Γιατί η οστεοπόρωση είναι ένας ύπουλος κλέφτης του σκελετού μας

0
1210

Τι είπε στα «Χ» ο ορθοπεδικός του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Αλέξανδρος Μπούρας στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λύκειο Ελληνίδων


 

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από την ενημέρωση που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου Ελληνίδων της Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας, η 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας – Θράκης και το Κέντρο Υγείας Δράμας με θέμα: «Οστεοπόρωση στην κλινική πράξη: ο ύπουλος κλέφτης του σκελετού μας. Οστεοσαρκοπενία: η νέα πρόκληση». Ομιλητής ήταν ο ορθοπεδικός του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Αλέξανδρος Μπούρας.
Ο μήνας Μάιος έχει αφιερωθεί διεθνώς στην πρόληψη και την ενημέρωση για την οστεοπόρωση. Ενώ στο επίκεντρο της ενημέρωσης αυτής είναι και η οστεοπενία η οποία δεν είναι ακριβώς πάθηση αλλά μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και βρίσκεται ένα στάδιο πριν την οστεοπόρωση. Η δε οστεοπόρωση (που έχει να κάνει με τα πορώδη οστά) είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζεται σε μεγάλο μέρος των γυναικών κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Περίπου το 40% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση πάσχει από οστεοπόρωση ενώ υπάρχει και η γεροντική οστεοπόρωση που παρουσιάζεται σε ηλικίες 70 ετών και άνω. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει πως όταν κάποιος έχει οστεοπενία θα αναπτύξει και οστεοπόρωση αλλά σίγουρα πρέπει να παρακολουθείται από τους γιατρούς.
Όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Μπούρας: «Το χαρακτηριστικό των μυοσκελετικών παθήσεων είναι ότι είναι σιωπηρές. Δηλαδή ενώ σε όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου στα οστά γίνονται φοβερές αλλαγές, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται. Στην ουσία μια γυναίκα μπορεί να έχει είτε οστεοπενία, είτε οστεοπόρωση χωρίς να έχει συμπτώματα. Η οστεοπόρωση γίνεται αντιληπτή όταν εκδηλωθεί κλινικά. Όταν δηλαδή έχουμε ένα κάταγμα. Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος των οστών, η πιο συχνή, με δυο χαρακτηριστικά. Την μειωμένη οστική αντοχή και των εύκολων και συχνών καταγμάτων. Αν δεν παρουσιαστεί κάποιο κάταγμα δεν εντοπίζεται τίποτα. Γι αυτό και λέγεται ύπουλος κλέφτης του σκελετού μας. Όπως και η αρτηριακή υπέρταση λέγεται ύπουλος δολοφόνος».
Ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι ένας άνδρας ή μια γυναίκα μπορεί να κάνει πολλά σε προληπτικό επίπεδο για να αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση. «Στην ηλικία μέχρι 30 ετών αποκτούμε όπως είναι γνωστό την κορυφαία οστική μάζα μας. Δηλαδή τη μεγαλύτερη ποσότητα οστού που θα έχουμε ποτέ στη ζωή μας. Άρα τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής μας είναι τα πιο βασικά. Γι αυτό και η πρόληψη ξεκινά από την παιδική ηλικία, αφού σε αυτή την ηλικία, όπως και στην εφηβική αλλά και γενικότερα στη νεαρή ηλικία χτίζουμε τα οστά μας. Γενικά υπάρχει μια παρεξήγηση με την οστεοπόρωση. Όλοι νομίζουμε ότι είναι νόσος της μεγάλης ηλικίας αλλά στην ουσία είναι μια παιδιατρική ασθένεια και οι επιπτώσεις της φαίνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες» σημείωσε.
Η χώρα μας δαπανά για την αντιμετώπιση των καταγμάτων, περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο που αντιστοιχεί στο 6,2% της ετήσιας δαπάνης για την υγεία, όταν ο μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί με την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και την γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως είπε ανάμεσα σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ο κ. Μπούρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!