«H Δράμα στον χώρο και χρόνο» μέσα από δύο βιβλία του Ν. Δίτσιου

0
4048

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στον χώρο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 6:30 το απόγευμα στο κτήριο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου και του δεύτερου βιβλίου τού αρχιτέκτονα και συγγραφέα Νίκου Δίτσιου, που έχουν κοινό τίτλο: «H Δράμα στον χώρο και χρόνο». Τα δυο βιβλία εκδόθηκαν το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, από τις εκδόσεις Eλκυστής.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησε για τον συγγραφέα το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας και εκπαιδευτικός, κ. Δημήτρης Καζάκης, κάνοντας αναφορά στην συμμετοχή του συγγραφέα σε πρωτοποριακά πολιτικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά και εναλλακτικά κινήματα. Είπε ακόμη ότι ο Νίκος Δίτσιος εξακολουθεί να δημιουργεί και να εξελίσσεται πάνω σε αυτά τα οποία διδάχτηκε και έζησε, και από τα χρόνια από τα οποία επηρεάστηκε.

Ο εκπαιδευτικός και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Δημήτρης Καζάκης, που μίλησε για τον συγγραφέα στην παρουσίαση, και ο συγγραφέας των δύο βιβλίων και αρχιτέκτονας Νίκος Δίτσιος

Ο ίδιος ο συγγραφέας ανέφερε ότι πρόκειται για τα δύο πρώτα του βιβλία, τα οποία αποτελούνται από τρεις εργασίες που δένουν μεταξύ τους. Τόνισε ότι το πρώτο βιβλίο αναφέρεται στην προϊστορία από το 600.000 έως το 1100 π.Χ., ενώ το δεύτερο βιβλίο αποτελείται από δύο διαφορετικές εργασίες, αυτή της ιστορικής περιόδου από το 1100 έως το 776 π.Χ. κι εκείνη της ερμηνείας των κοινωνιών από την Παλαιολιθική Εποχή έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επεσήμανε ότι η εργασία του ξεκίνησε το 1988 ως διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για διάφορους λόγους, τότε δεν δόθηκε συνέχεια. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει παύσει να τον ενδιαφέρει και να το «δουλεύει» μέσα του. Παράλληλα, έχοντας συλλέξει υλικό και εμπειρία, αποφάσισε να περαιώσει αυτό που ξεκίνησε το 1988, με θέμα τη Δράμα στον χώρο και χρόνο, τονίζοντας ότι πρόκειται για έρευνα και καταγραφή στοιχείων από τότε που υπάρχουν αποδείξεις κατοίκησης στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα ταξίδι όπου η ιστορία της Δράμας προβάλει μέσω των επιστημών και του πολιτισμού.

Το πρώτο βιβλίο αναφέρεται στην Προϊστορία, που περιλαμβάνει διάφορες περιόδους.
Αναλυτικά περιλαμβάνει:
-την Παλαιολιθική Εποχή με βραχογραφίες στο Κρυονέρι Καβάλας, το Φαράγγι του Αγγίτη και σε περιοχές του Παγγαίου από την Αρχαιότερη Παλαιολιθική Εποχή.
-την Μέση Παλαιολιθική Εποχή με νομάδες κυνηγούς στις περιοχές του σπηλαίου των πηγών Αγγίτη, του Αρκουδορέματος, του Βώλακα, των Ποταμών, του Σιδηρόνερου και της Πλατανιάς.
-Την Νεότερη Παλαιολιθική Εποχή στις περιοχές Λεκάνη Βώλακα, Αρκουδορέματος Διποταμων, Βαθυρέματος, στην αριστερή όχθη του Δεσπάτη, κοντά στο Σιδηρόνερο και στην Πλατανιά.
-την Μεσολιθική Εποχή πού είναι το μεταβατικό στάδιο από το θρεπτικό, στο παραγωγικό επίπεδο, δηλαδή από τη θρεπτική και συλλεκτική οικονομία, στην γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.
-Επίσης περιλαμβάνει και την Προκεραμική Εποχή όπως και τη Νεολιθική Εποχή.

Από τις σοβαρότερες και αποτελεσματικότερες έρευνες που έγιναν στην περιοχή είναι αυτή του 1968 στην τοποθεσία των Σιταγρών σε προϊστορικό οικισμό, έκτασης 7.000 τετραγωνικών μέτρων. Σημαντικά, βέβαια, όπως είπε, ήταν και τα ευρήματα στις Κρηνίδες, στη θέση Ντικιλί από τη γαλλική αρχαιολογική σχολή, όμως τα ευρήματα των Σιταγρών, με τη σημαντικότητα τους, σημάδεψαν τον τόπο μας γιατί αποκάλυψαν μία εποχή με όλη της τη ζωντάνια. Οι ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως αποτυπώματα υφασμάτων σε βάσεις αγγείων αλλά και άφθονα σφονδύλια και υφαντικά βάρη και αποκαλύφθηκαν σχέδια από πηλό όπως και εργαλεία και όπλα. Επίσης στη Μέση Νεολιθική Περίοδο ανήκουν ο οικισμός των Σιταγρών, οι οικισμοί του Αρκαδικού το Ντικιλί-τας, του Δόξατ-τεπέ, της Καλλιφύτου του Κεφαλαρίου του Μυλοποτάμου του Μεγαλόκαμπου, του Ξηροποτάμου και της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο συγγραφέας των δύο βιβλίων και αρχιτέκτονας Νίκος Δίτσιος

Ο κ. Δίτσιος μιλώντας για τη Μέση Νεολιθική Εποχή, στην οποία αναφέρεται στα βιβλία του, είπε ότι είναι μια περίοδος κατά την οποία είχαμε την ίδρυση νέων οικισμών στην περιοχή της Δράμας που οφείλεται στη συγκέντρωση ανθρώπων σε μεγάλους αριθμούς στις πηγές νερού σε παρόχθια σημεία και σε βασικά σημεία ελαφρώς υψηλότερα από την πεδιάδα.
Επίσης αναφέρθηκε στην Χαλκολιθική Εποχή αλλά και στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή την εποχή του Σιδήρου, όπως και στην εποχή του Χαλκού.
Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι συνολικά στην περιοχή του νομού Δράμας έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 35 οικισμοί που ανήκουν στις εποχές του Λίθου του Χαλκού και του Σιδήρου.
Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην ονομασία της Δράμας τόνισε ότι υπάρχουν 15 τουλάχιστον διαφορετικές εκδοχές άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο αποδεκτές.
Τα δυο βιβλία του συγγραφέα παραθέτουν στον αναγνώστη ενδιαφέροντα στοιχεία για την προϊστορία και την ιστορία της περιοχής μας και όχι μόνο. Τα δυο βιβλία του κ. Δίτσιου φωτίζουν περισσότερο τις περιόδους αυτές και αξίζει να διαβαστούν από το αναγνωστικό κοινό καθώς παρουσιάζουν αναμφίβολα το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Νίκος Δίτσιος γεννήθηκε στη Δράμα. Αποφοίτησε από το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Διδυμότειχο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο (Ιταλία), απ’ όπου και απέκτησε το Master’s Degree στον τομέα της Scienze del Territorio.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!