Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου,
Δικηγόρου Δράμας
Αγαπητέ Θεόφιλε…
(δημόσια επιστολή σε Θ. Ξανθόπουλο, Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ)
Αγαπητέ Θεόφιλε. Συνάδελφε, φίλε, κουμπάρε. Σύντροφε επί 30 σχεδόν χρόνια στο όμορφο ταξίδι μας στις διαδρομές της Ανανεωτικής Αριστεράς (ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ).
Το 2015 η ΔΗΜΑΡ, αν και δικαιώθηκε πολιτικά, κατέρρευσε εκλογικά. Το σύνθημά της «στην Ευρώπη και το Ευρώ, αλλά με την Οικονομία Ζωντανή και την Κοινωνία Όρθια» έγινε κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοψήφισμα και την απότομη προσγείωσή του.
Αποφάσισες ότι μπορείς να συνεχίσεις με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούσα να συγχωρήσω: Το ότι καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού και της αγανάκτησης. Την «υπερήφανη» εξάμηνη διαπραγμάτευση. Το επικίνδυνο και αχρείαστο εν πολλοίς δημοψήφισμα. Παραμένω ανένταχτος, αλλά ενεργός. Παρακολουθώ. Προβληματίζομαι.
Θα διάβασες ενδεχομένως στην Καθημερινή της 8.1.2023 το άρθρο του Ευτύχιου Βαρδουλάκη, Συμβούλου Στρατηγικής και Επικοινωνίας. Νομίζω θα συμφωνήσεις σε πολλές από τις διαπιστώσεις του, όπως:
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 απώλεσε μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης. Επρόκειτο «για την πιο ραγδαία σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου στην πολιτική μας ιστορία»
«Η ΝΔ λίγο μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη και από τις αρχές του 2016 πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Επί 7 χρόνια αδιάλειπτα καταγράφει δημοσκοπικό προβάδισμα. «Κανένα κόμμα δεν έχει εμφανίσει ανάλογη ανθεκτικότητα».
Αυτή δικαιολογείται από: α. Την επιτυχημένη διαχείριση δύο μεγάλων εξωγενών κρίσεων στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης (Έβρος, πρώτη φάση πανδημίας) β. Τη στήριξη κοινωνικών ομάδων είτε με μειώσεις φόρων είτε με επιδόματα γ. Την αίσθηση επιτυχημένης πολιτικής σε εξωτερική πολιτική και άμυνα (εξοπλιστικά, στρατηγικές συνεργασίες κλπ), ψηφιοποίηση, επενδύσεις, δημόσια έργα, τουρισμό, μείωση εκκρεμών συντάξεων, μείωση ανεργίας
Απέναντι σε όλα αυτά μπορεί κανείς να αντιτάξει βεβαίως και εν πολλοίς ορθά ότι:
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση. Παρόλα αυτά τελικά στάθηκε στη σωστή πλευρά. Με τη συμβολή του έληξαν τα μνημόνια. Άφησε δημοσιονομικό μαξιλάρι. Δεν κατέρρευσε.
Κ. Μητσοτάκης και ΝΔ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση σε ήρεμα πλέον πολιτικά νερά. Είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν την επιδοματική πολιτική. Να μειώσουν φόρους. Ποτέ Κυβέρνηση δεν είχε τέτοια στήριξη από ΜΜΕ και επιχειρηματίες.
Έτσι δικαιολογείται η ανθεκτικότητα. Από ένα λαό καταπονημένο. Που αναζητούσε Κυβερνητική σταθερότητα. Ναι σε ορισμένους τομείς η Κυβέρνηση είχε επιτυχίες. Κατάφερε να επικοινωνήσει ένα success story, που όμως εν πολλοίς δεν ισχύει (πχ φαινομενική μείωση ανεργίας με επισφαλείς/κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας).
Παρόλα αυτά Θεόφιλε, ακόμη και σήμερα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης και εν όψει επικείμενων εκλογών, ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν δημοσκοπικό προβάδισμα.
Δεν καταγράφεται σημαντική φθορά τους, παρά το ότι στη διάρκεια της θητείας τους:
Έκαναν κωλοτούμπα στο Μακεδονικό
Στο ζήτημα της πανδημίας και του ΕΣΥ τελικά απέτυχαν
Σε ακρίβεια, πληθωρισμό, πάταξη της αισχροκέρδειας έχασαν το παιχνίδι
Στήριξαν μεγάλα εισοδήματα, κλινικάρχες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
Αναδείχθηκαν πρωταγωνιστές σε απευθείας αναθέσεις σε φίλα προσκείμενους
Αμαυρώθηκε η εικόνα τους από τα σκάνδαλα Πάτση, Χειμάρα κλπ
Ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα οδηγούσε σε παραίτηση του Π/Θ
Τι είναι λοιπόν εκείνο που τους προσδίδει ακόμη και τώρα δημοσκοπικό προβάδισμα:
Νομίζω ότι θα συμφωνήσει κάθε καλόπιστος, πως είναι η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής Κυβερνητικής πρότασης. Δεν αρκεί η καταπληκτική ασίστ, που έδωσε με τις υποκλοπές ο Π/Θ στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι τορπίλισε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ότι έσπασε το ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Με μερικά τρίποντα κερδίζεις ένα αγώνα, μια μάχη. Δεν κερδίζεις τον πόλεμο.
Τίθενται λοιπόν αγαπητέ Θεόφιλε τα εξής ερωτήματα:
Υπάρχει ακόμη χρόνος να διατυπωθεί μια αξιόπιστη Κυβερνητική πρόταση;
Υπάρχει τρόπος να κερδίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας τις επικείμενες εκλογές;
Ναι ενδεχομένως ο χρόνος που απομένει να είναι αρκετός. Ναι ίσως ο Αλέξης να κερδίσει την παρτίδα. Ναι γιατί όχι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει τις εκλογές.
Είναι προφανές όμως ότι δεν αρκούν σποραδικές ασύνδετες μεταξύ τους επιτυχημένες κινήσεις (Πόπη Τσαπανίδου, σποτ για νεολαία κλπ). Δεν αρκεί η πρόταση μομφής και το σφυροκόπημα του Π/Θ και της Κυβέρνησης από σύσσωμη την Αντιπολίτευση. Δεν αρκεί ο ανένδοτος που κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα λεγε κανείς ότι απαιτούνται και η Κοινωνία αναμένει:
Αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις «της πρώτη φορά Αριστεράς».
Σαφές, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα
Ξεκάθαρο πλαίσιο για Προοδευτική Κυβέρνηση
Παρουσίαση ηγετικής ομάδας με αξιοποίηση καταξιωμένων στελεχών και επιστημόνων από Κοινωνία και Αγορά σε κρίσιμα Υπουργεία (Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας …).
Προσωπικά θα έλεγα, πως δεν αρκούν ούτε αυτά. Θα ανέμενα επιπρόσθετα:
Να προταθεί σαφές πλαίσιο λειτουργίας Κυβερνώσας Βουλής ως θεσμικό αντίβαρο στο επικίνδυνο Πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας
Να υπάρξει δέσμευση για πλήρως Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη
Να εξαγγελθεί θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας στο δημόσιο βίο και απεξάρτησης του Κράτους από τον κομματικό εναγκαλισμό με διορισμούς ημετέρων
Να αναγγελθεί δίκαιο φορολογικό σύστημα και στήριξη της επιχειρηματικότητας
Να εξαγγελθεί πρόγραμμα που θα εγγυάται αίσθημα ασφάλειας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και ρεαλιστικής διαχείρισης του προσφυγικού
Να στηριχθεί εκλογικό σύστημα, που θα διευκολύνει το σχηματισμό Κυβέρνησης
Να επαναπροσδιοριστεί το θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου
Να οριστεί σαφές πλαίσιο για διαδηλώσεις – πορείες – απεργίες
Να μη είναι υποψήφιος ο Ν. Παππάς έως ότου λήξει η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο
Να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη του Πολακικού ύφους αντιπολίτευσης
Προφανώς πολλοί θα ισχυριστούν πως αυτά δεν είναι Αριστερή Πολιτική. Πως συνιστούν διαχείριση. Οκ «σύντροφοι». Ας αποδείξουμε κατ΄ αρχάς ότι η Αριστερά μπορεί να είναι και Κυβερνώσα. Ότι μπορεί να διαχειριστεί προβλήματα. Να δώσει λύσεις. Επ΄ ωφελεία της Χώρας και της Κοινωνίας. Και μετά συζητάμε και για άλλες αριστερές πολιτικές.
Διαφορετικά ο «Βασιλιάς», αν και γυμνός πλέον, θα συνεχίσει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Θα πετύχει κι αυτός τρίποντα. Και είναι πολύ πιθανόν να κερδίσει και τις εκλογές.
Διαφωνείς αγαπητέ μου Θεόφιλε;
Υ.Γ. έσχατο, αλλά όχι τελευταίο: να αποφευχθούν εφεξής αυτογκόλ (π.χ. δημοκρατία με το καλό ή με το άγριο, την άλλη φορά θάναι αλλιώς…), που για ορισμένους φαντάζουν αστειότητες, δημιουργούν όμως κλίμα. Τροφοδοτούν αντισύριζα μίντια και αρθρογράφους
[…] source […]