Ευρήματα παντού κάτω από τη Δράμα

0
1450

– Συνεχείς αποκαλύψεις νέων ιστορικών στοιχείων φέρνουν στην επιφάνεια τα έργα του αερίου
– Ταφή και νομίσματα από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους αποκαλύφθηκαν στην οδό Παπανδρέου την Παρασκευή


 

Συνεχίζουν να εκπλήσσουν τα ιστορικά ευρήματα που εντοπίζονται στην διάρκεια των έργων του φυσικού αερίου στη Δράμα, που μέσα στο 2022 και 2023 έχουν φέρει στο φως νέα δεδομένα για την έκταση του οικισμού της πόλης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.
Πλέον τα ευρήματα δεν αφορούν μόνο το λεγόμενο ιστορικό κέντρο της Δράμας, αλλά μια έκταση από την περιοχή της οδού Ευξείνου Πόντου, μέχρι και την οδό Παπανδρέου. Τα πιο πρόσφατα από αυτά τα ευρήματα εντοπίστηκαν στην οδό Παπανδρέου την Παρασκευή, όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα του φυσικού αερίου.
«Μια καύση ταφή από τους ρωμαϊκούς ελληνιστικούς χρόνους, βρέθηκε την Παρασκευή κατά την εξέλιξη των έργων του φυσικού αερίου στην οδό Παπανδρέου, όπως και δώδεκα νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις με ιστορικά ευρήματα. Στην πραγματικότητα αρχίζει και εμπλουτίζεται η ιστορία της πόλης χάρη σε όσα ανακαλύπτονται από την εξέλιξη των έργων του φυσικού αερίου. Υπάρχουν νέες αρχαιολογικές θέσεις που προέκυψαν από τις εκσκαφές αυτών των έργων, όχι μόνο στη Βενιζέλου, αλλά και στην Παπαϊωακείμ, και στην Θερμοπυλών. Σ’ αυτές θέσεις είχαμε σημαντικά ελληνιστικά και ρωμαϊκά φορητά ευρήματα. Στην οδό Κύπρου πίσω από τον Άγιο Νικόλαο βρέθηκαν ευρήματα βυζαντινά -υστεροβυζαντινά μέχρι οθωμανικής εποχής. Λιθόστρωτα οδών ανακαλύφθηκαν επί της Ευξείνου Πόντου, της Αντιγόνου και στην άνοδο προς το Νοσοκομείο. Για όλα αυτά τα σημεία υπήρξε καταγραφή, φωτογράφιση, αποτύπωση και ενημέρωση των θέσεων» αναφέρει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Βασιλική Πουλιούδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια των έργων του φυσικού αερίου, αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για την ιστορία της πόλης, καθώς δεν ήταν γνωστό μέχρι που εκτείνονταν τα όρια της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής Δράμας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ευρήματα στην οδό Δούκα Ζέρβα. Ήταν άγνωστα όσα βρέθηκαν στο σημείο αυτό όπως και αλλού βέβαια. Αλλά όλα αυτά δεν θα έβγαιναν στην επιφάνεια αν δεν προχωρούσαν τα έργα του φυσικού αερίου με αρχαιολογική επιστασία. Αυτό γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία στη Δράμα δεν είχε ποτέ πριν τη δυνατότητα να επιβλέπει εκσκαφές, γιατί δεν είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο και δεν προβλεπόταν στο πακέτο επίβλεψης ή επιστασίας άλλων έργων που προηγήθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» η κα Πουλιούδη.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα φορητά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του φυσικού αερίου και τα οποία μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας, αυτά ήταν τμήματα αγγείων, νομίσματα, κτερίσματα, κοσμήματα κλπ. Τα ευρήματα αυτά δεν προσθέτουν μόνο επιπλέον εκθέματα στο αρχαιολογικό μουσείο αλλά συμβάλλουν και στην προσπάθεια να κατανοηθεί ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και η οικονομική ευμάρεια των ανθρώπων, της ιστορικής περιόδου από την οποία προέρχονται. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και τα οστά που εντοπίστηκαν, από τα οποία μπορούν να κατανοηθούν ζητήματα από τις ασθένειες μέχρι και το πως ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της ιστορικής περιόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις νέες αρχαιολογικές θέσεις στη Δράμα μίλησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη στις 9 και 10 Μαρτίου στην 35η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Εκεί παρουσιάστηκε και ο χάρτης με τις επιπλέον αρχαιολογικές θέσεις στη Δράμα κατά την διάρκεια του 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!