Θετικό δεν μπορεί παρά να είναι το πρόσημο της συνάντησης του Δημάρχου Δράμας με τον ΑΓΕΕΘΑ που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Ο κ. Μαμσάκος έκανε γνωστό ότι μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα διαλόγου και συνεργασίας, με την παρουσία του Βουλευτή της ΝΔ κ Κωνσταντίνου Μπλούχου, συνάντησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Χρήστο Χριστοδούλου και μετέπειτα τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο ενημέρωσης και συζήτησης, για θέματα εκμετάλλευσης και χρησιμοποίησης χώρων στρατοπέδων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Αν και δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες από τις συναντήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα τι ακριβώς τέθηκε υπόψη του ΑΓΕΕΘΑ και που ενδεχομένως ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου, η συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με την στρατιωτική ηγεσία για θέματα αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων χώρων που ανήκουν στην Στρατιωτική Υπηρεσία είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη.
Ασαφές ωστόσο παραμένει το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, καθώς επαφές με την στρατιωτική ηγεσία αλλά και με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προηγήθηκαν και στο παρελθόν, από τις διοικήσεις του Δήμου Δράμας διαχρονικά. Ωστόσο μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της αξιοποίησης του Στρατοπέδου Ανδρικάκη και της αξιοποίησης του πρώην ΚΙΧΝΕ παρέμειναν εκκρεμή. Θυμίζουμε ότι οι προσπάθειες αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και γενικότερα των χώρων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις και έγγραφα προς το Υπουργείο Άμυνας τόσο από την σημερινή Δημοτική Αρχή όσο και από την προηγούμενη δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα καρπούς παρότι αποτελεί προσπάθεια αρκετών χρόνων. Δεν έγινε εξάλλου γνωστό αν αυτή η έλλειψη ανταπόκρισης από την κεντρική κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά οφείλεται σε ολιγωρία της ίδιας ή σε ανεπαρκείς προσπάθειες που ενδεχομένως να έγιναν από την πλευρά των τοπικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από την αιτία το αποτέλεσμα είναι σαφές.
Οι χώροι αυτοί που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Στρατού παραμένουν αναξιοποίητοι και καταστρέφονται από τον χρόνο και την έλλειψη συντήρησης (τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρώην στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου υπάρχουν αξιόλογες κτιριακές εγκαταστάσεις).
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αξιόλογες προτάσεις για την αξιοποίηση αυτών των χώρων έχουν γίνει και από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Δράμας όπως αυτή που έγινε από την δημοτική παράταξη Project Δράμα 2020 για την ανάγκη ο Δήμος μας να κινηθεί άμεσα για την απόκτηση και αξιοποίηση όλης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη, ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο πάρκο που να μπορεί να φιλοξενήσει όλη την γκάμα των πολιτιστικών -και όχι μόνο- δραστηριοτήτων της πόλης. Εκτός από μια πολύ μεγάλη και κατάφυτη έκταση, στα όρια της πόλης, το Ανδρικάκη διαθέτει και έναν μεγάλο αριθμό πολύ σημαντικών κτιρίων, τα οποία θα λύσουν το μεγάλο κτιριακό πρόβλημα του δήμου Δράμας, ειδικά στο κομμάτι του πολιτισμού.
Όπως σημείωνε στην πρότασή της μάλιστα η ίδια δημοτική παράταξη:
“Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες λειτουργίες, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με την απόκτηση του Ανδρικάκη:
wΘεατρική σκηνή για πρόβες των αντίστοιχων συλλόγων και για θεατρικές παραστάσεις
wΜουσείο προσφυγικού ελληνισμού
wΣύγχρονο σκοπευτήριο
wΥπαίθρια σκηνή για τις ανάγκες συναυλιών και φεστιβάλ μουσικής, όπως το Dramaica
wΑίθουσες για φιλοξενία μεγάλων καλλιτεχνικών εκθέσεων
wΣτέγαση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, που στερούνται ιδιόκτητων κτιρίων
wΠαραχώρηση χώρων εργασίας σε καλλιτέχνες
Αν ο δήμος Δράμας ενεργήσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα, συντάσσοντας έναν ολοκληρωμένο φάκελο, σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για ένα χώρο που θα αλλάξει την όψη ολόκληρης της πόλης μας”.
Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη πρόταση παρέμεινε αναξιοποίητη, όχι αναγκαστικά εξαιτίας των προθέσεων αυτής ή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αλλά και (κυρίως) λόγω της έλλειψης ανταπόκρισης από την πλευρά της πολιτείας για την αξιοποίηση αυτών των χώρων. Τα αίτια βέβαια αυτής της αναποφασιστικότητας ή της αδιαφορίας που έχει επιδειχθεί σε κεντρικό επίπεδο, για ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής μας είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω…