Γ. Ζιμπίδης: «Αποδέκτες της ενίσχυσης οι 533 πατατοπαραγωγοί της περιοχής»

0
17739

– Αποφασίστηκαν ενισχύσεις 3,9 εκ. ευρώ για τους παραγωγούς πατάτας του λεκανοπεδίου
– Πατατοπαραγωγοί Κ. Νευροκοπίου: «Επαφές και με τον Στρατό για τις αδιάθετες ποσότητες»

Πεντακόσιοι τριάντα τρεις πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου θα ενισχυθούν με το ποσό των 3.920.000 ευρώ το οποίο θα λάβουν ως ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που υπέστησαν από την υγειονομική κρίση. Το ποσό αφορά ενίσχυση για 19.100 στρέμματα πατάτας που καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Οι παραγωγοί θα λάβουν ενίσχυση 205 ευρώ ανά στρέμμα, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης.
Η αποζημίωση θεωρείται ικανοποιητική παρ’ ότι σε σχέση με την αποζημίωση που δόθηκε για την ανοιξιάτικη πατάτα πέρσι, σε άλλες περιοχές, υπολείπεται κατά 10 ευρώ ανά στρέμμα, όπως εξήγησε ο κ. Ζιμπίδης. Ενώ σχετικά δήλωσε επίσης ότι σε επικοινωνία που είχε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ του έγινε σαφές ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου οι παραγωγοί του λεκανοπεδίου να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Στόχος είναι τα χρήματα της ενίσχυσης να έχουν δοθεί στους παραγωγούς μέχρι το Πάσχα παρότι απαιτείται μια συγκεκριμένη τυπική διαδικασία.

Η θετική απόφαση για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών ήταν το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας
Προκειμένου να φθάσει στο σημείο να εγκριθεί η ενίσχυση των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου, όπως σημειώνει ο κ. Ζιμπίδης: «υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια στην οποία συνετέλεσαν ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Μπλούχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, αλλά και η ομάδα πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Κεσκίνογλου. Κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν να τεκμηριωθεί ότι οι παραγωγοί υπέστησαν μείωση στη διαθεσιμότητα της πατάτας σε σχέση με άλλες χρονιές και εισέπραξαν μικρότερες τιμές για την παραγωγή τους. Σε αυτό βοήθησαν οι λογιστές της ομάδας των πατατοπαραγωγών και τα στοιχεία τριετίας για την πορεία του προϊόντος. Η περσινή χρονιά άλλωστε, κύλησε με κλειστή την εστίαση και τα ξενοδοχεία που είναι και οι τομείς που απορροφούν την μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος και κατά συνέπεια να πέσει η τιμή του».

Οι επαφές με τον Στρατό για τις αδιάθετες ποσότητες που υπάρχουν σήμερα
Οι ποσότητες αδιάθετης πατάτας συνεχίζουν να υπάρχουν πάντως και σήμερα και αυτό αφορά και στην ομάδα των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών του λεκανοπεδίου, κ Γιάννης Κεσκίνογλου σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Γιώργο Ζιμπίδη, είχε επαφές στην Αθήνα ακόμη και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες του προϊόντος. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της προσπάθειας να διοχετευτεί η αδιάθετη πατάτα είναι κάτι που θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη αρχίσει ωστόσο…
Αυτή τη στιγμή οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην σπορά της πατάτας, για την νέα καλλιεργητική περίοδο που έχει αρχίσει, όμως πολλοί δεν μπόρεσαν να έχουν στη διάθεσή τους τα εφόδια που απαιτούνται ενώ και οι προμηθευτές τους περιμένουν να πληρωθούν τις οφειλές. Με βάση αυτή τη διαπίστωση η διαδικασία που απομένει να ολοκληρωθεί μέχρι να λάβουν οι πατατοπαραγωγοί τις αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς θα πρέπει να είναι η συντομότερη δυνατή.

Η διυπουργική απόφαση για τις αποζημιώσεις περιλαμβάνει την διάθεση 24,2 εκατ. ευρώ και δεν αφορά μόνο την καλοκαιρινή πατάτα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης συνυπέγραψαν τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 24,2 εκατ. ευρώ σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων μεταξύ των οποίων και η καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα.
Αναλυτικά με την απόφαση αυτή θεσπίζεται καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου covid-19», στα εξής προϊόντα: του υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια στην επικράτεια, εξαιρουμένης της Κρήτης και της βουβαλοτροφίας στην επικράτεια.
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
-Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος αιτήσεων 2020 όπως αυτή η αίτηση ελήφθη υπόψη για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2020.
-Ειδικά για τους εκτροφείς βουβάλων δικαιούχοι είναι οι εκτροφείς ελληνικού βούβαλου που είναι εγγεγραμμένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της ως άνω φυλής που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013.

Οι όροι και το ύψος της ενίσχυσης ορίζονται παρακάτω:
-Για τους δικαιούχους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, καρπουζιού mini και καρπουζιού obla και τους παραγωγούς καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας.
-Για τους εκτροφείς βουβάλων να διέθεταν τουλάχιστον ένα θηλυκό βούβαλο άνω των έξι (6) μηνών την 30η Ιουνίου 2020.
Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:
α) Για το υπαίθριο καρπούζι, το καρπούζι mini και το καρπούζι obla στην Επικράτεια 140 € ανά στρέμμα.
β) Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην Επικράτεια 205 € ανά στρέμμα.
γ) Για την τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας
Κρήτης, σε 500 € ανά στρέμμα.
δ) Για το αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 210 € ανά στρέμμα.
ε) Για την βουβαλοτροφία στην Επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο από το ποσό του άρθρου 4. Το ύψος της ενίσχυσης ανά βούβαλο θα προκύψει από τον αριθμό των δηλωθέντων ζώων άνω των έξι (6) μηνών διαιρουμένου δια του ποσού που διατίθεται για την βουβαλοτροφία.
Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε ενιαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 €. Στο ποσό των 225.000 € περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.
Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με το Τμήμα 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου συνολικού ποσού ανά ενιαία επιχείρηση.
Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού για το έτος 2021 από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για το έτος 2021 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 24.295.605 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση η χρηματοδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι την 31/12/2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!