Επανέρχεται και πάλι η συζήτηση για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Ένα ακόμη περιστατικό επίθεσης αδέσποτων ζώων σε πολίτες συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου σε παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στον προαύλιο χώρο του γυμνασίου Αρρένων Δράμας. Ένας εντεκάχρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από την επίθεση που έγινε κάτω από άγνωστες συνθήκες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Δράμας όπου του παρασχέθηκε βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή.
Το περιστατικό έγινε αφορμή για νέες συζητήσεις στη Δράμα σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων αλλά και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ιδιοκτητών ζώων που κάποια στιγμή τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος στον πληθυσμό τους.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής της παράταξης Project, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης λέγοντας ότι δυστυχώς έχει παραγίνει το κακό. Και κανείς δεν κάνει τίποτε και έθεσε το ερώτημα: “Τι θα μπορούσε να γίνει, για να γνωρίζουμε και τις δυνατότητες του κράτους ή του δήμου;” Καταρχάς, όπως είπε, οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα και συνέχισε: “Τι είναι όμως αδέσποτο; Συνήθως ένα ζώο το οποίο κάποια στιγμή είχε ιδιοκτήτη και το οποίο, επειδή το βαρέθηκε ο ιδιοκτήτης, αφέθηκε ελεύθερο στο αστικό περιβάλλον ή ακόμη συνηθέστερα όταν ένα δεσποζόμενο δεν είναι στειρωμένο και γεννάει 7-8 κουτάβια και ο ιδιοκτήτης τα εγκαταλείπει και αυτά στο ελεύθερο αστικό περιβάλλον, αν δεν βρει (που δεν βρίσκει ποτέ) να τα μοιράσει σε φίλους. Άρα, σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα ξεκινάει από τον πολίτη προφανώς και όχι από το ζώο. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, το κρίσιμο σημείο είναι πριν ένας ασυνείδητος ιδιοκτήτης δημιουργήσει αδέσποτα. Αν τα αδέσποτα με οποιονδήποτε τρόπο δημιουργηθούν και πλέον βρίσκονται στο ελεύθερο αστικό περιβάλλον, τότε ο νόμος λέει ότι ακόμα κι αν το μαζέψει ο Δήμος, είναι υποχρεωμένος να το πάει στο κυνοκομείο, να το εξετάσει, να το στειρώσει και να το αφήσει ακριβώς εκεί που το βρήκε. Άρα, δε δίνεται λύση. Η μόνη λύση λοιπόν, είναι να σταματήσουμε να δημιουργούμε αδέσποτα. Πώς θα γίνει αυτό; Ο μόνος τρόπος είναι η σκληρή αστυνόμευση, δηλαδή οι έλεγχοι ότι όλα τα δεσποζόμενα ζώα είναι εξαρχής στειρωμένα και τσιπαρισμένα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Από τη δημοτική αστυνομία, η οποία πρέπει να τριγυρνάει με το ειδικό μηχάνημα και κάθε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου που συναντά με το ζώο του, το οποίο έβγαλε βόλτα, να κάνει έλεγχο και σε περίπτωση που δεν είναι στειρωμένο και τσιπαρισμένο, να πέφτει βαρύ πρόστιμο.”
Ο κ. Τσιαμπούσης συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί κάποιος να πει να γίνει πρώτα πρόγραμμα δωρεάν στείρωσης και δωρεάν τσιπαρίσματος, αλλά αφενός έχουν γίνει παλαιότερα, αφετέρου και δεν είναι ακριβά και είναι υποχρεωτικά βάσει νόμου, άρα όταν μπαίνεις στη διαδικασία να γίνεις ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας, είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις ανεξαρτήτως κόστους. Η περίοδος της ενημέρωσης δηλαδή έχει περάσει ανεπιστρεπτί συμπληρώνοντας: “Όταν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα αδέσποτα. Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα κι αν πιέσεις το δήμο ή και μηνύσεις το δήμο ή και μαλώσεις με το δήμο, δεν θα βρεις άκρη. Αυτό που πρέπει να απαιτήσεις από το δήμο είναι να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει αν θέλουμε αποτέλεσμα και όχι απλά γκρίνια.”