Νέο κρούσμα επίθεσης σε κυνηγόσκυλο
Mέτρια από πλευράς απόδοσης ήταν η φετινή κυνηγετική περίοδος μέχρι στιγμής στην περιοχή της Δράμας, όπως αναφέρουν οι κυνηγοί που πέραν των άλλων αντιμετωπίζουν και κρούσματα επιθέσεων από λύκους σε κυνηγετικά σκυλιά.
Ένα ακόμη, περιστατικό που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός λαγωνικού από επίθεση αγέλης λύκων και σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε τετράποδο, ιδιοκτησίας μέλους του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας. Το συμβάν έγινε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο Πολυνέρι Παρανεστίου όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Στέφανος Ψωμιάδης. Το περιστατικό έγινε στην διάρκεια κυνηγιού αγριόχοιρου. Οι κυνηγοί έφτασαν στο σημείο όπου το κυνηγετικό σκυλί κατασπαράχθηκε λίγο μετά την επίθεση της αγέλης των τεσσάρων λύκων και κατα την διάρκεια που αυτή απομακρυνόταν από το σημείο του περιστατικού. Το τετράποδο ανήκε στο μέλος του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας κ. Θεόδωρο Μελανό.
Τα περιστατικά επίθεσης από λύκους σε κυνηγόσκυλα συμβαίνουν όλο τον χρόνο και όχι μόνο αυτή την περίοδο σημειώνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας “Η Άρτεμις” εξηγώντας ότι αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα καθώς πλησιάζει η περίοδος του ζευγαρώματος κα την οποία οι λύκοι γίνονται πολύ επικίνδυνοι.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας υπενθυμίζει μάλιστα ότι είναι σε εξέλιξη ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας που αφορά την καταγραφή περιστατικών επιθέσεων από λύκους. Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ διατηρεί μητρώο καταγραφής περιστατικών επιθέσεων από λύκους και αρκούδες ώστε με τεκμηριωμένο τρόπο να αποδείξει στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς το συγκεκριμένο θέμα.
Για το λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν συγκεντρωμένα τα στοιχεία περιστατικών επιθέσεων από λύκο και αρκούδα. Καλεί δε όσους έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά να ενημερώσουν τους συλλόγους τους, δίνοντας στοιχεία για το χρόνο και τον τόπο της επίθεσης και να προσκομίσουν, εάν υπάρχει, φωτογραφικό υλικό του περιστατικού.
Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να κρατούνται τα εξής στοιχεία που αφορούν αυτά τα περιστατικά (Ημερομηνία/ώρα – Περιοχή που συνέβη το περιστατικό – Πόσοι λύκοι ενεπλάκησαν – Πόσα σκυλιά ενεπλάκησαν – Πόσα σκυλιά θανατώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά – Φωτογραφική τεκμηρίωση και βίντεο).
Σε ότι αφορά πάντως την φετινή κυνηγετική περίοδο γενικότερα, η απόδοσή της για τους κυνηγούς και ειδικότερα σε ότι αφορά τα φτερωτά θηράματα δεν πήγε πολύ καλά καθώς ήταν περιορισμένος ο αριθμός τους, ενώ μικρότερη από την περσινή ήταν η απόδοση στο κυνήγι του αγριογούρουνου. Αντίθετα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, ήταν καλύτερη η περίοδος για το κυνήγι του λαγού.
Πάντως η απόδοση των κυνηγότοπων σε θηράματα έχει άμεση σχέση και με την προοπτική αύξησης του κυνηγετικού τουρισμού ο οποίος είναι ένα κεφάλαιο που αποφέρει έσοδα στην περιοχή καθώς στους κυνηγότοπους της Δράμας μεταβαίνουν κάθε χρόνο κυνηγοί από όλη σχεδόν την Ελλάδα, οι οποίοι μένουν 3-4 ημέρες ή και μια εβδομάδα εξασκώντας την αγαπημένη τους ενασχόληση. Φέτος πάντως αυξήθηκε το κύμα των κυνηγών από άλλες περιοχές ειδικότερα κατά την περίοδο του κυνηγίου της Μπεκάτσας… Σε αυτό το διάστημα ήρθαν και διέμειναν στην Δράμα αρκετοί κυνηγοί από την Αθήνα, την Ζάκυνθο, την Κρήτη κ.ο.κ.