– Τι επισημαίνουν με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση 18 εμπορικοί σύλλογοι της επαρχίας
– Αντ. Σκουλίδης στα «Χ»: «Δημιουργήθηκε πρόβλημα σε διάφορες περιοχές, χωρίς να υπάρχει λόγος»
Την αντίθεσή τους για το ισχύον ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, που πλέον ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 10 το πρωί, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς τους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα, Αθανάσιο Πλεύρη, Νικόλαο Παπαθανάση και προς τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου, Σωτήριο Αναγνωστόπουλο, συνολικά 18 εμπορικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, κ. Αντώνης Σκουλίδης, ξεκαθαρίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι εστάλη ανάλογη επιστολή τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά από τους εμπορικούς συλλόγους της επαρχίας που θίγονται από το νέο ωράριο.
«Η κοινή επιστολή των εμπορικών συλλόγων παραδόθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου. Με την επιστολή ζητούμε να μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα από τις 8.30 το πρωί και όχι από τις 10.00’ π.μ., καθώς ο λόγος εφαρμογής του νέου ωραρίου δεν αφορά την επαρχία» τονίζει ο κ. Σκουλίδης και εξηγεί: «H λογική του να μην ανοίγουν το πρωί τα καταστήματα είναι για να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις πρωινές ώρες, δηλαδή να μην συμπίπτουν οι εργαζόμενοι στις ίδιες ώρες μετακίνησης. Όμως, στην επαρχία τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ελάχιστα και δεν υπάρχει ποτέ συγχρωτισμός όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς, το μέτρο του νέου ωραρίου εφαρμόστηκε κάθετα σε όλες τις περιοχές που έχουν πρόβλημα με την πανδημία. Δημιούργησε πρόβλημα σε διάφορες περιοχές, χωρίς να υπάρχει λόγος. Δημιούργησε πρόβλημα στα καταστήματα, στους εργαζόμενους, δεν μπορούσαν να βγάλουν ωράριο εργασίας, μειώθηκαν οι ώρες εργασίας των επιχειρήσεων κλπ. Αρκετές δραμινές επιχειρήσεις κάνουν σημαντικό τζίρο από τις 8.30’ π.μ. έως τις 10.00’ π.μ.» δηλώνει ο κ. Σκουλίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, το ωράριο θα παραμείνει και αυτή την εβδομάδα ως έχει, δηλαδή με άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί. Με βάση αυτό, άλλωστε, διαμορφώθηκε και το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων του Εμπορικού Συλλόγου. «Εάν υπάρξουν τελικά αλλαγές στις αποφάσεις της πολιτείας, τότε θα τροποποιήσουμε και το εορταστικό ωράριο» σημείωσε ο κ. Σκουλίδης.
Σύμφωνα με το ισχύον εορταστικό ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, στη Δράμα από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λειτουργούν τις καθημερινές 10.00’-14.30’ και 17.30’-21.00’,
το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 09.00’-15.00’ και
την Κυριακή 19 του μηνός 11.00’-15.00’.
Την παραμονή των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά στις αργίες και στις 2 Ιανουαρίου.
Η επιστολή που απέστειλαν οι 18 εμπορικοί σύλλογοι σχετικά με την εφαρμογή του ισχύοντος ωραρίου των καταστημάτων αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα κοινή μας επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι μετά και την Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69136, ΦΕΚ 5138Β που ισχύει από 6-11-2021 και τα μέτρα που περιλαμβάνει, η επικρατούσα κατάσταση στις τοπικές μας αγορές μόνο ως τραγική μπορεί να περιγραφεί.
Και αυτό γιατί η επισκεψιμότητα στις αγορές μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο -για τζίρους και έσοδα ούτε λόγος- κι αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι περπατούν πολύ λιγότεροι πολίτες από ότι συνέβαινε στα τυπικά lockdowns.
Συνέπεια όλης αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η αγωνία των συναδέλφων μας, που έχουν εφοδιάσει με εμπορεύματα τις επιχειρήσεις τους ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Σε όλους μας κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πώς θα ανταποκριθούμε στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις χωρίς ρευστότητα και θα αντεπεξέλθουμε σε επιταγές, ενοίκια, προσωπικό, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ΚΥΑ 72486 που ισχύει από 22-11-2021 και προβλέπει έναρξη λειτουργίας και των τοπικών μας αγορών μετά τις 10 το πρωί, μέτρο που παρατάθηκε ως τις 20-12-2021.
Θέλουμε επίσης να σας τονίσουμε ότι στις πόλεις μας δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, ούτε και με τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου με αυτά μετακινούνται πλέον ελάχιστοι και οι οποίες θα επέβαλλαν αυτό το μέτρο, όπως μπορεί κάποιος να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την εφαρμογή του στα τρία πολύ μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη).
Επίσης να αναφέρουμε ότι οι τοπικές μας αγορές δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους των πόλεων μας αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών -κωμοπόλεις και χωριά- οι οποίοι συνήθως προγραμματίζουν να επισκέπτονται τις αγορές τις πρωινές ώρες και να κάνουν τις συναλλαγές τους.
Επίσης να αναφέρουμε ότι το μέτρο αυτό ενισχύει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων μας, καθώς τα πολυκαταστήματα τροφίμων που δεν πωλούν μόνο τρόφιμα, εξακολουθούν να ανοίγουν πιο νωρίς από την αγορά, δημιουργώντας για άλλη μια φορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Κύριε Υπουργέ,
Οι επιχειρήσεις των τοπικών μας αγορών έχουν συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας για είκοσι και πλέον μήνες έχοντας υποστεί μεγάλες συνέπειες.
Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που τείνει, δυστυχώς, να εξελιχθεί και σε οικονομική, οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
Σας ζητάμε να εξαιρεθούν οι πόλεις μας από την εφαρμογή του μέτρου έναρξης λειτουργίας της αγοράς στις 10 το πρωί και αυτό να γίνει άμεσα και ενόψει της εορταστικής περιόδου, στην οποία οι συνάδελφοι έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για αύξηση της αγοραστικής κίνησης, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».