Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η μίσθωση του χώρου και η διάσωση του ιστορικού κτηρίου
Άκαρπη παραμένει μέχρι στιγμής η προσπάθεια εκμίσθωσης του παλιού Αρχοντικού, δηλαδή της οικίας Παμπούκα στην οδό Περδίκα, προκειμένου το κτήριο να διασωθεί τελικά από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου. Το μόνο που έχει αλλάξει από την άνοιξη του 2021 μέχρι σήμερα είναι η αφαίρεση της πινακίδας του ΕΦΚΑ στην είσοδο του παλιού αρχοντικού. Επί της ουσίας το ενδιαφέρον της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ για μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου από τον ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει, δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε θετικά αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση μίσθωσης του Αρχοντικού από την ΚΥΚΛΩΨ οδηγήθηκε σε ναυάγιο, όπως είχαν αποκαλύψει στις 21 Απριλίου τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Η ΚΥΚΛΩΨ είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του εγκαταλελειμμένου ιστορικού χώρου της Δράμας, που σήμερα ανήκει στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Συγκεκριμένα, σκόπευε να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός, δυστυχώς, ανατράπηκε.
Οι συζητήσεις μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΚΥΚΛΩΨ απέβησαν άκαρπες, καθώς υπήρχε διαφωνία σχετικά με το χρονικό διάστημα της μίσθωσης. Ο ΕΦΚΑ δεν άλλαξε την αρχική του απόφαση, σύμφωνα με την οποία παραχωρούσε το ακίνητο για περίοδο 30 ετών, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνη την ΚΥΚΛΩΨ η οποία επιθυμούσε η παραχώρηση να είναι για περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα τελικώς να αποσύρει το ενδιαφέρον της, γνωστοποιώντας την απόφασή της με επιστολή προς τον φορέα στις 22 Μαρτίου.
Με τη σειρά του και ο ΕΦΚΑ, με σχετική απόφασή του στις 8 Απριλίου, ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει το διοικητικό του συμβούλιο, αναφορικά με τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του ακινήτου με αντάλλαγμα στην «ΚΥΚΛΩΨ».
Ακολούθησε η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με παρεμβάσεις των τοπικών παραγόντων αλλά…
Ακολούθησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ψήφισμα σχετικό με την παραχώρηση του κτηρίου με μίσθωση στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» από τον ΕΦΚΑ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών και όχι 30, όπως όριζε η αρχική απόφαση του ΕΦΚΑ. Μετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολούθησαν επαφές του Δήμου Δράμας με τον ΕΦΚΑ για μεγαλύτερη περίοδο μίσθωσης από την ΚΥΚΛΩΨ.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βρεθεί λύση στο θέμα της μίσθωσης του Αρχοντικού της οδού Περδίκα που ανήκει στον ΕΦΚΑ και το οποίο σήμερα κινδυνεύει από την εγκατάλειψη. Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Δράμας, υπήρξε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ, με στόχο να βρεθεί σύντομα μία λύση στο θέμα της μίσθωσης του Αρχοντικού, με την παρέμβαση και της κυβέρνησης.Στόχος ήταν τα 30 χρόνια μίσθωσης προς την ΚΥΚΛΩΨ, που είχε αποφασίσει αρχικά ο ΕΦΚΑ, να γίνουν τελικά 50. Εάν αυτό γινόταν, θα μπορούσε η ΚΥΚΛΩΨ να επανέλθει με νέο αίτημα προκειμένου να συντηρηθεί και να αναδειχθεί η οικία Παμπούκα, γνωστή στους περισσότερους ως Αρχοντικό της οδού Περδίκα.
Παρά την θετική προοπτική που διαμορφώθηκε κάποια στιγμή προκειμένου να συναινέσει τελικά η διοίκηση του ΕΦΚΑ στην μίσθωση του χώρου για 50 χρόνια, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Μετά από παρέλευση αρκετών μηνών το κτήριο δείχνει να καταρρέει περιμένοντας μια σωτήρια συμφωνία που όμως εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να δεν επιτυγχάνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ», από τις δυο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΚΥΚΛΩΨ, μετά τις επαφές που προηγήθηκαν. Ωστόσο, για την ώρα δυστυχώς δεν κινείται τίποτα. Επιπλέον συνεχίζει να αποτελεί αίνιγμα η στάση του ΕΦΚΑ που μέχρι στιγμής δείχνει να μην καταλήγει σε κάποια απόφαση που θα οδηγούσε σε συμφωνία μίσθωσης και κατά συνέπεια στη σωτηρία ενός κτηρίου που έτσι κι αλλιώς αποτελεί περιουσία του.
Την ίδια ώρα το παλιό Αρχοντικό καταστρέφεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, προκαλώντας δικαιολογημένα θλίψη αλλά και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία.