει η λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις σε 109 φάρμακα. Η πραγματική λίστα όμως των ελλείψεων στα φαρμακεία, είναι πενταπλάσια. Η λίστα των 109 σκευασμάτων είναι τα φάρμακα στα οποία αντιμετωπίζεται πρόβλημα ελλείψεων σύμφωνα με τις δηλώσεις των εταιρειών. Τα μισά από τα 109 σκευάσματα της λίστας αφορούν νοσοκομειακά σκευάσματα και δεν αφορούν το ευρύ κοινό και τα φαρμακεία», σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Νουβάκη.
«Υπάρχουν και σκευάσματα από όλες τις κατηγορίες φαρμάκων τα οποία έχουν εξαφανιστεί από την αγορά εδώ και περίπου ένα χρόνο. Για τα σκευάσματα στα οποία αντιμετωπίζονται ελλείψεις, στις περιπτώσεις που υπάρχει ίδια γενόσημη αγωγή τότε γίνεται αλλαγή σε γενόσημο φάρμακο, ή σε φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία άλλης εταιρείας, διότι πολλές φορές οι ελλείψεις αφορούν και σε γενόσημα. Στην περίπτωση που η ουσία του φαρμάκου δεν υπάρχει σε άλλη μορφή, τότε μιλάμε με τον γιατρό και σε συνεννόηση μαζί του γίνεται αλλαγή της αγωγής» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τα φάρμακα για τον Σακχαρώση Διαβήτη και τις ινσουλίνες.
Σε ότι αφορά τη ρίζα του προβλήματος με τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανέφερε: «Η ρίζα του προβλήματος είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν στην χώρα μας σε σχέση με το εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει φθηνά φάρμακα και ελκυστικά προκειμένου να πουληθούν στις ξένες αγορές. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για τον κλάδο. Οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες διατείνονται ότι έχουν αδιάθετα σκευάσματα που δεν μπορούν να τα πουλήσουν, αλλά δεν δέχονται να τα δώσουν στην εγχώρια αγορά, γιατί προφανώς δεν θα βγάλουν τα ίδια κέρδη. Γι’ αυτό και υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο είπε ότι πρέπει πρώτα να καλύπτεται η εγχώρια αγορά και στη συνέχεια να εξάγεται το πλεόνασμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ είχε αποφασίσει πέρσι την απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών των φαρμάκων στα οποία υπήρχε έλλειψη με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί το πρόβλημα των ελλείψεων όπως επεσήμαναν τότε οι φαρμακοποιοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!