– Πολύς κόσμος στην συναυλία της Γλυκερίας. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το συνέδριο με θέμα «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια του Διονύσου»
– Τι είπαν για το συνέδριο που δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή στα «Χ» οι κ.κ. Γιάννης Παπουτσής και Σπύρος Μάμαλης
Εντυπωσιακά και κυρίως σε ρυθμούς που θυμίζουν επιτέλους κανονικότητα, κύλησαν οι πρώτες ημέρες της Δραμοινογνωσίας που μετά από δύο χρόνια παύσης, λόγω της πανδημίας, επέστρεψε δυναμικά.
Μετά την εκδήλωση της Τετάρτης με τίτλο: «…..με τη δύναμη της μουσικής στον Οίκο των Μουσών…» με τον μουσικό Μανώλη Παργεντάκη και την έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας με την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Δράμας, #driphf στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου, είχαμε την Παρασκευή ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με θέμα «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια του Διονύσου». Αλλά η πλέον αισθητή, από πλευράς συμμετοχής κόσμου ήταν η Κεντρική Συναυλία στην πλατεία της Δράμας την ίδια ημέρα με την ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και την Γλυκερία. Στην έναρξη της συναυλίας που έγινε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και χάρη στη συνδρομή των δήμων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ αλλά και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας για τη φετινή Δραμοινογνωσία έκαναν λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση που στόχο έχει να αναδείξει το μοναδικό τοπικό προϊόν του οίνου αλλά και να βοηθήσει τόσο την Δράμα όσο και την υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜΘ, στην απόκτηση μιας διακριτής αγροτοκτηνοτροφικής ταυτότητας.
Εξαιρετικά σημαντικό όμως ήταν και το συνέδριο με θέμα «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια του Διονύσου» το οποίο πέρα από τις συνεδρίες στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου, περιλάμβανε και επισκέψεις στο ιερό του Διονύσου, στην Καλή Βρύση, επίσκεψη στην Μαυρολεύκη και στα Αναστενάρια αλλά και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” για το συνέδριο, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Παπουτσής είπε ότι το συνέδριο είχε ως στόχο να αναδείξει την περιοχή ως κέντρο οίνου, αλλά ταυτόχρονα να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, της περιοχής μας στην οποία βρέθηκαν οι αρχαιότατοι σπόροι στην Τούμπα των Σιταγρών. “Η αρχική σκέψη για το συνέδριο ήταν το γεγονός ότι επί 6000 χρόνια κρατιέται στην περιοχή η παραγωγή σταφυλιού αλλά και τα δρώμενα. Θέλαμε να κάνουμε σύζευξη όλων αυτών των παραγόντων και να την κάνουμε μια πρόταση, προς όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην παραγωγή οίνου. Επιλέξαμε επιστημονικά πεδία ώστε το συνέδριο να είναι διεπιστημονικό και να μπορεί να κάνει σύζευξη των στοιχείων που προαναφέραμε. Δηλαδή, την ιστορία, το κρασί, τον τόπο, τα δρώμενα. Την διαχείριση αυτών των παραγόντων σήμερα και την πρότασή μας για τον εναλλακτικό και ειδικά τον οινικό τουρισμό. Οι 23 εισηγήσεις του συνεδρίου, βάζουν το λιθαράκι τους ώστε να αποκτήσουμε προστιθέμενη αξία σε πολιτιστικό και ιστορικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά να ενισχύσουμε περισσότερο την οινική δραστηριότητα στην περιοχή, ώστε αυτοί που ασχολούνται να κερδίζουν όπως και ο τόπος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναδειχθεί ο τόπος μας ως μοναδικός προορισμός με ταυτότητα, ιστορία και πρόταση για το μέλλον…”.
Για το συνέδριο μίλησε στα “Χ” και ο κ. Σπύρος Μάμαλης, Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), και Διευθυντής mba in tourism που ήταν εισηγητής στο θέμα: «Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ως στοιχείο διαμόρφωσης εικόνας προορισμού». Ο ίδιος τόνισε ότι “Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να διοργανώσει ένα επιστημονικό συνέδριο στο πλαίσιο της φετινής Δραμοινογνωσίας, αποτελεί ένα βήμα για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης του οινοτουριστικού κλάδου, στο Νομό Δράμας. Νομίζω ότι η επιστημονική γνώση και η εμπειρία των συμμετεχόντων, θα αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη, όλων των δράσεων τις οποίες, θέλει να κάνει η περιφέρεια, αλλά και την οποία χρειάζονται οι οινοπαραγωγοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Η προβολή αλλά και η συνεισφορά την οποία λαμβάνουν οι συμμετέχοντες, αλλά και η τοπική κοινωνία, μέσα από τις παρουσιάσεις του συνεδρίου, αλλά και τα αποτελέσματα νομίζω ότι θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο οδηγό για την επόμενη ημέρα. Με αυτή την λογική η όποια τέτοια πρωτοβουλία είναι θετική και νομίζω ότι θα πρέπει να επαναληφθεί και στο μέλλον…”.
Οι εκδηλώσεις της Δραμοινογνωσίας συνεχίζονται με διαφορετικές δράσεις, καθημερινά, μέχρι και τις 28 Μαΐου.
[…] post Εντυπωσιακά προχωρά η Δραμοινογνωσία appeared first on Χρονικά της […]