Φοιτητές από 8 χώρες φιλοξενούνται στη Δράμα

Έργα δραμινών συγγραφέων μεταφράζονται στα ισπανικά και τα τουρκικά

0
2904

Με την συμμετοχή 35 συμμετοχών από 8 χώρες του εξωτερικού άρχισε χθες 15 Ιουλίου στη Δράμα το θερινό πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού που διοργανώνεται για 9η χρονιά. Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι 28 Ιουλίου διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου Δράμας, της εταιρείας RΑΥCAP και της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Για τα μαθήματα που διεξάγονται στον χώρο του Τμήματος Παιδείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας στο Παλιό Δημαρχείο, μίλησαν στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος και ο Διευθυντής του προγράμματος και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα δρ. Μόσχος Μορφακίδης. Ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε μεταξύ άλλων “Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη μας το πανεπιστήμιο της Γρανάδα. Φοιτητές από 8 χώρες που αποφάσισαν να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε τους 35 φοιτητές στην πόλη μας, διότι αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν αρχικά τους πρεσβευτές της χώρας μας και της ίδιας μας της πόλης. Το πρόγραμμα επιμελείται και είναι επικεφαλής ένας δραμινός ο δρ. Μόσχος Μορφακίδης, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Δράμα και όχι μόνο. Είναι ευτυχής η συγκυρία που φιλοξενούμε την υλοποίηση του προγράμματος για δεύτερη φορά στην πόλη μας. Η διαμονή τους εδώ πιστεύω ότι θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους φοιτητές και θα διαφημιστεί η πόλη και ο Νομός μας…”
Ο δρ. Μόσχος Μορφακίδης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι “Το πρόσραμμα διεξάγεται στην Δράμα για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω της εξαιρετικής επιτυχίας που είχε το περσινό πρόγραμμα αλλά και λόγω του χαρακτήρα των κατοίκων της πόλης που είναι φιλόξενοι. Στο πρόγραμμα υπάρχουν φέτος ορισμένες καινοτομίες. Το πρόγραμμα είναι πλέον υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Γραμμάτων. Η διοργάνωση εξακολουθεί να υλοποιείται με την συνεργασία των φορέων του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Δήμου Δράμας με την συνεργασία πολλών φορέων. Τονίζουμε ότι οι βασικοί μας συμπαραστάτες είναι ο υπεύθυνος της ΚΥΚΛΩΨ κ. Θεοδωρίδης και ο υπεύθυνος της RAYCAP κ. Αποστολίδης.
Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν 35 φοιτητές και καθηγητές. Το πρόγραμμα έχει τρείς κατευθύνσεις αντί για δυο που υπήρχαν πέρσι. Η μία ήταν καθαρά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ένα εργαστήριο μετάφρασης από τα ελληνικά προς τα ισπανικά από το βιβλίο του κ. Βασίλη Τσιαμπούση.
Φέτος το νεότερο είναι εκτός από την μετάφραση από τα ελληνικά προς τα ισπανικά θα έχουμε και την μετάφραση από τα ελληνικά προς τα τουρκικά, γι αυτό και μας ήρθαν και συνάδερφοι από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το κείμενο που θα μεταφραστεί θα είναι του συγγραφέα Νάσου Βαγενά. Οι μεταφράσεις αυτές θα εκδοθούν και επίσης φέτος θα έχουμε μαθήματα ισπανικής γλώσσας για νέους της Δράμας δωρεάν.
Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά και τα μαθήματα ελληνικού πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα επισκεφτούμε μνημεία αρχαιολογικούς χώρους, θα γίνουν μαθήματα δημοτικών χωρών αγιογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Η λήξη του προγράμματος θα γίνει στο γυμνάσιο Αρρένων όπου θα γίνει και η παράδοση των διπλωμάτων του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του προγράμματος συμβάλουν και συνεργάζονται τοπικοί φορείς της πόλης όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Ιερά Μητρόπολη, η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου, ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου και το Πνευματικό κέντρο Δοξάτου.
Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν 35 φοιτητές, από 8 χώρες: Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία, Παλαιστίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ