Επιτυχημένη η παρουσία του ΠΣ «Οι Ρίζες μας» σε διεθνές φεστιβάλ της Πολωνίας

0
3308

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο πολιτιστικός σύλλογος “Οι Ρίζες μας” από την Δράμα κατά την συμμετοχή του σε διεθνές παραδοσιακό φεστιβάλ της Πολωνίας στην πόλη Πόζναν.

Ο πολιτιστικός σύλλογος από τη Δράμα αντέδρασε ακαριαία όταν αντιλήφθηκε ότι χορευτικό συγκρότημα από την FYROM εμφανιζόταν να προέρχεται από τη “Μακεδονία” δικαίωμα που για την ώρα ακόμη δεν κατέχει. Ο σύλλογος “Οι ρίζες μας” από την Δράμα απαίτησε την αλλαγή του ονόματος και οι Πολωνοί αντικατέστησαν τα προγράμματα με νέα όπου το συγκρότημα της γειτονικής χώρας εμφανιζόταν ότι προέρχεται από τα Σκόπια.
Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ» συμμετείχε από 22-26 Αυγούστου 2018, στο διεθνές Festival of Traditional Art- 12th Festival of Traditional Art Poznań Poland. H πρόεδρος κ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ εξήγησε ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν 8 χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Ουκρανία, Βόρεια Ισπανία, Λευκορωσία, Κεντρική Ισπανία, Σλοβακία, Σκόπια, Πολωνία και Ελλάδα .

Προηγήθηκε κάλεσμα γνωριμίας της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ με όλους τους υπεύθυνους των κρατών – ομάδων χορού, όπου τα Σκόπια εμφανίστηκαν ως «Μακεδονία». Αμέσως απαιτήσαμε την αλλαγή του ονόματος αυτού, αφού δεν υπογράφηκε επισήμως αυτός ο όρος ως δικός τους. Οι Σκοπιανοί υποχώρησαν και οι Πολωνοί αντικατέστησαν τα παλιά προγράμματα με νέα και τους παρουσίαζαν πλέον ως Σκόπια.
Ο Σύλλογος μας έδωσε τρεις παραστάσεις με πρόγραμμα χορών από τη Μακεδονία και άλλες δυο με κουστούμια του 1930 παρουσιάζοντας την ιστορία του ρεμπέτικου χορού κλείνοντας το πρόγραμμα του με τον Ζορμπά. Η πρώτη παράσταση, εκδήλωση υποδοχής, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Poznan και οι υπόλοιπες στις πόλεις Gniezno, Konin, Lusowo και Szreniawa. Ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών κέρδισαν την αγάπη του κοινού, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις αποσπώντας το θαυμασμό και το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τις πόλεις οπού χορέψαμε με επισκέψεις σε αξιοθέατα ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος όπως κάστρα, μουσεία, μνημεία, υπαίθριες αγορές. Ο σύλλογός μας έτυχε άριστης φιλοξενίας, διαμονής-γευμάτων και ως συνοδό είχαμε τον νεαρό Πολωνό Marek Behnke που βοήθησε τα μέγιστα την αποστολή μας και τον ευχαριστούμε. Το διοικητικό συμβούλιο βέβαια συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά όλη την αποστολή, χορευτές και συνοδούς, για την άψογη συμπεριφορά τους, για τη χορευτική τους απόδοση διότι προέβαλαν επάξια τη Μακεδονία, το Σύλλογο, τη Δράμα , την Ελλάδα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προσεχείς ημέρες και συγκεκριμένα από τις 10 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν στον σύλλογο εγγραφές για την νέα χρονιά. Οι ηλικίες που μπορούν να εγγράφονται σε ένα από τα 7 χορευτικά τμήματα του συλλόγου είναι από 4-5 ετών και πάνω. Σημειώνεται ότι ο σύλλογος διαθέτει και θεατρική ομάδα.

Δυο λόγια για την προσφορά του συλλόγου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ» ιδρύθηκε το 1991. Σήμερα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, έχει 80 μέλη, και φοιτούν στα χορευτικά του τμήματα παιδιά, έφηβοι, ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Είκοσι πέντε (25) χρόνια είναι θεματοφύλακας της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, των χορών, της μουσικής, της φορεσιάς, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην πόλη της Δράμας.
Έχει σημαντικό εθνικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό έργο. Οι χορευτές διδάσκονται την παραδοσιακά αυθεντική μορφή των χορών, ενώ παράλληλα μέσα απ’ αυτούς μαθαίνουν την ιστορία, ιδιαιτερότητα και λαογραφία κάθε περιοχής.
Διαθέτει μία σημαντική ιματιοθήκη με παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα διαμερίσματα της πατρίδας μας, αυθεντικές και άλλες πιστά αντίγραφά.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ», έχει αναδειχθεί και καταξιωθεί μέσα από τις δραστηριότητές του και αποτελεί θύλακα που προβάλλει διεθνώς την Ελληνική παράδοση και ιστορία. Έχει επάξια εκπροσωπήσει τον Νομό Δράμας και ταυτόχρονα όλη την Ελλάδα στην Κύπρο, στην Ιταλία, στη Τουρκία (Χρυσό Βραβείο σε Παιδικό Φεστιβάλ στη Σμύρνη τον Απρίλιο του 2009), στη Σερβία δύο φορές, στην Briancon στις Άνω Άλπεις στη Γαλλία. Επιπρόσθετα έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις μέσα στην Ελλάδα.
Χορό και τραγούδι διδάσκουν, η κα. Λίτσα Τσελεμπή, η κα. Παναγιώτα Παπαδοπούλου και ο κος. Στέλιος Καραμανώλης οι οποίοι με επιμέλεια, άριστη γνώση και υπομονή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική παράδοση. Έργο επίπονο και σημαντικό, που απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, μα πάνω απ’ όλα μεράκι και αγάπη για τον τόπο και τη λαογραφία του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!