Γιάννης Σακαρίδης: «Πρωτόγνωρη για το ΦΤΜΜΔ η παρουσία του οσκαρικού Pawlikowski»

0
3801
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΤΜΜΔ Γιάννης Σακαρίδης

Συνέντευξη με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιάννη Σακαρίδη.

Η δημιουργία φέτος του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Τμήματος στο ΦΤΜΜΔ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Κινηματογραφικής παραγωγής σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους.
Επίσης, θα λειτουργήσει και θα συνδεθεί με το όραμα των διοργανωτών για την επικείμενη δημιουργία της Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα, δηλώνει ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ” λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι φέτος θα έχουμε πολλά highlights. Η παρουσία του οσκαρικού σκηνοθέτη Pawel Pawlikowski στην επιτροπή Διεθνούς Προγράμματος και το workshop που θα κάνει με τη ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια Ντενίζ Νικολάκου, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για το φεστιβάλ, όπως εξηγεί…

Κύριε Σακαρίδη, η τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης είναι προ των πυλών. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία;
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο όπως καταλαβαίνετε.. Φέτος θα έχουμε για πρώτη φορά 4 χώρους προβολών στη Δράμα: Ολύμπια, Ωδείο, θερινό Αλέξανδρος και Drive In. Η νέα πλατφόρμα είναι έτοιμη για τις διαδικτυακές προβολές των τριών Διαγωνιστικών αλλά και για τις Live μεταδόσεις.

Μετράτε μόνο λίγους μήνες στο τιμόνι του Φεστιβάλ και έχουμε ήδη δει μεγάλες αλλαγές ακόμα και με τους περιορισμούς που ορίζει η πανδημία. Πώς βλέπετε το Φεστιβάλ της Δράμας σε δύο χρόνια από σήμερα;
Σε δύο χρόνια από σήμερα ελπίζω και θέλω να είμαι στο φεστιβάλ, και βλέπω εξωστρέφεια, νέους δημιουργούς που δεν έχουμε ακούσει ως τώρα, εκπαιδευτικά προγράμματα, θερινά workshops, masterclasses όπου δημιουργοί, τεχνικοί και ηθοποιοί θα μοιράζονται την εμπειρία και το ταλέντο τους.

Κύριε Σακαρίδη, ιδιαίτερη η χρονιά φέτος και ενημερωθήκαμε ότι για πρώτη φορά επηρεάζονται και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Ήταν μονόδρομος αυτή η επιλογή;
Κρατήσαμε στο πρόγραμμα τις προφεστιβαλικές προβολές στον θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, για να προστατέψουμε το κοινό της Δράμας. Πιστεύω ήταν μια σωστή και υπεύθυνη απόφαση.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης;
Σίγουρα θα έχουμε πολλά highlights. Η παρουσία του οσκαρικού σκηνοθέτη Pawel Pawlikowski στην επιτροπή Διεθνούς Προγράμματος και το workshop που θα κάνει με τη ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια Ντενίζ Νικολάκου, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για το φεστιβάλ.

Τελικά μικρότερος αριθμός ταινιών σημαίνει και καλύτερη ποιότητα ταινιών;
Τα προγράμματα μας αν και μικρότερα σε αριθμό ταινιών πιστεύω θα ψυχαγωγήσουν και θα καταλάβουμε πιο εύκολα σε πέντε δίωρα ότι οι Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στη κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Το δείχνουν οι συνεχείς και αδιάκοπες συμμετοχές στα προγράμματα των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού και φυσικά τα βραβεία και οι διακρίσεις τους.

Πόσο εύκολο είναι για εσάς να υπάρξει ένα «πετυχημένο Φεστιβάλ» κάτω από αυτές τις υγειονομικές συνθήκες;
Η πανδημία είναι στο μυαλό όλων μας και θα είμαστε άγρυπνοι για τα μέτρα που θα λάβουμε για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της. «Πετυχημένο φεστιβάλ» είναι όταν όλοι δουλεύουμε αρμονικά, με καθαρό μυαλό και κάνουμε ότι μπορούμε σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο.

Φέτος θα δούμε προβολές σε τέσσερις χώρους. Ποιο ήταν το σκεπτικό;
Με τον κινηματογράφο Ολύμπια, το Ωδείο, το θερινό Αλέξανδρος όπως και το Drive in, κατ’ αρχήν θα «απλωθούν» οι θεατές μας σε τέσσερις χώρους, οπότε θα αποφύγουμε τη συρροή που γίνεται συνήθως στο Ολύμπια. Επίσης το θερινό και ειδικά το Drive in θα προσελκύσουν τους σινεφίλ φίλους του φεστιβάλ της πόλης που πιθανόν να μη θέλουν να μπουν σε έναν κλειστό χώρο να παρακολουθήσουν ταινίες. Θέλουμε επίσης να έρθουν όλες οι ηλικίες να δώσουμε πρόσβαση σε όλο το κοινό της πόλης αλλά και στους καλεσμένους μας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοίγει το Φεστιβάλ στον κόσμο του διαδικτύου. Σε ποιο στάδιο ετοιμότητας βρίσκεται;
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα δώσει πρόσβαση στους σινεφίλ όλης της Ελλάδας από το site του φεστιβάλ. Για πρώτη φορά, διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας γίνεται διαθέσιμη στο Ελληνικό κοινό και μπορεί ο καθένας, με ένα μόνο email, να δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό ΔΩΡΕΑΝ και να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ online.
Οι χρήστες θα μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, (και στα τρία διαγωνιστικά προγράμματα), να γνωρίσουν τους σκηνοθέτες και τους συντελεστές τους και φυσικά να δουν όλες τις ταινίες (89 ταινίες) με καθαρά δική τους επιλογή.
Επίσης θα μπορούν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας για το βραβείο του κοινού, (Audience award), και στα τρία διαγωνιστικά προγράμματα του φεστιβάλ. Θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση, (Live streaming) τις σημαντικότερες στιγμές του Φεστιβάλ, όπως τελετή έναρξης – λήξης, απονομή βραβείων, συνεντεύξεις, ομιλίες masterclasses κλπ, καθώς και το Pitching Lab που φέτος θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Τέλος θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και στα δρώμενα του θεσμού, που για πρώτη φορά θα είναι προσβάσιμο για κάθε Έλληνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας που θέλει να το παρακολουθήσει.

Ενημερωθήκαμε ότι γίνεται μια προσπάθεια διεύρυνσης των συνεργασιών του θεσμού. Ποιες είναι αυτές, έχετε να μας πείτε κάτι παραπάνω σχετικά; Αφορούν και τη Σχολή Κινηματογράφου;
H κινηματογραφική παιδεία αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις άξονες της οπτικοακουστικής παιδείας αλλά και της παιδείας στα μέσα γενικότερα.
Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στη διεύρυνση των συνεργασιών του θεσμού, από την ημέρα που ανέλαβα, με πρωτοστάτη τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο. Θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα αλλά και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Η εκπαίδευση και η Σχολή Κινηματογράφου είναι μέσα στα οράματα μας.
Η δημιουργία φέτος του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Τμήματος θεωρούμε ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Κινηματογραφικής παραγωγής σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους. Επίσης θα λειτουργήσει και θα συνδεθεί με το όραμα μας για την επικείμενη δημιουργία της Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα. Το Φεστιβάλ μας ξεκινάει επίσης φέτος ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα όπου βραβευμένοι δημιουργοί και ηθοποιοί θα μοιραστούν την εμπειρία και τις ιδέες τους, μέσα από μία σειρά εργαστηρίων, διαλέξεων, masterclasses, ειδικών προβολών και δια δράσεων με νέους κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και κοινό. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στη Δράμα αλλά και στην Αθήνα με παράλληλη προβολή online από το κανάλι / πλατφόρμα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ