64ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Αναλυτικά το πρόγραμμα από 3 Ιουλίου έως 5 Σεπτεμβρίου
Φέτος, το Φεστιβάλ Φιλίππων έχει σύνθημα. Έχει για σύνθημά του τη λέξη «Σολωμός». Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι του Διονυσίου Σολωμού.
Διονύσιος Σολωμός – Ύμνος εις την Eλευθερίαν: «Κάθε φορά που σημειώνεται στη σκέψη μας κάτι φωτεινό, κάθε που δοκιμάζεται γενναίο βήμα προς τα εμπρός, το φως έρχεται και το βήμα γίνεται με το σύνθημα «Σολωμός», γράφει ο Κωστής Παλαμάς.
Στο σημείωμα που υπογράφει ο Θοδωρής Γκόνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Φιλίππων σημειώνει: «Γιορτάζει το Φεστιβάλ Φιλίππων, τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «διαβάζοντας» ολόκληρο το έργο του Εθνικού μας Ποιητή, προσκαλώντας Έλληνες και ξένους μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του, πάνω σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας.
Δράσεις θα τρέξουν στα γνωστά στέκια, που τόσο επιτυχημένα μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ – και με μεγάλη χαρά βλέπουμε να αξιοποιούνται και από άλλους θεσμούς της πόλης, και αυτό είναι μεγάλο κέρδος – αλλά θα προταθούν και νέοι, απρόβλεπτοι χώροι, που το Φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.
Με τη σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο (Universita degli Studi di Palermo) θα γίνουν αναγνώσεις του έργου του Σολωμού από τις καθηγήτριες Κατερίνα Τικτοπούλου και Maria Rosa Caracausi, σε συνεργασία με σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ηθοποιούς, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα τρία στάδια επεξεργασίας της «Γυναίκας της Ζάκυθος» από τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Δημήτρη Ναζίρη υπό την καθοδήγηση της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Στις αναγνώσεις αυτές θα προστεθούν οι ομιλίες των συγγραφέων και μελετητών του Σολωμού, Παντελή Μπουκάλα και Διονύση Καψάλη.
Οι θεατρικές ομάδες της Γεωργίας Μαυραγάνη, της Έλενας Μαυρίδου και της Αμερικανίδας Laura Tesman, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον Διάλογο, τον Λάμπρο και τον Ύμνο στην Ελευθερία μεταφρασμένο στα αγγλικά όπου συνοδευτικά, σε μορφή ντοκιμαντέρ, Ελληνοαμερικανοί μετανάστες απαγγέλλουν και τραγουδούν τον Εθνικό μας Ύμνο.
Οι συγγραφείς Άκης Δήμου, Γλυκερία Μπασδέκη και Χάρης Μιχαλόπουλος, μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ, γράφουν τρεις θεατρικούς μονολόγους (με θέμα τον Σολωμό) για να παρουσιαστούν από τους ηθοποιούς Δέσποινα Παπάζογλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Άρη Νινίκα και τον μικρό Φώτιο Ευαγγελίδη, ενώ ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος σχεδίασε ψηφιακά, ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων, το πορτραίτο του Διονυσίου Σολωμού ως την κεντρική αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, η θεατρική ομάδα Κουίντα (Παύλος Σταυρόπουλος και Ναταλία-Άννα Βασιλέκα) παρουσιάζουν τον Κρητικό, ο ποιητής και performer Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος συνομιλεί με τον Πόρφυρα, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης «ξαναδιαβάζει» – με δικές του μελωδίες – ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού σε μια συναυλία με τίτλο Διονύσιος Σολωμός –Ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα, η ερμηνεύτρια Νιόβη Κλαυδιανού με τον συνθέτη Σπύρο Σουλαδάκη, ετοιμάζουν μια μουσική παράσταση σε ποίηση του Σολωμού και η ομάδα χορού «Πρόσχημα» της Μαρίας Κολιοπούλου δημιουργεί μια παράσταση για ζητήματα ταυτότητας και ελευθερίας.
Επίσης, φέτος – λόγω του «καιρού» και της δυσκολίας – το Φεστιβάλ ξεκίνησε νωρίς, με δοκιμές και ασκήσεις. Bρέθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στην Καβάλα, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, το άνοιξε, κάθισε στα θρανία του και στο προαύλιό του, κάλεσε και τους μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου, μαθητές και μαζί τους, διάβασαν προσεκτικά και προσπάθησαν να απαγγείλουν από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, μελέτησαν τα ποιήματα «της ετοιμασίας» του μεγάλου του έργου για να καταλήξουν στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του. Αυτή η εργασία κινηματογραφήθηκε από τον Γιάννη Καραπιπερίδη και θα προβληθεί στο μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Διονύσιο Σολωμό.
Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του Φεστιβάλ, θα υποδεχθεί τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ελεύθερου θεάτρου αλλά και του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες. Ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές σε ημερομηνίες ή χώρους παραστάσεων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα για το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων:
3 Ιουλίου έως 7 Σεπτεμβρίου
3/7 Ιππείς του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος
10/7 Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Ξανά Μαζί»
17-18/7 Βάκχες του Ευριπίδη, σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
20-21/7 Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
24/7 Ελένη του Ευριπίδη, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
31/7 – 1/8 Ορέστης του Ευριπίδη, σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
4/8 Ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνδιοργάνωση με ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αντιγόνη του Σοφοκλή, σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
7/8 Φοίνισσες του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
11-12/8 Οθέλλος του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης-Μανώλης Δούνιας
20-21/8 Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη, σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
28/8 Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
30/8 Τα αγάλματα περιμένουν από το Θεσσαλικό Θέατρο, σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Εθνική Λυρική Σκηνή
1-2/9 «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων» μια περιπλάνηση στο κείμενο του Διονυσίου Σολωμού ένα μουσικό έργο στο Ανάμεσα του τραγουδιού και της κενής σιωπής, σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή
4-5/9 «Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης και Μανόλης Αναγνωστάκης», Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Συναυλία.
11-18/7 Περιβάλλων χώρος Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων, Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων 2021. Διοργάνωση: Επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα Εις Φιλίππους», Δήμος Καβάλας, Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας
ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
22/7 Μήδεια του Μποστ, σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
25/7 Ειδικές Περιστάσεις του Μπέρναρντ Σλέηντ, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
29/7 Αρίστος. σκηνοθεσία Γιώργος Παπαγεωργίου
19/8 Από της Άρτας το γιοφύρι, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
25/8 Αντιγόνη του Σοφοκλή, 5η Εποχή Τέχνης. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
3/9 Ιλιάδα του Ομήρου, Μικρός Βορράς, σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ– ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ
9/7 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, Ομιλία Παντελή Μπουκάλα για το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, «Ο Διονύσιος Σολωμός και η μνήμη των νεκρών»
19/7 Παραλία Τελωνείου, Ο Κρητικός του Δ. Σολωμού, Παύλος Σταυρόπουλος – Ναταλία Βασιλέκα
26/7 1ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…» του Χάρη Μιχαλόπουλου, θεατρικός μονόλογος
28/7 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, Hymn to Liberty, Σκην: Laura Tesman
2/8 Θερινός Κινηματογράφος «Ζέφυρος», Διονύσιος Σολωμός «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» – 158 στροφές, Προβολή ντοκιμαντέρ
5/8 Καβάλα Καμάρες, O Πόρφυρας του Δ. Σολωμού, «…Γελάς και συ στα λούλουδα, χάσμα του βράχου μαύρο…», Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
8/8 Φρούριο Καβάλας – Κοιτώνας αξιωματικών, Ο Λάμπρος του Δ. Σολωμού, σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
9/8 Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι, Γυναίκα της Ζάκυθος. Ανάγνωση ενός έργου εν προόδω
10/8 Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι, Διονύσης Καψάλης «Η καθολικότητα της Ελευθερίας στον Σολωμό και τον Κάλβο»
11/8 Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι, Διαβάζοντας πάλι τον Σολωμό,
16-17/8 Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι, Μικρός Προφήτης – Περίπατος για ένα παιδί, έναν Εθνικό ποιητή και έξι αισθήσεις της Γλυκερίας Μπασδέκη, Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα του Άκη Δήμου
18/8 Φρούριο Καβάλας – Κοιτώνας αξιωματικών, Διάλογος του Δ. Σολωμού, σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
22/8 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, Νιόβη Κλαυδιανού, Το Όραμα του Ποιητή: Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες μελοποιούν Διονύσιο Σολωμό, Μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο
23/8 Φρούριο, Συναυλία Νίκου Ξυδάκη, Διονύσιος Σολωμός, Ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα Α’ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΕ ΡΩΣΣΗ:Πέντε τραγούδια, Β’ ΜΕΡΟΣ: EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ: Σπαράγματα
31/8 Φρούριο, Instar, Μαρία Κολιοπούλου