Φωνή αγωνίας για το Νοσοκομείο Δράμας

0
3648

-Άλκης Σαρίδης στα «Χ»: «To ένα από τα δυο τμήματα του νοσοκομείου θα μπορούσε να λειτουργήσει για ασθενείς με covid»
-«Προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης σε κεντρικό αλλά και διοικητικό επίπεδο. Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι προσλήψεις και σωστή απομόνωση»

Σε Νοσοκομείο για ασθενείς με covid φαίνεται ότι μετατρέπεται το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως επισημαίνει στα «Χ» ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Άλκης Σαρίδης. Ο κ. Σαρίδης υπογραμμίζει με αγωνία ότι: «Η Ορθοπεδική Κλινική έκλεισε σχεδόν τελείως και πήραν τους ειδικευόμενους ορθοπεδικούς γιατρούς, άρα τι σημαίνει αυτό; Την ίδια στιγμή υπάρχουν γιατροί στα Κέντρα Υγείας με ειδικότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται μόνο τα ελάχιστα. Γνωρίζαμε από τον Μάρτιο ότι θα έχουμε έξαρση της πανδημίας. Έγιναν κάποιες ενέργειες; H εύκολη λύση είναι να κλείσουν όλες τις κλινικές και να τις μετατρέψουν σε κλινικές covid. Υπάρχουν κλινικές που έχουν ήδη κλείσει για να μετατραπούν σε κλινικές covid. Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς με άλλα νοσήματα δεν θα εξυπηρετούνται».
Σε ερώτημα των «Χ» για τις κινήσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί με πιο ενδεδειγμένο τρόπο η κατάσταση, ο κ. Σαρίδης τόνισε ότι: «Στο Νοσοκομείο υπάρχουν δυο τμήματα. Το παλιό και το καινούργιο νοσοκομείο. Το ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι τμήμα για covid ώστε να μην υπάρχει διασπορά. Το δεύτερο θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες για τους ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας».
Σχετικά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού ο κ. Σαρίδης σημείωσε στα «Χ» ότι το Νοσοκομείο Δράμας έχει αποδεκατιστεί από γιατρούς τόσο από ειδικούς όσο και από ειδικευόμενους, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με 50% ιατρικό προσωπικό. Δεν έγιναν προσλήψεις. Πώς γίνεται η Παθολογική κλινική να έχει στο οργανόγραμμα 11 θέσεις αλλά να υπηρετούν 4 γιατροί;
Απαντώντας στο τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ο κ. Σαρίδης διευκρινίζει στα «Χ»: «Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι προσλήψεις. Να γίνει σωστή απομόνωση. Να χωριστεί το Νοσοκομείο σε δυο τμήματα (covid και μη)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Άλκης Σαρίδης, που είναι συν τοις άλλοις και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας – Αναπληρωτής Δημάρχου Προσοτσάνης, σε χθεσινή ανοικτή επιστολή του μιλά για παντελή υποβάθμιση της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Δράμας, διευκρινίζει ότι:
«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που διαδραματίζονται στο νοσοκομείο μας όσον αφορά την πανδημία, θα μπορούσε κανείς να διακρίνει την προχειρότητα καθώς και την έλλειψη οργάνωσης τόσο σε κεντρικό αλλά και διοικητικό επίπεδο.
»Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση της πανδημίας στηρίχτηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως της παθολογικής κλινικής. Προφανώς ως γιατροί όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων θα έπρεπε να έχουμε και (έχουμε;) την καλή διάθεση να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή.
»Με μεγάλη απογοήτευση, όμως, παρατηρώ ότι η Διοίκηση, η Ιατρική Υπηρεσία, καθώς και οι Διευθυντές των υπολοίπων κλινικών έχουν αποδεκατίσει την Ορθοπεδική Κλινική χωρίς καμία ουσιώδη συζήτηση.
»Την απόφαση για το κλείσιμο της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο οποίο και δεν αντιδράσαμε, ακολούθησε η απόφαση της μετακίνησης ΟΛΩΝ των ειδικευόμενων μας ιατρών στις κλινικές covid και ΤΕΠ, ενώ ενός μόνο ΩΡΛ από την ανάλογη κλινική.
»Θα ήθελα, λοιπόν, να μου εξηγήσετε τους λόγους αυτής της απόφασης, γνωρίζοντας ότι η Ορθοπεδική Κλινική είναι αυτή με τις περισσότερες προσελεύσεις επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ του χειρουργικού τομέα, καθώς και με τα περισσότερα επείγοντα χειρουργεία.
»Πιστεύω πως αυτό το μείζον υγειονομικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα μέσα από συζήτηση όλο το ιατρικό δυναμικό (παιδίατροι, ουρολόγοι, γενικοί ιατροί νοσοκομείου και ΚΥ, οφθαλμίατροι και χειρουργοί) με προτάσεις και αντιπροτάσεις και όχι με προαποφασισμένες εντολές.
»Υ.Γ.: Η δημόσια τοποθέτησή μου έρχεται ύστερα από προσπάθειες εύρεσης λύσεων αλλά και μετά την απόλυτη διαδικασία της Διοίκησης να προβεί σε αυτές τις αποφάσεις που «βάζουν» την Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας στον… γύψο!».

Μάλιστα ο κ. Σαρίδης έδωσε στη δημοσιότητα και τη σχετική απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου που αφορά τη μετακίνηση των ιατρών και την κατάρτιση λίστας ειδικευομένων για τις διακομιδές θετικών στον ιό covid ασθενών.
Σύμφωνα με αυτήν, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε τη μετακίνηση ενός ιατρού ΩΡΛ και τεσσάρων Ορθοπεδικών στις κλινικές COVID-1, COVID-2, ΤΕΠ – COVID και Παθολογική Κλινική.
Η απόφαση ορίζει ότι: «οι μετακινούμενοι ιατροί θα είναι υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής ή του εκάστοτε Υπεύθυνου ειδικού ιατρού της Κλινικής. Επίσης η απόφαση της διοίκησης ορίζει ότι θα πρέπει να καταρτιστεί λίστα ειδικευόμενων ιατρών για τη διακομιδή των θετικών στον ιό COVID-19 ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα στην οποία θα συμμετέχουν:
α) οι εκάστοτε εφημερεύοντες ειδικευόμενοι ιατροί με πλήρη κάλυψη του Τμήματος από τον εφημερεύοντα ειδικό ιατρό,
β) αν δεν υπάρχει δυνατότητα από τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο ιατρό, τότε θα καλείται άλλος ειδικευόμενος από λίστα που θα καταρτισθεί και θα αποτελείται από μη εφημερεύοντες ειδικευόμενους ιατρούς. Η επιλογή της σειράς προτεραιότητας των ειδικευομένων που θα συνοδεύσουν θα γίνεται από τον Συντονιστή Εφημερίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!