Το θέμα τέθηκε από τον κ. Κ. Χαρακίδη – Τι είπαν οι: Χρ. Μαμσάκος, Αλ. Τσιαμπούσης και Κυρ. Αποστολίδης
Το θέμα της διευθέτησης των παλιών οφειλών του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους προς τους επαγγελματίες της πόλης, και όχι μόνο, επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης καθώς έθεσε το ζήτημα στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» είπε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Δημοτική Αρχή και η παράταξη Project αποφάσισαν να γίνουν προσφυγές κατά των δικαστικών αποφάσεων που βγαίνουν προς όφελος των επαγγελματιών στους οποίους χρωστά χρήματα η παλιά επιχείρηση του Φεστιβάλ. Αυτό, εξήγησε, οδηγεί στην διαιώνιση μιας κατάστασης που κρατά τουλάχιστον 10 χρόνια για τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να την αντέξουν, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες που οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση.
«Οι επαγγελματίες οδηγούνται σε μια ατέρμονη δικαστική διαδικασία. Το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής και του Project ήταν ότι, αν δεν ασκηθεί προσφυγή, θα υπάρξουν ευθύνες για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπεκφυγή. Παλιές οφειλές αντιμετωπίσαμε και εμείς ως Δημοτική Αρχή αλλά προτρέψαμε τους συμπολίτες μας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και για τη ΔΕΚΠΟΤΑ αλλά και για το Φεστιβάλ, ώστε να απαιτήσουν δικαστικά τα χρήματά τους. Με την πρωτόδικη απόφαση που είχε βγει, σε συνδυασμό με μια διαπραγμάτευση που προηγήθηκε, καταλήξαμε να πληρώσουμε αυτούς που είχαν στα χέρια τους δικαστική απόφαση. Βλέπουμε όμως ότι αυτή η διαδικασία δεν συνεχίστηκε. Το πρόβλημα έχει βαλτώσει. Έχουμε πληροφορηθεί ότι έχουν κληθεί οι εκκαθαριστές να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης αλλά αρνούνται το κάνουν για μία ακόμη φορά» σημείωσε ο κ. Χαρακίδης.
Όπως είπε, επίσης, πρόταση της παράταξής του είναι να προχωρήσει η διαδικασία των πληρωμών των επαγγελματιών, «Άλλωστε οι εκκαθαριστές στην έκθεσή τους, αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Δράμας είναι ο καθολικός διάδοχος όλων των δημοτικών επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λύση. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει και με πολιτικά και με ανθρωπιστικά κριτήρια. Θα πρέπει να μην καταφεύγουμε, ως Δήμος, σε προσφυγές ούτε να καταφεύγουμε σε ανακοπές κατά των επαγγελματιών αλλά να πάμε σε μια τυπική διαπραγμάτευση για τους τόκους των οφειλών μαζί τους ώστε να αιτιολογείται και η όποια απόφαση για να κλείσει η εκκρεμότητα με τους περισσότερους εξ αυτών. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να έρθει ως τακτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λυθεί επιτέλους».
Στο θέμα τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό είναι πληγή για την επιχειρηματικότητα. «Υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι δούλεψαν και έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε αυτά τα χρήματα γιατί υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τους εκκαθαριστές για να μπορέσουμε να διευθετήσουμε όλη την υπόθεση αλλά και να μην τεθούν σε κίνδυνο οι δημοτικοί σύμβουλοι με τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν. Προσπάθειά μας είναι να νομιμοποιήσουμε την οποιαδήποτε απόφαση χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στους δημοτικούς συμβούλους».
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Project κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι «Είναι πολύ άσχημο να ξέρουμε ότι συμπολίτες μας έχουν να παίρνουν χρήματα από τον Δήμο της Δράμας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι ήμασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος του 2018, ο κ. Χαρακίδης δεν ήταν, ξέρουμε πολύ καλά ότι όλοι καταψηφίσαμε την εισήγηση για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών όπως είχε έρθει τότε. Το καταψηφίσαμε γιατί η έκθεση είχε πολλά κενά και προβλήματα έτσι όπως την είχε εισαγάγει ο κ. Σολάκης.
Επίσης, και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Project κ. Κυριάκος Αποστολίδης, μιλώντας για το ίδιο θέμα είπε ότι στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή η παράταξη Project ψήφισε να ασκηθούν τα ένδικα μέσα της ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής που έκαναν οι επαγγελματίες, η οποία θεώρησε ότι το χρέος του Φεστιβάλ θα έπρεπε να το έχει πληρώσει ο Δήμος επειδή πέρασαν τα χρόνια. Η διαταγή πληρωμής βγήκε από το δικαστήριο χωρίς να ακουστούν οι θέσεις του Δήμου. Οι δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν είναι εναντίον του Φεστιβάλ και όχι εναντίον του Δήμου Δράμας. Είναι δυο διαφορετικά νομικά πρόσωπα και το χρέος του ενός δεν μπορεί να το πάρει ο άλλος. Αν βγει δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τους οφειλέτες, που έχουν τα χίλια δίκια, να κοιτάξει ο Δήμος να τους εξοφλήσει, αλλά αυτή τη στιγμή το χρέος είναι το χρέος είναι του Φεστιβάλ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι του Δήμου Δράμας…».