– Ζητήματα στέγασης και συγκοινωνιών στην ατζέντα του νέου ΔΣ
– ΔΑΠ και ΑΚΟΔ διεκδίκησαν τις 9 έδρες στο σύλλογο των φοιτητών
Με τη συμμετοχή δυο φοιτητικών παρατάξεων πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές που έγιναν την Τετάρτη στα δύο τμήματα της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών στη Δράμα δηλαδή στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τις παρατάξεις ΔΑΠ – ΝΔΦΚ (που πρόσκειται στη ΝΔ) και ΑΚΟΔ (Ανεξάρτητη Κίνηση Οινολόγων Δασολόγων). Στις εκλογές για το ΔΣ του συλλόγου φοιτητών στα δυο τμήματα της Δράμας, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΠ καταλαμβάνοντας 5 έδρες ενώ η ΑΚΟΔ κατέλαβε 4 έδρες. Συνολικά στις εκλογές προσήλθαν για να ψηφίσουν περίπου 225 φοιτητές. Οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των φοιτητών θα γίνουν τη Δευτέρα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο αναπληρωτής γραμματέας του απερχόμενου ΔΣ στον σύλλογο των φοιτητών, κ. Γιώργος Τσάβαλος, είπε ότι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τους φοιτητές και αφορούσε την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ευτυχώς έχει επιλυθεί με σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολύνουν τους φοιτητές των δύο τμημάτων στη Δράμα. Ένα από αυτά αφορά την λειτουργία του κυλικείου. Μετά την περίοδο της πανδημίας το κυλικείο συνεχίζει να μην λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των φοιτητών παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν γίνει και έχουν ολοκληρωθεί. Το νέο ΔΣ του συλλόγου των φοιτητών φαίνεται όμως ότι θα απασχολήσουν και τα κτιριακά προβλήματα των εγκαταστάσεων στις σχολές. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει πτέρυγα των κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια και παρουσιάζει προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Με το θέμα αυτό έχουν ασχοληθεί ήδη μηχανικοί που έχουν καταλήξει και σε σχετικό πόρισμα ωστόσο είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να πιέσουν και οι ίδιοι φοιτητές όπως αναφέρει ο κ. Τσάβαλος, εξηγώντας ότι τα εργαστήρια σε αυτές τις πτέρυγες δεν χρησιμοποιούνται, για την ασφάλεια των φοιτητών.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές είναι το ζήτημα της στέγασης για το οποίο έχουν ήδη συνομιλήσει και με την πρυτανεία. Η δημιουργία φοιτητικής εστίας φαίνεται πως είναι δύσκολο να προχωρήσει, τουλάχιστον σύντομα, ωστόσο στόχος των φοιτητών είναι να βρεθεί για την ώρα κάποια άλλη λύση που θα αμβλύνει το στεγαστικό πρόβλημα καθώς οι φοιτητικές εστίες στην Καβάλα λόγω απόστασης δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Την ίδια ώρα είναι δύσκολη και η εξεύρεση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στη Δράμα αφού δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών.
Ανάμεσα σε άλλα, τους απασχολεί και το κόστος μετακίνησης προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις των τμημάτων με το Αστικό ΚΤΕΛ. Για το ζήτημα αυτό έχουν συζητήσει ήδη με τους εκπροσώπους του ΚΤΕΛ προκειμένου να υπάρξει μια ελάχιστη μείωση της κάρτας διαδρομών, αν και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
Τα ζητήματα βέβαια είναι πολλά ακόμη και οι εκπρόσωποι των φοιτητών επιδιώκουν και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν, θεωρώντας ότι αυτά τελικά έχουν σχέση και με την βιωσιμότητα και την προοπτική των ίδιων των τμημάτων που λειτουργούν στη Δράμα.