Ευγενία Σαραφίδου στα «Χ»: «Επιμένουμε στη δημιουργία ογκολογικού τμήματος»

0
1438

– Εικαστική εκδήλωση για τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο από τον Σύλλογο Kαρκινοπαθών Δράμας και τη Gallery 13
– «Από τα μηνύματα που έχουμε οι τάσεις είναι αυξητικές στη Δράμα»
– Φωτίστηκε ροζ το παλιό δημαρχείο στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η 25η Οκτωβρίου η οποία συνοδεύεται κάθε χρόνο με ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις για την ασθένεια. Στόχος της θεσμοθετημένης ημέρας είναι η ενημέρωση, από τους συλλόγους καρκινοπαθών και βέβαια τους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα αυτό.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, κυρία Ευγενία Σαραφίδου: «Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται δράσεις διότι πολλές γυναίκες, κάθε χρόνο, διαπιστώνουν ότι νοσούν από καρκίνο του μαστού είτε αυτός είναι κληρονομικός είτε όχι».
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας πραγματοποίησε, χθες σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, δράση ευαισθητοποίησης που επαναλαμβάνει κάθε χρόνο με τον φωτισμό του παλιού δημαρχείου της Δράμας με ροζ χρώμα που συμβολίζει την αισιοδοξία για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ο φωτισμός του παλαιού Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 9 το βράδυ.
Παράλληλα, η κα Σαραφίδου αναφέρθηκε στην πρωτότυπη εικαστική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο σύλλογος προσπαθώντας να μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας στις γυναίκες που αγωνίζονται αντιμετωπίζοντας τη νόσο. Η εικαστική εκδήλωση έγινε στη Δράμα, στον χώρο της GALLERY13 με τη συμμετοχή της jewelery artist Σοφία Ζαράρη η οποία ήταν προσκεκλημένη από τον κ. Δημήτρη Γούδα επιμελητή της Gallery. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η δημιουργία της καλλιτέχνιδος με τίτλο «Ρούχο Της Ζωής».
«Το έργο παρουσιάστηκε από την Σοφία Ζαράρη η οποία και φιλοτέχνησε το έργο χωρίς να είναι παθούσα αλλά είχε ερεθίσματα από γυναίκες οι οποίες νόσησαν. Όταν το έργο τελείωσε το 2019 το φόρεσαν εννέα γυναίκες τις οποίες η καλλιτέχνιδα ονόμασε εννέα μούσες. Το φόρεμα πήρε το σημερινό του σχήμα αφού φορέθηκε από τις συγκεκριμένες γυναίκες. Η κα Ζαράρη έδωσε στέρεα υφή, με κάποια τεχνική, στο συγκεκριμένο φόρεμα και σε αυτό εναπόθεσε πολλές εικόνες από τη φύση, αλλά και μαστογραφίες γυναικών τις οποίες σμίλεψε και τοποθέτησε με ραπιδογράφο. Στόχος της δημιουργίας του έργου ήταν να αναδειχθεί η ψυχική δύναμη της γυναίκας η οποία νοσεί και νικά τον καρκίνο αλλά και αποδέχεται ολοκληρωτικά το σώμα της όπως είναι. Όλα αυτά μέσα από το πρίσμα της Τέχνης» εξήγησε στα «Χ» η κ. Σαραφίδου. Στην ίδια εκδήλωση ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας κάλεσε τον διακεκριμένο ογκολόγο και λοιμωξιολόγο κ. Χρήστο Εμμανουηλίδη ο οποίος μίλησε για τον καρκίνο μέσα από το πρίσμα της Τέχνης.
Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» η κα Σαραφίδου είπε ότι δυστυχώς, τουλάχιστον από τα μηνύματα που φθάνουν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας αλλά και τις επισκέψεις που δέχεται, οι ασθενείς με καρκίνο στη Δράμα έχουν αυξηθεί. «Δυστυχώς οι τάσεις είναι αυξητικές. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισης του καρκίνου λόγω της πανδημίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πανελλαδικά 100.000 προγραμματισμένα ραντεβού για τους νοσούντες έχουν αναβληθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης. Όταν δεν πηγαίνεις ως ασθενής στο προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό επειδή η κλινική έχει μετατραπεί σε κλινική covid ή επειδή οι γιατροί έχουν μετατεθεί ή γιατί ένας γιατρός που κάνει ογκολογικό ιατρείο υπηρετεί και σε κλινική covid, δημιουργείται πρόβλημα. Οι καρκινοπαθείς από τη Δράμα κατευθύνονται για τις θεραπείες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο Νοσοκομείο Δράμας έχουμε μόνο μια ημέρα λειτουργίας ογκολογικού ιατρείου, το οποίο πάντως λειτουργεί κανονικά».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας υπογραμμίζει ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί από τον σύλλογο το αίτημα για τη δημιουργία ογκολογικής μονάδας στη Δράμα. Το αντίθετο μάλιστα. «Επιμένουμε σε αυτό τον στόχο. Δεν έχουμε εγκαταλείψει. Είναι το πάγιο αίτημά μας. Προσπαθούμε να υλοποιηθεί το ογκολογικό τμήμα στη Δράμα και σε αυτό έχουμε συμπαραστάτες και τις τοπικές αρχές οι οποίες κάνουν ότι μπορούν αλλά δεν ξέρουμε που σκοντάφτει το συγκεκριμένο θέμα. Η προσπάθεια αυτή είναι στάσιμη εδώ και χρόνια. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας γιατί οι τάσεις είναι αυξητικές. Η λειτουργία του θα απάλλασσε από πολύ μεγάλη ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και το περιβάλλον τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ