Κ. Χουβαρδάς στα «Χ»: «Στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους πιο καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο αλλά…»
Με στόχο την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων προσεισμικά και μετασεισμικά, πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της Δράμας μια επιχειρησιακή άσκηση σεισμού υπό την επωνυμία «Αγγίτης 2023».
Η άσκηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και έγινε με τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή στελεχών του ΟΑΣΠ. Τα επεισόδια του σεναρίου καθορίστηκαν από την ομάδα σχεδιασμού της άσκησης που αποτελούνταν από στελέχη του ΟΑΣΠ και από τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της περιφέρειας ΑΜΘ. Η άσκηση έγινε στη λογική ότι η αποτελεσματική διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης είναι ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Μια εστιασμένη και λεπτομερής ανάλυση των αναγκών μπορεί να βοηθήσει να διερευνηθούν οι απαιτήσεις των εμπλεκομένων φορέων ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση σε περίπτωση σεισμικής έκτακτης ανάγκης και των φαινομένων που συνοδεύουν τον σεισμό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι η άσκηση είχε σκοπό να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Έτσι σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πέντε δήμους διοργανώθηκε η επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου. Όπως είπε, σε συνεργασία με το τμήμα πολιτικής προστασίας έχει εκπονηθεί ένα σενάριο από την αρχή που θα εκδηλωθεί ένας σεισμός μέχρι και το τέλος των σεισμικών δονήσεων.
Μιλώντας στα «Χ» ο κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ είπε ότι επρόκειτο για την πρώτη άσκηση σεισμού που έγινε στην Περιφέρεια ΑΜΘ. «Αρχίσαμε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Ουσιαστικά στην άσκηση δίνονται κάποια σενάρια στα οποία καλούνται οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μεταξύ τους και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις. Εμείς θα πούμε ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για κάθε σενάριο και με ποιο τρόπο θα γίνει πιο αποτελεσματική η συνεργασία των υπηρεσιών. Τα σενάρια περιλαμβάνουν πτώσεις κτηρίων, εγκλωβισμό ατόμων, διακοπή λειτουργίας σχολείων και σε συνθήκες που δεν υπάρχει ρεύμα ή επικοινωνίες, με αντίξοες συνθήκες. Μέσα στα σενάρια ήταν και η πυρκαγιά ως είναι επακόλουθο σεισμού στο νοσοκομείο. Για την άσκηση επιλέχθηκε το όνομα «Αγγίτης 2023» γιατί στον Αγγίτη τοποθετήσαμε στο σενάριο το επίκεντρο του σεισμού».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για την σεισμικότητα των δημοσίων κτηρίων και τους κινδύνους που πιθανόν υπάρχουν, ο κ. Χουβαρδάς είπε ότι είναι σε ισχύ ένας νέος νόμος που επιβάλει υποχρεωτικά τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, των δημοσίων κτηρίων. «Όπως έχουν πει και από την πλευρά των αρμοδίων υπουργείων θα υπάρξει μια ταχεία διαδικασία που θα περιλαμβάνει μια εκτίμηση των δημοσίων κτηρίων με προτεραιοποίηση, από ότι γνωρίζουμε, για τα σχολεία και τους χώρους μαζικής συνάθροισης. Άρα θα γίνει μια κατάταξη αυτών των κτηρίων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κτήρια με μεγάλη τρωτότητα. Αυτή η διαδικασία δεν έχει αρχίσει. Δεν ήταν υποχρεωτική αλλά τώρα με βάση την νομοθεσία έχει καταστεί υποχρεωτική».
Σχετικά με το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας των κτηρίων στη χώρα μας ο κ. Χουβαρδάς απάντησε στα «Χ» ότι: «Στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους πιο καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και κτήρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πιο πριν, άρα υπάρχουν και κτήρια που έχουν τρωτότητα σε κάποιον πάρα πολύ μεγάλο σεισμό».