Θα εγκαινιαστεί στο τέλος Οκτωβρίου.
Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ Σταύρος Κεχαγιόγλου.
Στο τέλος Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου προβολής και ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς της Ροδόπης που δημιουργήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα» στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπως είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης (ΦΔΟΡ) κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου. Ο εκθεσιακός χώρος που έχει ολοκληρωθεί είναι αποτέλεσμα πολύμηνων εργασιών οι οποίες οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ο χώρος τον οποίο θα παραλάβει ο ΦΔΟΡ τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει προβολές μεγάλης κλίμακας, αυτόφωτες εκθεματικές επιφάνειες, πολυμεσικές εφαρμογές και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Ο χώρος χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις πλέον σύγχρονες μεθόδους προβολής του Εθνικού Πάρκου, όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Όπως είπε ο ίδιος, σε ό,τι αφορά τη θέση που επιλέχθηκε να δημιουργηθεί αυτός ο σύγχρονος εκθεσιακός χώρος, δηλαδή η αίθουσα «Μελίνα», κατέχει μια καίρια θέση εντός του πάρκου των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και άλλες τουριστικές υποδομές της πόλης. Ο χώρος, σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου, είναι εύκολα προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία και περιτριγυρισμένος από πράσινο και δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία και άλλες ομάδες να γνωρίσουν με έναν εντυπωσιακό τρόπο το Εθνικό Πάρκο της Ροδόπης και να το επισκεφθούν.
Η μουσειολογική μελέτη του χώρου έγινε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μουσείου Γουλανδρή και εκπονήθηκε από τις κυρίες Μαρία Κατσιώρη και Κατερίνα Μπόλη, οι οποίες είχαν την ευθύνη και του επιστημονικού περιεχομένου της έκθεσης αλλά και την οργάνωση και την τεκμηρίωση του εποπτικού περιεχομένου της έκθεσης. Η αρχιτέκτονας του έργου κα Ολυμπία Χατζοπούλου σε συνεργασία με τον ΦΔΟΡ έκανε τον σχεδιασμό της χωρικής βιωματικής εγκατάστασης που παραπέμπει στην εμπειρία του επισκέπτη στο δάσος.
Όπως έχει κάνει γνωστό για το έργο αυτό η κα Ολυμπία Χατζοπούλου, οι αυτόφωτες εκθεματικές επιφάνειες του μουσειακού χώρου αναδεικνύουν τις εξαιρετικές φωτογραφίες της έκθεσης. Οι εκθεματικές επιφάνειες επενδύθηκαν με τις γραφιστικές δημιουργίες της Μαριέττας Πανίδου, τις καλλιτεχνικές video παραγωγές του Δημήτρη Μουρτζόπουλου και μαζί με τις πολυμεσικές εφαρμογές της έκθεσης. Παράλληλα, υπάρχει και η ενδιαφέρουσα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας του Ηλία Χατζηχριστοδούλου.
Για τη σκοπιμότητα του νέου εκθεσιακού χώρου ο κ. Κεχαγιόγλου σημείωσε στα «Χ» ότι σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η ανάδειξη και η προβολή μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού πλούτου, η προσέλκυση επισκεπτών σε αυτήν και η τόνωση του αειφόρου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. «Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, ακόμη και Δραμινοί, δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου, οπότε μέσω του εκθεσιακού χώρου θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερο γνωστό αυτό φυσικό πλεονέκτημα της περιοχής μας» τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου και τόνισε ότι ο εκθεσιακός χώρος θα είναι επισκέψιμος και για τα σχολεία αφού μπορούν να αναπτύξουν δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους στόχους του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο που δημιουργήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα» είναι της τάξης των 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από σχετικό φάκελο που κατέθεσε ο ΦΔΟΡ για την υπαγωγή του έργου.