– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας χθες το πρωί
– Συμμετείχαν υποστηρικτικά ο Εμπορικός Σύλλογος, ο κλάδος των ταξί και οι κομμωτές
Το σύνολο τών επαγγελματιών εστίασης στη Δράμα κατέβασε χθες ρολά για μία ημέρα και πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση τής πανδημίας και αφορούν την είσοδο των πελατών στα καταστήματα του κλάδου.
Συμπαράσταση στον κλάδο τής εστίασης (που περιλαμβάνει από καφετέριες και εστιατόρια, μέχρι σνακ μπαρ και καφέ στο χέρι) εξέφρασαν τόσο ο Σύλλογος Κομμωτών Δράμας, που είχε παρουσία στην κινητοποίηση με μεγάλη συμμετοχή, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, με το 50% περίπου των καταστημάτων του να έχει κατεβάσει ρολά από τις 11 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι. Παράλληλα, και οι επαγγελματίες των ταξί της πόλης πραγματοποίησαν αυτοκινητοπομπή επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την κινητοποίηση των επαγγελματιών εστίασης. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν με την παρουσία τους και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης καταρτίστηκε ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου το οποίο οι εκπρόσωποι των επισιτιστών παρέδωσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και στον Δήμο Δράμας.
Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Καφέ και Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας, κ. Ηλίας Ηλιάδης, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το προηγούμενο Σάββατο, για τη μη είσοδο των ανεμβολίαστων χωρίς rapid test στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ο τζίρος σε όλες της επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης έχει μειωθεί δραματικά, από 30-50%, ενώ μερικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση έως και 70%. Επιπλέον, τα μέτρα τα οποία μας επιβάλλουν δεν είναι εφαρμόσιμα από τη μεριά μας και δημιουργούν πρόβλημα ως προς τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των καταστημάτων μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνομικοί μέσα στα καταστήματά μας και να ελέγχουμε αν ο κόσμος έχει κάνει rapid test ή όχι. Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας δεν έγινε δεκτή και τα μέτρα εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν έχουν καταργηθεί. Εμείς, λοιπόν, ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας. Ζητούμε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες. Να επιδοτηθεί το κόστος ενέργειας και τα ενοίκια των καταστημάτων. Να μην πληρώνουμε δημοτικούς φόρους όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, που βλέπουμε να φθάνει τουλάχιστον μέχρι και τα Χριστούγεννα. Ζητούμε επίσης να επιδοτηθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις μας όπως επιδοτήθηκαν το 2020 και το 2021. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να λειτουργήσουμε όλο αυτό το διάστημα».
Σε σχέση με τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που χαρακτήρισε «αχαριστία» την έκκληση των επαγγελματιών εστίασης να λάβουν περισσότερη στήριξη από την πολιτεία, λόγω των νέων υγειονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Καφέ και Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας επεσήμανε ότι ο Υπουργός ξεχνάει ότι ο κλάδος της εστίασης έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο κόστος αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό. «Δεν θα πρέπει να ξεχνά ο Υπουργός ότι τα καταστήματά μας ήταν κλειστά επί ένα χρόνο και δεν είχαν καθόλου έσοδα. Δεν θα ήταν δυνατόν να συντηρηθούν χωρίς τις επιδοτήσεις που υπήρξαν. Όμως τα μέτρα στήριξης έχουν πλέον τελειώσει και η κανονικότητα που μας είχαν πει δεν έρχεται. Άρα θα πρέπει να ενισχυθούμε ως κλάδος για να είμαστε βιώσιμοι και λειτουργικοί» ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αντώνης Σκουλίδης, επεσήμανε για τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου στην κινητοποίηση: «Εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την κινητοποίηση, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσουμε ότι και τα δικά μας προβλήματα είναι παρόμοια. Επίσης, ότι η αγορά είναι ένα πλέγμα το οποίο περιλαμβάνει τα καφέ, τα εστιατόρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα μετά την εφαρμογή των ελέγχων στους πελάτες των καταστημάτων. Με αυτά τα μέτρα, πολλές επιχειρήσεις είναι δύσκολο να ανταποκριθούν, ιδίως οι μικρές, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και κυρίως τα σούπερ μάρκετ, τα οποία, με το πρόσχημα της εμπορίας τροφίμων, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και πωλούν και τα υπόλοιπα προϊόντα. Πρέπει να υπάρξει κάποιος έλεγχος και κάποιοι περιορισμοί. Σήμερα είμαστε εδώ και δηλώνουμε την παρουσία μας και τον αγώνα μας. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε και περιμένουμε τα επόμενα βήματα από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ώστε να στηρίξουμε πιο πολύ τον κλάδο μας. Πιστεύω ότι το 50% των καταστημάτων του Εμπορικού Συλλόγου συμμετέχει σε αυτή την κινητοποίηση».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Δράμας, κα Σοφία Κελετζή, ανέφερε για τη συμμετοχή του κλάδου των κομμωτών στη χθεσινή κινητοποίηση: «Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή μας. Η εστίαση είναι η μόνη που μπόρεσε να οργανώσει αυτή την κινητοποίηση πανελλαδικά και είναι μία ευκαιρία για εμάς να δείξουμε την υποστήριξή μας. Τα αιτήματα σχεδόν όλων μας είναι παρόμοια. Δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε αστυνόμοι και να ελέγχουμε. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα (στήριξης). Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας έχουν κλείσει σήμερα όλη την ημέρα και είναι εδώ, στην κινητοποίηση».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Δράμας, κ. Τοπαλίδης, δήλωσε: «Πιστεύω σήμερα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, που είναι η εστίαση, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πια ούτε στις καθημερινές υποχρεώσεις, όχι μόνο τις μηνιαίες. Έχουμε φθάσει στο σημείο αυτή τη στιγμή να μην βγαίνουν ούτε τα πάγια έξοδα των καταστημάτων. Δυστυχώς, απορροφούμε το τεράστιο κύμα της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν τα καταστήματά μας και οι συνάδελφοι που εργάζονται σε αυτά. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την κυβέρνηση ώστε να επιβιώσουν τα καταστήματα του κλάδου».