Με περισσότερες από 250 συμμετοχές επιστημόνων και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 5ο επιστημονικό συμπόσιο της επιστημονικής εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο ξενοδοχείο Κούρος.
Θέμα του συμποσίου ήταν η μετάβαση από τις εναλλακτικές και κλασικές στις μοντέρνες θεραπείες του καρκίνου, ενώ στην διάρκειά του υπήρξαν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων και ο σχεδιασμός εμβολιασμού κοριτσιών σχολικής ηλικίας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια από τον Νομό Δράμας. Στην τελετή έναρξης που έγινε παρουσία και του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ χαιρέτησαν την εκδήλωση με σύντομες ομιλίες τους, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο βουλευτής της ΝΔ κος Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κος Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κος Γιώργος Γεωργιάδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα Ευγενία Σαραφίδου. Παρέστη επίσης και εκπρόσωπος του γραφείου της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Χαράς Κεφαλίδου, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Στόχος η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου στην Δράμα
Ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” κος Σάββας Παπαδόπουλος μιλώντας για το 5ο επιστημονικό συμπόσιο είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, διότι καταρχάς υπήρξε μεγαλύτερη προσέλευση από τα προηγούμενα. Περισσότερα από 250 άτομα συμμετείχαν στις εργασίες του…
Φωτογραφία:Από αριστερά, ο ογκολόγος Χαράλαμπος Ανδρεάδης, η πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Ευγενία Σαραφίδου, ο ογκολόγος Σάββας Παπαδόπουλοςκαι ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος
Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε φέτος να έχουμε στο συνέδριο τους συλλόγους καρκινοπαθών από όλη την Βόρεια Ελλάδα και να συζητήσουμε τα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα των συλλόγων. Ένα βασικό μέρος του φετινού συνεδρίου ήταν ότι δώσαμε βήμα στις εναλλακτικές θεραπείες που υπάρχουν φτάνοντας να απομυθοποιήσουμε ορισμένα πράγματα και να δείξουμε με επιστημονικό τρόπο, πόσο κακό κάνει το “Νερό του Καματερού” ή ο “Μπλέ Σκορπιός” και άλλα που προβάλλονται ως εναλλακτικές θεραπείες αλλά δεν είναι. Ωστόσο εναλλακτικές θεραπείες υπάρχουν, όμως πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν προστατεύουν ούτε θεραπεύουν τον καρκίνο, όμως βοηθούν σε κάποια συμπτώματα που προκαλούνται από τον καρκίνο και αυτό είναι σημαντικό. Καμία θεραπεία πέραν της κλασσικής ιατρικής δεν υπάρχει για τον καρκίνο. Επίσης σημαντικό μέρος αυτού του συνεδρίου είναι ότι δείξαμε την Ρομποτική Χειρουργική που έρχεται, πέρα από την Λαπαροσκοπική μέθοδο. Δείξαμε την ανάλυση του γονιδιώματος.
Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας ο διακεκριμένος καθηγητής κος Αγοραστός, που ασχολείται με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κλήθηκαν όλοι οι παιδίατροι του Νομού Δράμας αλλά και εκπαιδευτικοί προκειμένου να προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να εφαρμόσει η εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο”. Μιλάμε για τον εμβολιασμό των κοριτσιών της σχολικής ηλικίας ώστε σε λίγα χρόνια καμία γυναίκα από τον Νομό Δράμας να μην αρρωσταίνει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό θα είναι μεγάλο επίτευγμα. Χρειαζόμαστε την βοήθεια των γιατρών και των εκπαιδευτικών για να προχωρήσουμε αυτό το project προκειμένου να εξαλείψουμε από κοινού τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας…”.
Οι καινούργιες θεραπείες έχουν βελτιώσει πάρα πολύ την επιβίωση
Ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” κος Χαράλαμπος Ανδρεάδης επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: “Απευθυνόμαστε μέσω του συμποσίου στον ιατρικό κόσμο της Δράμας, μεταφέροντας καινούργιες γνώσεις και πληροφορίες όπως και τις νέες προοπτικές στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου. Φέτος είχαμε μια ευρεία μελέτη και παρουσίαση διαφόρων θεραπειών του καρκίνου από εναλλακτικές και κλασσικές θεραπείες μέχρι τις μοντέρνες ανοσοθεραπείες και τις καινούργιες μοριακές στοχευμένες θεραπείες. Οι καινούργιες θεραπείες έχουν δημιουργήσει μια επανάσταση στον χώρο της ογκολογίας και των ογκολογικών ασθενών και έχουν βελτιώσει πάρα πολύ, σε πολλά νοσήματα, την επιβίωση αυτών των περιστατικών, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες παρενέργειες και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διότι στοχεύουν κυρίως στο καρκινικό κύτταρο. Οι ογκολογικοί ασθενείς και οι γιατροί είναι ενημερωμένοι αλλά χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση. Κυρίως χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση όμως ο κόσμος, που πρέπει να αντιληφθεί την σπουδαιότητα ενός περισσότερο υγιεινού τρόπου ζωής και την σημασία της πρόληψης. Επίσης να καταλάβουν οι ασθενείς, που πρέπει να απευθυνθούν όταν διαγνωσθούν με καρκίνο, διότι δυστυχώς γίνονται πολλές λάθος θεραπευτικές παρεμβάσεις από ανθρώπους που δεν είναι τόσο εξειδικευμένοι. Μια αρχικά κακοθεραπευμένη κατάσταση δυσκολεύει τις μετέπειτα θεραπευτικές προσεγγίσεις”…
Απαντώντας για το θέμα της δημιουργίας ογκολογικού τμήματος στη Δράμα, για την οποία πιέζει και η επιστημονική εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” ο κος Χαράλαμπος Ανδρεάδης υπογράμμισε “Υπάρχει μια δυσκολία να πείσουμε την κεντρική πολιτική εξουσία, να αντιληφθεί ότι η παρουσία του παθολόγου – ογκολόγου είναι απαραίτητη σε όλα τα επαρχιακά Νοσοκομεία για πολλούς λόγους. Ένας απλός λόγος, είναι ότι ο καρκίνος πλέον είναι το πιο συχνό νόσημα. Δεν νοείται να υπάρχουν στη Δράμα ειδικότητες για τα υπόλοιπα νοσήματα και να μην υπάρχει ειδικότητα για τον καρκίνο που είναι το συχνότερο. Είναι απαραίτητη στη Δράμα η παρουσία όχι μόνο ενός αλλά δυο και τριών παθολόγων – ογκολόγων. Υπάρχουν ογκολόγοι που θα ήθελαν να δουλέψουν στην επαρχία. Για την θέση που προκηρύχθηκε πρόσφατα στην Καβάλα, υπήρξαν πέντε υποψηφιότητες. Θα μπορούσαν σε αυτή την περίπτωση να προκηρυχθούν όχι μια αλλά δυο ή τρείς θέσεις ογκολόγων. Πολλές από τις εξετάσεις των ογκολογικών ασθενών δεν χρειάζεται να γίνονται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Μπορούν να γίνονται στα επαρχιακά Νοσοκομεία. Υπάρχει αυτή την στιγμή μεγάλη ταλαιπωρία και πολλά έξοδα για τους ασθενείς…”.
Τι επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας Eυγενία Σαραφίδου, σημείωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι: “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση. Είναι το πέμπτο συνέδριο από την εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” που δημιουργήθηκε από δραμινούς γιατρούς με σκοπό να προσφέρει γνώση αλλά και να σώσει ζωές. Η υποβάθμιση των παροχών υγείας λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Λένε ότι είναι μυθεύματα ότι υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο Καβάλας. Εμείς ωστόσο αυτό βλέπουμε. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα Νοσοκομείο με μόνο μια μόνιμη ογκολόγο την κα Ελένη Χαμαλίδου. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με μία γιατρό και με επισκέψεις ενός δεύτερου ογκολόγου του κ. Δημήτρη Κασαράκη δυο φορές το μήνα… Ο κ. Δημήτρης Κασαράκης μετακινήθηκε από το Νοσοκομείο της Καβάλας στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης όπου είναι η οργανική του θέση τον Ιούνιο του 2018. Η έλλειψη ογκολόγων σήμερα στην Καβάλα, έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και την κόπωση της μόνιμης ογκολόγου. Άλλο είναι να βλέπει κανείς 30 περιστατικά και άλλο 50 και πλέον.
Στο Νοσοκομείο της Καβάλας εξυπηρετούνται πολύ περισσότερα από 1000 περιστατικά μόνο από την Δράμα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας έχει κάνει σειρά ενεργειών για να αποδείξει την αναγκαιότητα του ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας προκειμένου να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο της Καβάλας.
Ζητάμε να ενισχυθεί η Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Καβάλας και ταυτόχρονα να γίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας ένα τμήμα χημειοθεραπείας. Δυστυχώς για το ογκολογικό τμήμα της Δράμας δεν έγινε τίποτε παρ’ όλες τις πιέσεις και παρόλη την αναγκαιότητα που υπάρχει στον Νομό μας. Θυμίζω ότι υπήρχε ενδιαφέρον τουλάχιστον από δυο ογκολόγους να έρθουν στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Τολμώ να πω ότι βρέθηκε και χρηματοδότης για να εξοπλίσει τεχνολογικά το ογκολογικό τμήμα. Δεν υπήρχε όμως ανάλογη θέση γιατρών στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου της Δράμας. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη το Νοσοκομείο της Δράμας κατόπιν και της πίεσης που υπήρξε από όλους τους φορείς. Αυτό δεν έγινε. Μας λένε ότι έγιναν προσπάθειες, αλλά έγιναν όντως; Oι ασθενείς έμειναν μετέωροι με αφάνταστη ταλαιπωρία…”.