Μιλάει στα «Χ» κ. Γιώργος Τρελλόπουλος, Αγγειοχειρουργός, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου
«Το Ε.Σ.Υ. μετά την πανδημία» ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γιώργος Τρελλόπουλος, Αγγειοχειρουργός, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
Πρόκειται για ένα θέμα που πρωταγωνιστεί ανάμεσα σε άλλα και στην προεκλογική περίοδο προκαλώντας αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι ένα θέμα που πραγματικά καίει, καθώς τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι πλέον αρκετά και χρήζουν αποτελεσματικών παρεμβάσεων.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Γιώργος Τρελλόπουλος, μετά την πανδημία υπάρχουν στο ΕΣΥ τουλάχιστον τέσσερα σοβαρά προβλήματα τα οποία απαιτούν παρεμβάσεις. «Το πρώτο αφορά το ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε για να εξηγήσει: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο ανάταξης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις στο 40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία. Όπως λείπει και το 30% των οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού. Πολλά νοσοκομεία της επαρχίας λειτουργούν με 1, 2 ή 3 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες και είναι σε κίνδυνο να κλείσουν».
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου κι αυτό έχει σαν συνέπεια να επιδεινώνεται η υγεία του πληθυσμού στην κοινότητα και ταυτόχρονα να πιέζονται πάρα πολύ σε κρίσιμες στιγμές τα νοσοκομεία, επεσήμανε ο κ. Τρελλόπουλος για να προσθέσει «Η Μακεδονία χρειάζεται περίπου 25 Κέντρα Υγείας. Χρειάζεται ένα Κέντρο υγείας σε κάθε «Καλλικρατικό δήμο» όπως χρειάζονται και μονάδες μετανοσοκομειακής φροντίδας. Δεν υπάρχουν δημόσια κέντρα αποκατάστασης μετά το νοσοκομείο. Χρειαζόμαστε επίσης και δημόσια γηροκομεία γιατί ο κόσμος με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Όλα αυτά σημαίνουν ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής όπως λέει το ΠΑΣΟΚ».
Μιλώντας για την πολιτική που ασκείται για το ΕΣΥ από την κυβέρνηση είπε ότι η υποβάθμιση του ΕΣΥ είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ, για να εξηγήσει: “Η πανδημία εργαλειοποιήθηκε σκόπιμα, μελετημένα και σχεδιασμένα, για να χτυπηθεί κυρίως η δωρεάν περίθαλψη στον Έλληνα πολίτη και ταυτόχρονα δεν αντικαταστάθηκε το ανθρώπινο δυναμικό που αποχώρησε. Πάρα πολλές υπηρεσίες περάσαν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την πανδημία, το 80% των επεμβάσεων στην χώρα γινόταν σε δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα το 50% γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία και το υπόλοιπο 50% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Αν συνεχίσει αυτή η καταστροφική πολιτική της ΝΔ, σε λίγο μόνο το 20% των επεμβάσεων θα γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία. Οι δηλώσεις Μητσοτάκη ότι προτίθεται να ενδυναμώσει το ΕΣΥ είναι προσχηματικές. Αν δει κανείς το πρόγραμμα της ΝΔ, περιλαμβάνει μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις για να θολώσει τα νερά και λέει και ψέματα γιατί σήμερα δεν λείπουν μόνο 10.000 άτομα από το προσωπικό των νοσοκομείων αλλά 40.000».
Σε ερώτηση των «Χ» για την κατάσταση του ΕΣΥ στη Δράμα ο κ. Τρελλόπουλος αναφέρθηκε και στο Νοσοκομείο Δράμας, σημειώνοντας ότι η ίδια παθογένεια που υπάρχει σε αυτό, υπάρχει και σε όλα σχεδόν τα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας. «Τα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ που είναι έτοιμα να κλείσουν. Πολλές κλινικές είναι έτοιμες να κλείσουν και τις κρατούν ανοικτές «με νύχια και με δόντια» μέχρι τις εθνικές εκλογές. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπως αυτές στην Ξάνθη και την Έδεσσα έχουν κλείσει. Θα κλείσει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Δράμας».
Ο κ. Τρελλόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Προειδοποιούμε ότι αν θέλουν να μετατρέψουν το Νοσοκομείο Δράμας σε Κέντρο Υγείας, θα λογοδοτήσουν στο Δραμινό λαό. Η Δράμα δεν θα τους αφήσει να το κάνουν. Το Νοσοκομείο Δράμας πρέπει να κηρυχθεί «άγονο», όπως και πολλά άλλα επαρχιακά νοσοκομείο. Αυτό θα τα πριμοδοτήσει με συγκεκριμένα κίνητρα για να στελεχωθούν με ανθρώπινο δυναμικό».