Γιάννης Σακαρίδης: «Δεν θέλουμε μόνο να δείχνουμε πολιτισμό, αλλά και να τον παράγουμε»

0
3223

Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στα «Χ»

Με φρέσκο αέρα και ανανεωμένο αισθητά, το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανοίγει πανιά και ετοιμάζεται για τις φετινές προβολές από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης, μας «ξεναγεί» στο σκεπτικό της ανανεωμένης πλέον διοργάνωσης και τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον της, τα οποία περιλαμβάνουν και τις κινηματογραφικές σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, το πρακτικό μέρος των οποίων θα διεξάγεται στη Δράμα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κύριε Σακαρίδη, λίγο πριν από την έναρξη των φετινών προβολών, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι πλέον κοινή η διαπίστωση πως στο φεστιβάλ φυσά αισθητά ένας αέρας ανανέωσης και ότι η καινούργια ταυτότητα δεν είναι μόνο οπτική. Ισχύει αυτή η διαπίστωση;
Η σχέση του Φεστιβάλ της Δράμας με τους νέους κινηματογραφιστές είχε πάντα κάτι νέο να πει και να δείξει ποιο είναι το μέλλον του ελληνικού σινεμά. Από πέρσι κοιτάξαμε όλο αυτό να ανταποκρίνεται στην ταυτότητά του και στο πώς βγαίνει προς τα έξω. Οπότε, επειδή και οι θεατές και όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται για το φεστιβάλ έχουν αλλάξει και έχουν γίνει ιδιαιτέρως περισσότεροι, αποφασίσαμε να ζητήσουμε να γίνει μία καινούργια οπτική ταυτότητα. Δεν είναι μόνο μία οπτική ταυτότητα ενός logo ή ενός σήματος, είναι η ιδέα την οποία θέλουμε να εντάξουμε. Έχει να κάνει με την ταινία μικρού μήκους και επίσης έχει να κάνει με το ταξίδι. Έτσι, φέτος συνεργαστήκαμε με το γραφείο του σχεδιαστή Δημήτρη Παπάζογλου, ο οποίος είναι από τους πιο πετυχημένους στον κόσμο και φιλοτέχνησε όλη την οπτική ταυτότητα και ό,τι αρχίζει να φαίνεται στην πόλη. Έχει σχεδιάσει τους καταλόγους, τα έντυπα και ό,τι βγάζουμε προς τα έξω. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε τη νέα οπτική ταυτότητα και τη γλώσσα με την οποία θα επικοινωνήσει το φεστιβάλ. Αυτό είναι κάτι το οποίο αρχίζει και βγαίνει τον τελευταίο μήνα προς τα έξω. Η οπτική του Φεστιβάλ έρχεται να δέσει με τη γλώσσα της ταινίας μικρού μήκους και με όλη αυτή την προσπάθεια εξωστρέφειας που γίνεται με το ταξίδι αυτό και τη συμμετοχή πολλών χωρών στη διοργάνωση.

Υπάρχουν αλλαγές και στη στελέχωση του φεστιβάλ; Εντάσσονται νέα στελέχη σε αυτό;
Φέτος για άλλη μία χρονιά έχουμε πολυβραβευμένους σκηνοθέτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα τμήματα. Έχουμε για δεύτερη χρονιά τον Θανάση Νεοφώτιστο, ο οποίος έχει βραβευτεί όχι μόνο στη Δράμα αλλά και σε όλο τον κόσμο με τις ταινίες μικρού μήκους. Επίσης, είναι στην ομάδα από φέτος ο Γιώργος Ζώης, διακεκριμένος σκηνοθέτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο οποίος έχει ξεκινήσει από τη Δράμα, έχει αναλάβει το διεθνές διαγωνιστικό. Είναι μαζί μας, όπως εδώ και πολλά χρόνια, ο Σπύρος Σιάκας που έχει αναλάβει το διεθνές animation και είναι σκηνοθέτης animation και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και ο Βασίλης Τερζόπουλος που έχει αναλάβει το καινούριο πρόγραμμα με τίτλο «Short and Green», καθώς και η Ντενίς Νικολάκου η οποία έχει αναλάβει το «Cinematherapy», στο οποίο θα παρουσιάσουμε τρεις ταινίες παράλληλα τη σχετική συζήτηση που θα γίνει. Πάντως, έναν χρόνο μετά, το φεστιβάλ είναι πολύ πιο νέο όσον αφορά την ηλικία των ατόμων που δουλεύουν. Έχουν έρθει νέοι άνθρωποι με εμπειρίες και ουσιαστικά ο καθένας έχει κάτι να δώσει.

Πώς φαντάζεστε το φεστιβάλ σε τρία χρόνια από σήμερα;
Παράλληλα με τις κινηματογραφικές σπουδές που θα γίνονται στη Δράμα και το κομμάτι του διεθνούς σπουδαστικού, που θέλουμε να είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα είναι ένας πόλος έλξης, όχι μόνο πολιτιστικός, όχι μόνο τουριστικός, αλλά και δημιουργίας. Δηλαδή θα γίνουν δημιουργικές κινηματογραφικές δουλειές και στη Δράμα. Δεν θέλουμε μόνο να δείχνουμε πολιτισμό, αλλά και να τον παράγουμε στη Δράμα, πράγμα το οποίο θα προσελκύσει και περισσότερο κόσμο στην πόλη. Θα ήθελα να συνδυαστεί το φεστιβάλ όχι μόνο με τον κινηματογραφικό κόσμο, αλλά και με αρκετούς επισκέπτες, οι οποίοι θα ταξιδεύουν και ουσιαστικά θα βλέπουν το βράδυ κάποιες προβολές και κάποιες ομιλίες, αλλά παράλληλα θα θεωρούν αυτή την εμπειρία ως ένα ταξίδι που έχει πάρα πολλά στοιχεία.

Επεκτείνονται πλέον περισσότερο οι δράσεις του φεστιβάλ και σε τομείς πέραν του κινηματογράφου, όπως οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, το φεστιβάλ φωτογραφίας, το φεστιβάλ comics. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές τις δράσεις.
Η Δράμα είχε πάντα αυτές τις δραστηριότητες και πάντοτε το κέντρο βάρους αυτών των εκδηλώσεων ήταν σε δημιουργούς από όλη την περιφέρεια. Αυτό επεκτείνεται και ενσωματώνεται με τη φροντίδα μας με το κοινό του φεστιβάλ. Πρόθεσή μας είναι με αυτές τις δράσεις που διαλέγουμε να ενσωματωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχει στις σκέψεις σας να επεκτείνετε τις δράσεις του φεστιβάλ στη διάρκεια του έτους;
Ναι αυτό το κάνουμε ήδη. Έχουμε μέσα στη χρονιά εκπαιδευτικά labs. Δουλεύουμε όλο τον χρόνο. Σίγουρα φέτος θα είναι μία πολύ πιο παραγωγική χρονιά. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο δουλεύουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει να κάνει με κινηματογραφοθεραπεία για παιδιά και εφήβους. Θέλουμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας με τα σχολεία και τους πανελλήνιους διαγωνισμούς που προϋπάρχουν, όπως και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για νέους αλλά και για επαγγελματίες, με συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και πανεπιστήμια. Ήδη έχουμε υπογράψει συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όλα αυτά θα έρχονται μέσα στη χρονιά και θα συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Μιας και μιλήσατε για πανεπιστήμια, θα ήθελα να σας ρωτήσω, στο σημείο αυτό, πόσο κοντά είμαστε στη λειτουργία της Σχολής Κινηματογράφου;
Μιλάμε για κινηματογραφικές σπουδές οι οποίες θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και θα γίνουν με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο ρόλος της Δράμας θα είναι ότι, σε κάποια πρακτικά μαθήματα, τα εργαστήρια θα γίνονται εδώ στη Δράμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όσο προοδεύει το φεστιβάλ, τόσο θα υπάρχει προσέλκυση νέων σε αυτές τις κινηματογραφικές σπουδές. Έχουμε τρέξει πάρα πολύ μέσα στη χρονιά. Ήμουν μέλος της επιτροπής όπου σχεδιάσαμε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα τετραετές. Αυτό το πρόγραμμα έχει περάσει από την κοσμητεία του Ε.Α.Π. και τώρα περιμένουμε το Υπουργείο Παιδείας καθώς επειδή είναι προπτυχιακό πρόγραμμα θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει το αναλυτικό του πρόγραμμα πριν ξεκινήσουμε.

Ο κ. Δεμερτζής πριν λίγες μέρες δήλωσε στα «Χ» ότι στην τελετή έναρξης θα είναι στη Δράμα και ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Γιατρομανωλάκης. Περιμένουμε ίσως περισσότερα πράγματα από πλευράς Υπουργείου σε επίπεδο στήριξης του φεστιβάλ;
Έχουμε μία άριστη σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τον Υφυπουργό, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει ιδιαίτερη αγάπη για το φεστιβάλ και αυτό το έχει δείξει και έμπρακτα με τις επισκέψεις του. Θα έρθει να συζητήσει περαιτέρω συνεργασίες και σχέδια τα οποία ετοιμάζουμε.

Τι θα λέγατε στους φίλους του σινεμά και της ταινίας μικρού μήκους, λίγο πριν από την έναρξη της φετινής διοργάνωσης;
Έχουμε ανοίξει τις πόρτες σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και να έχουμε περισσότερο κόσμο. Θα λειτουργήσει το θερινό «Αλέξανδρος», το Drive-in και οι δύο αίθουσες στο Δημοτικό Ωδείο και τα Ολύμπια. Έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινάει από τις 6.00’ το απόγευμα και θα τελειώνει μετά τις 12.00’ το βράδυ. Είναι αδύνατον να μην βρει κάποιος κάτι ενδιαφέρον για να δει. Είναι και η μορφή των ταινιών μικρού μήκους τέτοια που σε ένα δίωρο, μέσα από πέντε ταινίες μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσεις τους πιο πρόσφατους σκηνοθέτες μέσω της δουλειάς τους. Το εθνικό διαγωνιστικό, με 30 ελληνικές πρεμιέρες, όπως πάντα θα προκαλέσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δικαιολογημένα. Το ελληνικό πρόγραμμα κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 158 ταινίες συνολικά. Τους περιμένουμε όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!