Έξυπνο σύστημα Πυρανίχνευσης από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

0
3019

Το project που υλοποιείται με την συνεργασία του Ε.Κ Δράμας και του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας με το 3ο Ε.Κ Ανατολικής Αττικής και του ΕΠΑ.Λ. Ραφήνας, περιλαμβάνει τη μελέτη, ανάπτυξη και κατασκευή ενός έξυπνου συστήματος πυρανίχνευσης.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου τις οποίες μας έκανε γνωστές ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Αναστάσιος Σαλής, η λειτουργία του συστήματος στηρίζεται στον μικροελεγκτή ανοικτού κώδικα Arduino, στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών GIS και στο Google maps. Ο μικροελεγκτής Arduino επιλέχθηκε γιατί έχει χαμηλό κόστος, είναι ανοικτού κώδικα, έχει πλούσιο διαδικτυακό υλικό υποστήριξης, συνεργάζεται με την πλειονότητα των αισθητήρων και κυρίως, γιατί είναι απλός στη χρήση του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μαθητές με λίγες γνώσεις στον προγραμματισμό και τα ηλεκτρονικά να μπορούν να δημιουργήσουν κατασκευές. Με τη βοήθεια κατάλληλων αισθητήρων και Shields συνδεδεμένων στο Arduino θα γίνεται η ανίχνευση έναρξης της φωτιάς.
Οι αισθητήρες λοιπόν θα ανιχνεύουν φως με μήκος κύματος από 10 nm έως 100 nm και την μείωση της υγρασίας του χώρου. Το Arduino στη συνέχεια, μέσω κατάλληλου λογισμικού, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα αποφασίζει για την έναρξη ή όχι της πυρκαγιάς. Όταν το Arduino αντιληφθεί ένα γεγονός (π.χ. φωτιά) τότε θα καλεί ένα Web service. Το Web Service θα καταχωρεί το γεγονός σε μια βάση δεδομένων MySQL. Με την καταχώρηση του γεγονότος στη σχετική βάση θα στέλνεται SMS με την βοήθεια GSM Modem στους καταχωρημένους χρήστες (π.χ. Δ/ντής, Προϊστάμενος). Οι χρήστες επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα μέσω κατάλληλης εφαρμογής στο κινητό (mobile app) που θα χρησιμοποιεί το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών GIS και το google maps, να δουν την τοποθεσία εκδήλωσης της φωτιάς.
Οι χρήστες θα είναι εφοδιασμένοι με κωδικό που θα τους παρέχει διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης από ένα σχολείο (διευθυντής), μέχρι τα σχολεία όλου του νομού (διευθυντής εκπαίδευσης).
Οι μαθητές που αποτελούν την ομάδα έργου, με την καθοδήγηση και τη συμπαράσταση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, θα συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τη φυσική της φωτιάς, θα επιλέξουν τους κατάλληλους αισθητήρες, θα κατασκευάσουν τα απαραίτητα κυκλώματα και θα αναπτύξουν τα κατάλληλα λογισμικά.
Το έτοιμο -πλέον- σύστημα θα τοποθετηθεί στο λεβητοστάσιο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Στην αρχή της υλοποίησης του έργου έγινε καταμερισμός εργασιών μεταξύ των μαθητών των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων, για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης και την ανταλλαγή απόψεων.

Στόχοι του Project
Οι στόχοι του έργου είναι οι μαθητές να καλλιεργήσουν ομαδικό πνεύμα, αλληλεγγύη, συνεργατικότητα, στο πλαίσιο επίτευξης ενός κοινού στόχου.
Οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονται με την μελέτη, ανάπτυξη και κατασκευή των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, καθώς και με τη χρήση βάσεων δεδομένων με δεδομένα Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GIS.
Οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν λογισμικά προγραμματισμού μικροελεγκτών και ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά Android.

Υπεύθυνοι Καθηγητές του Project είναι: o Ηλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ 84, Δ/ντής Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας, o Καλογήρου Πασχάλης ΠΕ 84, Τομεάρχης Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, η Φωτιάδου Κυριακή ΠΕ 84 και ο Σαλής Αναστάσιος ΠΕ 82, Δ/ντης 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.

Συμμετέχοντες Μαθητές
Γεωργιάδης Παύλος, Κανσίζογλου Χαρά-λαμπος, Καραζελίδης Βαλεντίνος, Κιοσσές Αθανάσιος-Δημήτριος, Κούνιος Γεώργιος, Μασμανίδης Ιωάννης, Δαμιανίδης Θεόδωρος, Κούνιος Ιωάννης, Ντα-ντανάς Ηλίας, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Παράσχου Εμμανουήλ, Χουβαρδάς Ελευθέριος, Χρυσόπουλος Σπυρίδων, Σαραφίδης Παναγιώτης, Χαραλαμπίδης Νικόλαος, Σαββίδης Παναγιώτης, Τιλσίζογλου Ιωάννης, Τσαπανίδης Σωτήριος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!