Εξαντλημένοι γιατροί στο νοσοκομείο, χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και συνειδητή αδιαφορία για τα μέτρα προστασίας

0
2323

Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στα «Χ»: «Μόνο το 42-43% του πληθυσμού στον Νομό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο»

Σύνθετο φαίνεται να είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Νομός Δράμας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Από τη μία πλευρά, η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων και από την άλλη η μικρή εμβολιαστική κάλυψη τού Νομού Δράμας, που δεν ξεπερνά το 43%, σύμφωνα με τους γιατρούς, με φόντο την εξάπλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, δημιουργούν ίσως ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι αρχές, προκειμένου να μην επιστρέψουμε στις μαύρες ημέρες του περσινού χειμώνα.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και η υποστελέχωση στις δομές Δημόσιας Υγείας, τότε οι προοπτικές γίνονται ακόμα δυσμενέστερες.
Η ένταξη του Νομού Δράμας στις κόκκινες περιοχές του υγειονομικού χάρτη ήταν κάτι που αναμενόταν με βάση την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων κατά το τελευταίο διάστημα. Το ζήτημα είναι πλέον κατά πόσο μπορεί ο Νομός Δράμας να σηκώσει το βάρος ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, όταν τα μέτρα δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και το προσωπικό που διαθέτει στις δημόσιες δομές υγείας, ειδικότερα στο Νοσοκομείο Δράμας, δεν επαρκεί.
Επόμενο ήταν να «κοκκινίσει» ο Νομός Δράμας στον επιδημιολογικό χάρτη, αφού τα στοιχεία έδειχναν ότι καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται, όπως επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Όλγα Βασιλείου. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν αρκεί από μόνη της η λήψη μέτρων, όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει και να εφαρμόζονται…
Η αλήθεια είναι ότι μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας είχαν ληφθεί από την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, αλλά προφανώς δεν εφαρμόστηκαν στον βαθμό που θα έπρεπε. Στην κατεύθυνση αυτή, παρατηρήθηκαν συναθροίσεις, συναυλίες και συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ σήμερα η μάσκα έχει καταργηθεί εντελώς από κάποιους, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, όπως επισημαίνει η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
Τα μέτρα που εφαρμόζονται από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου οπότε ο Νομός Δράμας τέθηκε σε καθεστώς μίνι Lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων με ισχύ μέχρι την 1η Οκτωβρίου, είναι ημίμετρα σύμφωνα με όσα επισημαίνει η κα Βασιλείου, διευκρινίζοντας: «Τα μέτρα θα πρέπει να αυστηροποιηθούν, γιατί βλέπουμε ότι, τουλάχιστον στην περιοχή μας, έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό μη εμβολιασθέντων πολιτών. Αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη της η πολιτεία, αφού μόνο το 42-43% του γενικού πληθυσμού του νομού μας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα, έχουν ανοίξει πλήρως τα σχολεία και δεν έχουμε εικόνα πόσοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί και πόσα παιδιά από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι εμβολιασμένα. Η κατάσταση φοβάμαι ότι μπορεί να επιδεινωθεί. Το νοσοκομείο μας έχει αρχίσει ήδη να πιέζεται. Το πρόβλημα εκεί αφορά πλέον τις δυνατότητες που έχει το προσωπικό. Δεν υπάρχει πια το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Τους ανθρώπους που χειροκροτούσαμε πριν από λίγο καιρό, τώρα τους βάζουμε να δουλεύουν σε συνθήκες οι οποίες, για εμένα, είναι απάνθρωπες. Είναι ήρωες αυτοί που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Το σύστημα τους αναγκάζει να θέσουν τον εαυτό τους σε παραίτηση. Απλά μένουν στη θέση τους από φιλότιμο, επειδή είναι Έλληνες γιατροί. Αλλά και το φιλότιμο κάποια στιγμή τελειώνει, όπως βέβαια και οι αντοχές τους. Οι γιατροί αυτοί δουλεύουν πλέον στο “κόκκινο”. Είναι όμως άνθρωποι και όχι μηχανές».
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, δεν μπορεί ένας αναισθησιολόγος να βάζει παράλληλα τρία χειρουργεία, να καλύπτει επείγοντα και να διασωληνώνει ασθενείς για να φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόσφατη οδηγία που υπήρξε προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε «να εκπαιδεύονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων σε επείγουσες διασωληνώσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει Αναισθησιολόγος», η κα Βασιλείου σημείωσε ότι αυτό έγινε, όπως ανακοινώθηκε τελικά, για λόγους εκπαίδευσης και επίσης είναι κάτι «που τελικώς το πήραν πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά, από την ενημέρωση που είχε.
Πρόσθεσε ακόμα: «Θα πρέπει και ο κόσμος του νομού μας να καταλάβει ότι αναφέρεται πλέον σε ένα νοσοκομείο το οποίο είναι υποστελεχωμένο και το προσωπικό του έχει πλέον κουραστεί σωματικά και ψυχικά και δεν μπορεί να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του».
Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες, σημείωσε: «θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση και να σκεφτούν ότι η περιοχή έχει μπει στο “κόκκινο”. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και να ελέγχονται. Το “δεν θέλω να εμβολιαστώ” το σέβομαι, αλλά το ότι “δεν θέλω να ελεγχθώ και να φοράω μάσκα”, “δεν θέλω το παιδί μου να κάνει σελφ τεστ και να πηγαίνει στο σχολείο και δεν θέλω να τηρώ τα μέτρα” αυτό δεν μπορώ να το σεβαστώ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στις περιοχές που έχουν μπει στο κόκκινο του υγειονομικού χάρτη είναι: η απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ