– Πλήθος κόσμου αλλά και πολιτικές προσωπικότητες βρέθηκαν στην διαδραστική με το κοινό εκδήλωση που έγινε στο ισόγειο του δημαρχείου
– Μία εξαιρετικά εύστοχη συζήτηση προβληματισμού άνοιξε η Χαρά Κεφαλίδου
Πολιτική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Επόμενη μέρα: Τι κράτος θέλουμε;» διοργάνωσε η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Χαρά Κεφαλίδου, το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Ομιλητές ήταν ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης, Γραμματέας της Ανανεωτικής Αριστεράς και ο κ. Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του περιοδικού «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ».
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ φαίνεται ότι οι μονόλογοι έχουν κουράσει, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε την πρωτοβουλία με τη συγκεκριμένη εκδήλωση να ανοίξει ένα ουσιαστικό αλλά και κρίσιμο διάλογο πριν τις κάλπες. Ανοίγουμε διάλογο για το ερώτημα: «Τι κράτος θέλουμε;». Eίναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας είπε η κα Χαρά Κεφαλίδου για να εξηγήσει: «Το πιο αποτελεσματικό για ένα τέτοιο διάλογο ήταν να έρθουν στη Δράμα άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά το αντικείμενό τους. Ο Γιάννης Σαχινίδης συζητά για το θέμα της ακρίβειας που μας καίει όλους. Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου συζητά για το πολιτικό σύστημα, τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και αυτά που μας καίνε και ορισμένες φορές δεν τολμούμε να αγγίξουμε. Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης μιλάει για αυτό που πρέπει πάση θυσία να καταφέρουμε να διατηρήσουμε και είναι το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου που είναι βασικός πυλώνας του δικού μας προγράμματος» ανέφερε η κα Κεφαλίδου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας και άλλα τοπικά μέσα. Επίσης πρόσθεσε ότι: «Προσπαθούμε χωρίς να κουράσουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του, για να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές με ουσιαστικό όμως τρόπο. Με θέσεις, απόψεις και ανοίγοντας μια συζήτηση που δεν νομίζω ότι θα τελειώσει σήμερα αλλά σίγουρα θα προβληματίσει».
Ο κ. Μεϊμάρογλου είπε ότι είναι τιμητικό να παίρνει μέρος σε μια τέτοια συζήτηση και υπογράμμισε ότι η κα Κεφαλίδου είναι αξιέπαινη γιατί ενώ την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι βουλευτές λένε γιατί πρέπει να ψηφίσουν τους ίδιους, εκείνη κάνει μια πολιτική συζήτηση, βάζοντας προγραμματικές θέσεις που πρέπει να συζητήσουμε. «Ξέρετε ότι όλα τα τελευταία χρόνια λέμε ότι φτάνει πια το πελατειακό κράτος. Το κράτος αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά αυτές δε γίνονται. Οι τετραετίες τελειώνουν. Οι πρωθυπουργοί «δεν προλαβαίνουν» να κάνουν όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί και είναι καιρός να λύσουμε αυτό το θέμα και να μη περιοριζόμαστε σε προσωπικές αντεγκλήσεις, πολιτικές αντιπαλότητες, διχαστικά μηνύματα κλπ. Πρέπει να συμφωνήσουμε και δεν είναι δύσκολο, για το τι κράτος θέλουμε. Στις 22 Μαΐου δεν θα έχουμε ένα καινούργιο κράτος, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις. Να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος για να περάσουμε από το πελατειακό κράτος σε ένα κοινωνικό, αναπτυξιακό κράτος που θέλουμε να είναι η χώρα μας» τόνισε.
Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε: “Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι όλες οι τάσεις της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, δίνουν μια μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών. Θεωρούμε ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι ώρα να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών. Ήττα της κυβερνητικής πολιτικής. Ήττα όμως και του αριστερού λαϊκισμού. Έχουμε την εκτίμηση ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015 με την ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς θα αποδώσει και θα καταστήσει την κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Είναι πολύ θετικό που η Χαρά Κεφαλίδου διοργανώνει μια εκδήλωση που δεν είναι εκδήλωση συνθημάτων, αλλά μια εκδήλωση διαλόγου, έτσι ώστε τα επιχειρήματά μας να είναι πειστικά και να μην είναι μόνο συνθήματα».
Ο κ. Σαχινίδης συνεχάρη την κα Κεφαλίδου για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που όπως είπε, η πολιτική έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Η κα Κεφαλίδου προσπαθεί να επαναφέρει την προεκλογική συζήτηση εκεί που θα έπρεπε κανονικά να είναι. Ακολούθως ο κ. Σαχινίδης πρόσθεσε: «Να συζητήσουμε που θέλουμε να πάμε τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Πάμε σε αυτές τις εκλογές την ώρα που βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες τριών μεγάλων κρίσεων. Η πρώτη κρίση ήταν η χρηματοοικονομική το 2009, που οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια. Η δεύτερη κρίση ήταν αυτή της πανδημίας, η υγειονομική κρίση και η τρίτη κρίση είναι η ενεργειακή. Αν κάτι προέκυψε ως συμπέρασμα απ’ αυτές τις τρεις κρίσεις είναι ότι τελικά αυτή η θέση ότι οι αγορές μπορούν με ένα μηχανικό τρόπο να λύσουν όλα τα προβλήματα, αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος μύθος, που σε ένα μεγάλο βαθμό επηρέασε και τη σοσιαλδημοκρατία του τρίτου δρόμου η οποία ηττήθηκε γιατί αποδέχθηκε αυτή τη λογική. Ποιος παρενέβη στην κρίση του 2009, όχι στην Ευρώπη αλλά στις ίδιες τις ΗΠΑ; Το κράτος, για να μπορέσει να διασφαλίσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ποιος παρενέβη για να διασφαλίσει τις χώρες από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας; Το κράτος. Ποιος παρενέβη για να σώσει τις χώρες από τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης; Το κράτος. Άρα το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε από αυτές τις εμπειρίες είναι ότι «ναι» χρειαζόμαστε ένα κράτος, αλλά όχι σαν αυτό που ζήσαμε μετά τον πόλεμο, δηλαδή την δεκαετία του ’50 και του ’60, αλλά ένα κράτος λειτουργικό και αποτελεσματικό. Με ποιο στόχο για την περίπτωση της Ελλάδος; Για να κάνουμε μια οικονομία η οποία θα είναι πρώτον πιο ανθεκτική. Να μην είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες μετά από κάθε κρίση που ξεσπά. Δεύτερον η οικονομία πρέπει να είναι πιο δυναμική. Η χώρα μας έχασε τρομερό έδαφος, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αντί να συγκλίνουμε, όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκλίναμε. Είμαστε η δεύτερη ή η τρίτη από το τέλος ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι ότι λένε πολλοί σαν αυτούς που έχει η ΝΔ μέσα στο οικονομικό της επιτελείο, ότι η λύση των προβλημάτων έρχεται μέσα από την ανάπτυξη, γιατί πιστεύουν στα οικονομικά της διάχυσης. Δηλαδή αρκεί να έρθει η ανάπτυξη και με κάποιο μαγικό τρόπο ο κάτοικος της ορεινής Δράμας ή ο κάτοικος ενός νησιού αυτόματα θα ωφεληθεί. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Αν δεν υπάρχει πρόνοια και πολιτική δεν θα αποκτήσουμε ποτέ μια συνεκτική κοινωνία και μια συνεκτική οικονομία. Γι αυτό εμείς οι δημοκράτες σοσιαλιστές θέτουμε ως προτεραιότητα όχι μόνο να έχουμε μια οικονομία ανθεκτική και δυναμική αλλά και μια οικονομία συνεκτική. Να βοηθήσουμε και αυτούς οι οποίοι χτυπιούνται. Γιατί πάμε να κάνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό πράσινο και ψηφιακό που θα έχει κερδισμένους και χαμένους. Θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που θα κερδίσουν αλλά ταυτόχρονα και αυτούς που θα χάσουν για να είναι δίκαιη αυτή η μετάβαση».