– Για ανάγκη διάνοιξης του τελωνείου Εξοχής και της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών της Ε.Ε. μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας
– Διευρυμένη ελληνοβουλγαρική συνάντηση χθες στην Π.Ε. Δράμας
Διευρυμένη διμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Θέμα της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κλειστά σύνορα στην περιοχή μας, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλές απώλειες τόσο στην ελληνική όσο και στη βουλγαρική πλευρά.
Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς, πέραν του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Α.Μ.Θ. Χρ. Παπαθεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γ. Ζιμπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κ. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γ. Κυριακίδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης κ.ά. Από βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν ο κ. Vladimir Pisanchev, πρόξενος της Βουλγαρίας, ο κ. Nikolay Shushkov, Περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ, ο κ. Vladimir Moskov, Δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεβ, και οι δήμαρχοι Arben Mimenov, Δήμαρχος της Satobtsa, Feim Isa, Δήμαρχος του Garmen, Ludmil Terziev, Δήμαρχος του Xadzimovo, Krasimir Gerchev, Δήμαρχος του Razlog, Ivan Kadev, Δήμαρχος του Bansko κ.ά.
Όπως είπε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σκοπός της συνάντησης ήταν, μετά από συζήτηση και κατάθεση απόψεων, να ληφθούν αποφάσεις που θα κοινοποιηθούν στην Κυβέρνηση ως μέσο πίεσης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση άμεσης άρσης των δεδομένων διέλευσης που ισχύουν σήμερα. «Η ανάγκη διάνοιξης του Τελωνείου Εξοχής και η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών της Ε.Ε. από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και αντιστρόφως απαιτούν να τηρούνται βασικές προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, με την επίδειξη συγκεκριμένων πιστοποιητικών» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, αναφέροντας για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να ζητούνται στα σύνορα τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου ή μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου στη χώρα μας. Επίσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποδεικτικό κράτησης δωματίου ή θέσης κάμπινγκ στη χώρα μας ή συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα συνεχούς απασχόλησης. Όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα ατόμων ή ομάδων ανθρώπων που εισέρχονται ευκαιριακά και δημιουργούν προβλήματα.
«Ζητούμε» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας «να μας επιτραπεί η διέλευση τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν από 14 Μαΐου του 2021, για όλους όσοι έρχονται στην Ελλάδα, όπως εισέρχονται από άλλες πύλες και παρουσιάζοντας μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποτέλεσμα ελέγχου pcr ή τεστ αντισωμάτων ή πιστοποιητικό ανάρρωσης μετά από covid. Εφόσον υπάρχουν αυτά, μπορούμε κάλλιστα να πιέσουμε την κυβέρνηση, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει, επίσης, να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να διατεθεί και συνεργείο του Ε.Ο.Δ.Υ., όπως γίνεται στον Προμαχώνα ή στη Νυμφαία».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής πλευράς εξέφρασαν την άποψη ότι είναι ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα και, εν προκειμένω, το Τελωνείο Εξοχής. Ο Περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ είπε ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και η βουλγαρική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό, όπως είπε, φαίνεται και από τη συμμετοχή του προξένου της Βουλγαρίας στη συνάντηση. Από την πλευρά του, ο Πρόξενος της Βουλγαρίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση είναι μία ακόμα απόδειξη ότι κανένα εμπόδιο και καμία πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει τις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αντωνιάδης είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να είναι ανοικτός ο μεθοριακός σταθμός της Εξοχής.