– Βραβεύτηκε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμος
– Μητροπολίτης Δωρόθεος στα «Χ»: «Eίμαστε σε ένα καλό δρόμο για το εκκλησιαστικό μουσείο»
Εκδήλωση αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου Σηλυβρίας Ανατολικής Θράκης, με επίσημο προσκεκλημένο τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμο (από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και με θέμα: «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» πραγματοποιήθηκε από τη Μητρόπολη Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας και τη Θρακική Εστία Δράμας το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας.
Στην εκδήλωση που πλαισιώθηκε και με χορευτικό πρόγραμμα της Θρακικής Εστίας Δράμας πραγματοποιήθηκε και βράβευση του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμου από τους προέδρους του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη και της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Φώτιο Μπέγγα, για την πολύτιμη και πολύχρονη εκκλησιαστική του διακονία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε το βιβλίο: «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΗΛΥΒΡΙΑ. Μια συλλογή κειμένων αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου του 20ου αιώνα».
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης σημείωσε σχετικά με την εκδήλωση ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συνεργασία των τριών φορέων. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι η απαρχή προκειμένου να υπάρξει προς όφελος της κοινωνίας μια συνεργασία που επιβάλλεται και έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Επεσήμανε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ουσιαστικά μέρος του εναλλακτικού τουρισμού και η εκκλησία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό. Πέρα από τον ουσιαστικό ρόλο που έχει ο κάθε φορέας η συνεργασία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, τόνισε για να διευκρινίσει: “Ο θρησκευτικός τουρισμός σε επίπεδο περιοχής θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις συνεργασίες και τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα. Μοναστήρια έχουμε, φυσικό περιβάλλον έχουμε, κόσμος πάρα πολύς έρχεται δίπλα μας, στο Παγγαίο και στην Εικοσιφοίνισσα, στην Λυδία και στους Φιλίππους. Η περιοχή μας είναι δίπλα ακριβώς. Άρα και το δίπολο Δράμας – Καβάλας θα πρέπει να λειτουργήσει με τη συγκράτηση πληθυσμού και των τουριστών στην περιοχή. Αυτό πρέπει να το αναδείξουμε. Τα μνημεία είναι επισκέψιμα και πρέπει να μένουν ανοικτά. Υπάρχουν προσκηνύματα, όπως η Μονή της Σίψας με τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, που μπορούν να επισκέπτονται γκρουπ προσκυνητών, όχι μόνο την ημέρα της εορτής. Νομίζω ότι όλος αυτός ο θρησκευτικός πλούτος που έχουμε στην περιοχή μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα υπέρ της ανάπτυξης. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλα αυτά είναι συνδυασμός. Η ωφέλεια του επιμελητηρίου σε αυτό είναι η ανάπτυξη και η ανάπτυξη έρχεται μέσω της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Τώρα ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας στην εκδήλωση τίμησε ουσιαστικά ε την παρουσία του μια πρώτη εκδήλωση. Είναι πολύς ο κόσμος που επισκέπτεται την Ανατολική Θράκη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Έχουμε στην εκδήλωση την παρουσίαση του βιβλίου του βίου ενός Αγίου. Υπάρχει κόσμος που θέλει να μάθει. Όλα αυτά προσθέτουν στον τόπο μας».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος τόνισε: “Σήμερα ήταν μια σπουδαία ημέρα για εμάς διότι μας αξίωσε ο Θεός, να οργανώσουμε μια ωραία εκδήλωση, στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμος, ο οποίος μας μίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου, που καταγόταν από τη Σηλύβρια της Ανατολικής Θράκης. Μια πολύ μεγάλη μορφή. Ένας οικουμενικός Άγιος. Παράλληλα το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο είχε μια εισήγηση με τον πρόεδρό του για τον θρησκευτικό τουρισμό. Βέβαια ο όρος θρησκευτικός δεν είναι τόσο πετυχημένος. Εμείς στην εκκλησία μιλούμε για προσκυνηματικό τουρισμό. Αλλά αυτό έχει αποτελέσματα και στην οικονομία ενός τόπου. Επομένως με αυτή την έννοια, με τον σύγχρονο όρο, χωρίς να εκκοσμικευτούμε το ονομάζουμε θρησκευτικό τουρισμό. Από την άλλη πλευρά η Θρακική Εστία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την ευθύνη και ευλογία της Μητρόπολης, κάλεσαν τον Άγιο Σηλυβρίας, Σεβασμιότατο Μάξιμο για να μας μιλήσουν για τις ρίζες του Θρακιώτικου Ελληνισμού». Απαντώντας στα «Χ» για τις προοπτικές του προσκηνηματικού τουρισμού στη Δράμα, ο κ. Δωρόθεος, σημείωσε ότι αυτές είναι πάρα πολλές για να συμπληρώσει: «Ήδη η Δράμα έχει δυο μοναστήρια τα οποία είναι επισκέψιμα και με ανοδική πνευματική πορεία, η οποία προκαλεί και την μεταφορά πιστών από άλλα μέρη. Ταυτόχρονα και μέσα στη Δράμα έχουμε προσκυνήματα όπως η Αγία Σοφία που είναι ο ναός και το σήμα κατατεθέν θα λέγαμε που εκφράζει όλη την ιστορία της Δράμας. Εκεί βεβαίως η αρχαιολογία κάνει μια πολύ σοβαρή ανασκαφή, η οποία αν ολοκληρωθεί μπορεί κατά τη γνώμη μου να βγει ένα ωραίο αρχαιολογικό πάρκο. Ταυτόχρονα έχουμε τον παλαιό μητροπολιτικό ναό, έχουμε άλλους ναούς που έχουν ιστορία. Ήδη είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το εκκλησιαστικό μουσείο, το οποίο θα έχει όλα τα εκθέματα κειμήλια και τις ιερές εικόνες και όχι μόνο, από τις παλαιότερες εποχές. Όλα αυτά θα είναι επισκέψιμα στον κόσμο, στους ανθρώπους της Μητροπόλεώς μας και σε ανθρώπους από άλλα μέρη».
Ο κ. Δημήτρης Τσιανικλίδης Δόκτορας Θεολογίας και Νομικός ο οποίος στην διάρκεια της εκδήλωσης έκανε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση για την Ιερά Μητρόπολη Σηλυβρίας και τον προσφυγικό ελληνισμό της στη Δράμα και τα περίχωρα της δήλωσε στα «Χ» ότι: «Η ανασκόπηση ήταν μια συνοπτική ιστορική αναφορά στον ελληνισμό και στην Μητρόπολη Σηλυβρίας, τη δημιουργία και την ανακαίνιση εκκλησιών, πνευματικών ιδρυμάτων, αδελφοτήτων και γενικότερα της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στη Σηλυβρία. Αυτή η εκκλησιαστική, κοινωνική και πνευματική ζωή μεταφέρθηκε μέσα από τους πρόσφυγες και στην πόλη μας. Από την έρευνα που έχουμε κάνει έχουν βγει αρκετά στοιχεία γόνιμα και καρποφόρα».
Η κα Χρύσα Σιδερά, μέλος του ΔΣ της Θρακικής Εστίας και χοροδιδάσκαλος, σημείωσε στα «Χ» ότι: «Με τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάξιμο, υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση της Θρακικής Εστίας, η οποία μετέβη αρκετές φορές στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Είναι σημαντικό να δούμε πως συμβάλλει η θρησκευτική μας λατρεία αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού. Είναι γνωστό ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουν θετική επίδραση στον τόπο που τις πραγματοποιεί, στους διοργανωτές, στο κοινό και στους επισκέπτες. Η ανάπτυξή τους στην περιφέρεια ενισχύει την τοπική ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού και της απασχόλησης».
[…] source […]