Εξάμηνη αναμονή για ιατρικό ραντεβού

0
1760

Ταλαιπωρία για χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς στη Δράμα

Σε εξάμηνη αναμονή αναγκάζονται να τίθενται χιλιάδες διαβητικοί ασθενείς του Νομού Δράμας που πρέπει να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο της Δράμας. Το πρώτο διαθέσιμο ιατρικό ραντεβού αυτή την στιγμή είναι τον … Μάιο του 2019.
Η χρονική αναμονή είναι εκ των πραγμάτων υπερβολική, πολύ περισσότερο αν υπολογισθεί ότι στον Νομό Δράμας υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 9000 διαβητικοί ασθενείς μεγάλο μέρος των οποίων εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο αφού έτσι και αλλιώς διαβητολόγος στο Κέντρο Υγείας της Δράμας δεν υπάρχει.
Ο χρόνος αναμονής για ιατρικό ραντεβού στο Νοσοκομείο έχει αυξηθεί μετά και την αποχώρηση ενός παθολόγου από το Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι υποχρεώσεις του έτσι και αλλιώς μειωμένου επιστημονικού προσωπικού της κλινικής που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση των διαβητικών ασθενών. Ίσως η περαιτέρω μείωση του προσωπικού να είναι και η αιτία της επιπλέον αύξησης του χρόνου αναμονής για ιατρικό ραντεβού σύμφωνα με όσα είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Δράμας κα Πόλυ Τορούνογλου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Δράμας είπε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία για τα προβλήματα που προκύπτουν με την διοίκηση του Νοσοκομείου και γίνονται προσπάθειες ώστε αυτά να αμβλυνθούν. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει η υπόσχεση για την πρόσληψη τριών επιπλέον γιατρών παθολόγων (ενός μόνιμου και δυο επικουρικών) η οποία όμως ακόμη… επίκειται.
Με δεδομένο πάντως τον σεβαστό αριθμό διαβητικών ασθενών στην Δράμα (περίπου 9000 άτομα) θα πρέπει να βελτιωθεί κατά πολύ η εξυπηρέτησή τους από το σύστημα της Δημόσιας Υγείας. Η εξάμηνη αναμονή για ιατρικό ραντεβού δεν μπορεί αν μη τι άλλο να θεωρηθεί αξιοπρεπής προσέγγιση στην εξυπηρέτηση χιλιάδων διαβητικών ασθενών του Νομού Δράμας.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο…
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο πλανήτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την «αδυσώπητη πορεία» του διαβήτη, ο οποίος επηρεάζει έναν στους 11 ενήλικες, αφού θα αποτελεί την 7η συχνότερη αιτία θανάτου το 2030. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πάσχοντες από διαβήτη υπολογίζονται σε περίπου 60 εκ., γεγονός που σημαίνει πως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 10.3% των ανδρών και 9,6% των γυναικών, από 25 χρόνων και πάνω, ζουν με την νόσο.
Στην χώρα μας, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει ήδη το 8-10% του γενικού πληθυσμού.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Άλλες σοβαρές επιπλοκές αποτελούν η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, η τύφλωση και οι ακρωτηριασμοί.
Ποιά άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ;
Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι (BMI ή Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 kg/m2)
Όσοι κάνουν καθιστική ζωή
Οσοι εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβητικοί ασθενείς)
Όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κυήσεως ή γεννούν βρέφη με βάρος πάνω από 4 κιλά
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι υπερτασικοί (Α.Π. > 140/90 mmHg)
Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, HDL-C (< 35 mg/dl) και αυξημένα τριγλυκεριδίων (> 250 mg/dl) καθώς και οι ασθενείς με ιστορικό αγγειακής νόσου (π.χ. στηθάγχη, έμφραγμα, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο.)

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη;
Στα αρχικά στάδια της νόσου συνήθως δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα και μάλιστα μπορεί ακόμη και για χρόνια μετά την εκδήλωση της νόσου ένας ασθενής να μην έχει αντιληφθεί ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου Ι, η νόσος συνήθως εισβάλει απότομα και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο και απώλεια συνείδησης. Στον διαβήτη τύπου ΙΙ, η νόσος εισβάλλει βαθμιαία, η συμπτωματολογία λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι η πολυδιψία (έντονη δίψα), η πολυουρία (και ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες), η πολυφαγία, η οποία όμως συνοδεύεται από απώλεια και όχι από αύξηση βάρους (εξαιτίας της ανικανότητας των κυττάρων να προσλάβουν γλυκόζη), ο κνησμός, η συχνή εξάντληση χωρίς ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, η δυσκολία επούλωσης των πληγών και τέλος οι συχνές φλεγμονές και λοιμώξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!