Θα πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Αν καταρρεύσει η Παθολογική, θα καταρρεύσει και το νοσοκομείο, ανέφεραν χθες οι εργαζόμενοι
Συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού στην Παθολογική του Νοσοκομείου Δράμας και σύντομα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρέθεσαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών και του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Δράμας.
Ο κ. Γιώργος Κατσίλης, επιμελητής ΩΡΛ και πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, χαρακτήρισε μείζον το ζήτημα της αίτησης παραίτησης που υπέβαλαν οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου την Τετάρτη 5 Ιουλίου, λόγω της από ετών σοβαρής υποστελέχωσης και μετά τις αποχωρήσεις ιατρών που υπήρξαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο κ. Κατσίλης είπε ότι οι δυο γιατροί έχουν φθάσει στα όρια της εξάντλησης και ότι εργάζονται υπερωριακά, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν άλλο.
Πρόσθεσε επίσης ότι πλέον έχει κριθεί επισφαλής η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και των Επειγότων αφού ουσιαστικά η Παθολογική Κλινική μένει χωρίς γιατρούς, αφού ο τρίτος παθολόγος είναι υπό συνταξιοδότηση και στο τέλος Αυγούστου παύει και η παρουσία του στο δυναμικό της ίδιας κλινικής. Ο κ. Κατσίλης είπε ότι προς το παρόν οι λύσεις που έχουν δοθεί από πλευράς διοίκησης και ΥΠΕ είναι οι μετακινήσεις ιατρών για την έκτακτη κάλυψη εφημεριών ή η μετακίνηση ιατρών από όμορα νοσοκομεία (ένας από κάθε νοσοκομείο για διάστημα 15 ημερών) μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Νοσοκομειακών Ιατρών χαρακτήρισε αυτές τις λύσεις προσωρινές και όπως είπε δεν βοηθούν σε μια ανάκαμψη της σημερινής κατάστασης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Παθολογική έχει 52 κλίνες και 11 οργανικές θέσεις ιατρών κάτι που σε σχέση με τον σημερινό αριθμό ιατρών που εργάζονται σε αυτήν δείχνει ότι υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Πρόσθεσε ότι η κλινική αυτή εξυπηρετεί μια περιοχή περίπου 100.000 ανθρώπων από τη Δράμα και τις γύρω περιοχές Καβάλας και Σερρών. Υπενθύμισε ότι όσες προκηρύξεις προηγήθηκαν κάποιες εκ των οποίων είχαν και θέσεις παθολόγων αποδείχθηκαν άγονες.
Αναφερόμενος και στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας ο κ. Κατσίλης είπε σύντομα πέρα από την Παθολογική Κλινική θα απασχολήσει και η υποστελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία έμεινε με 2 γιατρούς σε σύνολο έξι οργανικών θέσεων. Διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προσωρινή μετακίνηση ενός ιατρού ΜΕΘ από Καβάλα που όμως δεν μπορεί να λύσει το εφημεριακό πρόβλημα. Παράλληλα είπε ότι υποστελέχωση υπάρχει και σε άλλα τμήματα όπως πχ στην Ουρολογική Κλινική που διαθέτει έναν Ουρολόγο που δεν μπορεί να καλύψει όλο το μήνα.
Ο κ. Κατσίλης υπενθύμισε ότι οι λύσεις που προτάθηκαν πολλές φορές αλλά δεν εφαρμόστηκαν ήταν να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο Δράμας ως άγονο προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς για να το στελεχώσουν αλλά υπήρξαν προτάσεις και για οικονομικά κίνητρα που αφορούσαν αύξηση των αποδοχών των ιατρών με τη μορφή επιδομάτων. Είπε ότι θα πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και υπενθύμισε ότι αν καταρρεύσει η Παθολογική που είναι ένας από τους δυο μεγάλους πυλώνες του νοσοκομείου, θα καταρρεύσει και το νοσοκομείο.
Απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας, ο κ. Κατσίλης είπε ότι οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών που πρέπει να γίνουν στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου είναι κατ’ ελάχιστον 5, προκειμένου να καλυφθούν τα όρια ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος από την πλευρά του είπε ότι η σημερινή Παθολογική Κλινική προέκυψε το 2012 όταν συγχωνεύθηκε η Α’ και η Β’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Όπως είπε η κλινική που προέκυψε από τη συνένωση έφθασε να έχει 52 κλίνες (σήμερα νοσηλεύονται σε αυτήν 60 ασθενείς) και να γίνει μια από τις μεγαλύτερες παθολογικές κλινικές σε επίπεδο χώρας. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας οι κλινικές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 42 κλίνες. Μια αντίστοιχη κλινική με 52 κλίνες στο ΑΧΕΠΑ σήμερα διαθέτει 15 γιατρούς ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας στις 29 Μαρτίου είχαν προειδοποιήσει για τη σημερινή κατάσταση. Είπε επίσης ότι σήμερα οδηγηθήκαμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση καθώς ακόμη και γιατροί να την ενισχύσουν, είναι αδύνατον να λειτουργήσει η κλινική από τη στιγμή που είναι αμετάκλητη η πρόθεση παραίτησης των δυο παθολόγων. Ανέφερε ακόμη ότι οι 60 ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής της Δράμας σήμερα διασπείρονται στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες κλίνες στο ίδιο τμήμα. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το Νοσοκομείο Δράμας δεν είχε ξεπεράσει το 50% της πληρότητας σε ιατρούς, προσθέτοντας ότι από τις 107 οργανικές θέσεις στο οργανόγραμμα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 54 ιατροί, χωρίς να αφαιρούνται από αυτό τον αριθμό, οι παραιτήσεις των 2 παθολόγων.
Ο ίδιος είπε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου όπου έχουν μείνει 2 γιατροί. Η ΜΕΘ, διευκρίνισε, λειτουργεί με εφημερίες που δίνουν οι αναισθησιολόγοι που θα σταματήσουν να το κάνουν σε λίγο. «Σε μερικούς μήνες θα είμαστε εδώ να συζητάμε και για τη μη λειτουργία της ΜΕΘ του νοσοκομείου που κατάφερε να έχει ανεπτυγμένα 7 κρεβάτια και είναι στη διαδικασία επέκτασης της σε 12 κρεβάτια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ των «Χ» μίλησε και το ενδεχόμενο να σταλούν από το Υπουργείο Υγείας για την Παθολογική Κλινική του ΓΝ Δράμας ένας Γιατρός από τις Σέρρες και ένας Στρατιωτικός Γιατρός. Για την πρώτη περίπτωση είπε πάντως ότι διαφαίνονται αντιδράσεις από το νοσοκομείο των Σερρών.