– Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για ενεργειακά και γεωπολιτικά θέματα στο δημαρχείο της Δράμας με πρωτοβουλία της κας Χαράς Κεφαλίδου
– Η αξία των κοιτασμάτων πριν την κρίση ήταν της τάξης των 250 δισ. ευρώ και σήμερα έχει τριπλασιαστεί, τόνισε από τη Δράμα ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας με πρωτοβουλία της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κας Χαράς Κεφαλίδου για την ενεργειακή πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας κυρίως με τη γείτονα Τουρκία.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γιάννης Παπουτσής ενώ στη συνέχεια η κα Χαρά Κεφαλίδου είπε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βοηθά να αποκτήσουν όλοι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι έπεται σε επίπεδο ενεργειακής κρίσης αλλά και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων της χώρας μας, αλλά και το πως η χώρα μας μπορεί να κινηθεί διασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε για το ιστορικό της ενεργειακής κρίσης και τον χειρισμό της. Προσέγγισε τις προοπτικές που διαφαίνονται σε επίπεδο ενεργειακών αναγκών σε διεθνές επίπεδο ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές που έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους. Ο ίδιος είπε ότι μέχρι τώρα η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει προς το παρόν τον πολύ βαρύ χειμώνα που όλοι ανέμεναν αλλά δεν είναι βέβαιο τι θα γίνει τους επόμενους 3-4 μήνες. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στην Κίνα που αντιμετωπίζει ύφεση και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, θα είναι μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει δραματικά. “Επειδή η Κίνα δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, έχουμε καταφέρει στην Ευρώπη να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου και είμαστε σχετικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις το χειμώνα” είπε ο κ. Μανιάτης προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα πράγματα θα είναι εξίσου ανεκτά, το χειμώνα 2023-2024, γιατί τότε εκτιμάται ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία, που χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, θα ακολουθήσουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του αερίου και να δούμε πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που είδαμε φέτος, είπε ο κ. Μανιάτης. Επίσης τόνισε ότι όλοι ξέρουν πως η ενεργειακή κρίση οφείλεται στην εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά όπως είπε, αυτή δεν είναι και ο μοναδικός λόγος. Τόνισε ότι η κρίση προϋπήρχε από τις αρχές του Φθινοπώρου του 2021. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη από πλευράς ΕΕ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να συντονίσει τα κράτη μέλη και να εισηγηθεί μέτρα που να αποδεχθούν οι αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτό έγινε από επιλογή και όχι τυχαία για να μπορεί να έχει το πάνω χέρι η Γερμανία. Είπε ότι η εισβολή Πούτιν έπιασε την Ευρώπη απολύτως απροετοίμαστη με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο. Υπάρχει όπως τόνισε, μεταφορά πλούτου, από τις τσέπες των πολιτών της ΕΕ προς τις χώρες και τις εταιρείες που παράγουν φυσικό αέριο, ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ.
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κοιτάσματα, κυρίως φυσικού αερίου, τα οποία είναι υπερεπαρκή για πολλές δεκαετίες ενεργειακής αυτοδυναμίας. Είναι όμως και αρκετά για να γίνει η Ελλάδα χώρα εξαγωγός φυσικού αερίου. Είπε ότι η Ελλάδα έχει αρκετούς υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε ότι στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης υπάρχουν 30-35 υποψήφιοι στόχοι (περιοχές που πιθανολογείται ότι έχουν φυσικό αέριο) και η αξία αυτών των κοιτασμάτων πριν την κρίση ήταν της τάξης των 250 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία τους έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη νέα πηγή τροφοδότησης ολόκληρης της Ευρώπης με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και μπορεί να τροφοδοτήσει τις ευρωπαϊκές χώρες με το σπουδαιότερο αγαθό που έχουν ανάγκη οι οικονομίες τους τώρα, δηλαδή το φυσικό αέριο. Είπε ότι η ιστορική ευκαιρία της χώρας μας είναι τώρα.
Παράλληλα ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και σε μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί στη χώρα μας για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά. Ακόμη, σε σχέση με τις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, είπε ότι για τη νότια Καβάλα, μελετήθηκε από το 2013 υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά ακόμη, δέκα χρόνια μετά, δεν έχει προκηρυχθεί καν διαγωνισμός. Είπε παράλληλα ότι η χώρα μας δεν έχει φροντίσει να έχει δική της ενεργειακή επάρκεια.
Ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία γίνεται μια αφαίμαξη δημόσιου χρήματος αφού δίνονται κάποιες επιδοτήσεις που μπαίνουν στη μια τσέπη του νοικοκυριού και βγαίνουν από την άλλη για να κατευθυνθούν στις εταιρείες που τροφοδοτούν με φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό.
Ενδιαφέρουσα όμως στην διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στην αίθουσα του δημαρχείου της Δράμας, ήταν και η ομιλία που έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και ειδικότερα τις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Αρχικά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες περνούν σε μια φάση παγκόσμιου μετασχηματισμού αφού θα διαχειρίζονται συνεχείς και νέες προκλήσεις που προέρχονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, τις επιπτώσεις της οποίας ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Εστιάζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι η ένταση που υπάρχει δεν προέρχεται από τις παραδοσιακές διαφορές στο Αιγαίο. Εξήγησε ότι τα ελληνοτουρκικά είναι μέρος μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που ξεκινάει από τη δυτική Μεσόγειο, τη Λιβύη και την Αλγερία και φθάνει μέχρι το Αφγανιστάν. Πρόσθεσε ότι αυτό προκαλεί την ελληνική διπλωματία να ανταποκριθεί με τρόπους που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στο σκεπτικό της. Είπε ότι είναι τόσο δύσκολη η συγκυρία που είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσει κανείς μεσομακροπρόθεσμα αφού δε υπάρχουν πλέον σταθερές και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. “Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα είναι η ίδια η Τουρκία και το πως εξελίσσεται. Δεν είναι η Τουρκία που ξέρουμε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής.
Πρόσθεσε ότι για την Τουρκία το νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι Κούρδοι που για αυτήν αποτελούν υπαρξιακή απειλή. Το νούμερο δυο πρόβλημα (για την Τουρκία) είναι η Ελλάδα και η Κύπρος που δεν είναι υπαρξιακή απειλή για αυτήν, αλλά έχουν σχέση με ζητήματα κυριαρχίας της. Δηλαδή θέλει να κατοχυρώσει την κυριαρχία της διότι θεωρεί ότι η ιστορία την έχει αδικήσει μετά το 1923. Όλο αυτό έχει ένα διαφορετικό πλαίσιο πια. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν θέλει να καταστεί μια παγκόσμια και όχι απλώς περιφερειακή δύναμη. Αυτό είναι το όραμα μιας ελίτ που ένιωσε καταπιεσμένη για πάρα πολλές δεκαετίες έχει μια νεο – οθωμανική νοσταλγία. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι εμπόδιο (για την Τουρκία) είπε ο κ. Υφαντής.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε πάντως ότι δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος γιατί οι τουρκικές πολιτικές ελίτ έχουν ακόμη τουλάχιστον, ένα πολύ σοβαρό ποσοστό ορθολογισμού. «Ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν είναι οι συριακές ή κουρδικές πολιτοφυλακές, ούτε οι άτακτοι της Λιβύης …αλλά αυτό το οποίο συμβαίνει και το ζούμε τρία χρόνια καθημερινά είναι μια στρατηγική υψηλής έντασης. Η Ελλάδα να νοιώθει πιεσμένη. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι το εμπόδιο στο όραμα της “γαλάζιας πατρίδας”».
Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι η Ελλάδα, είναι όμηρος της Γεωγραφίας για να συνεχίζει: «H Γεωγραφία δεν αλλάζει, αλλά η πολιτική που επηρεάζει τη Γεωγραφία αλλάζει. Γι αυτό παρά τα όσα συμβαίνουν η Ελλάδα προσπαθεί διαχρονικά να ακολουθεί ένα σαφές δόγμα. Ένα συνδυασμό εμπλοκής, προσέγγισης υπό όρους και αποτροπής».
Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης και δημοσιογράφου κ. Πολίτη, εάν οι σύμμαχοι της Ελλάδας και συγκεκριμένα οι Γάλλοι με τους οποίους οικοδομήθηκαν σχέσεις «Θα έρθουν αν γίνει κάτι στο Αιγαίο ή θα τους ψάχνουμε νύχτα» ο κ. Υφαντής αποσαφήνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Εγώ πιστεύω ότι η Τουρκία θα προσπαθεί να μεταφέρει σε εμάς το δίλημμα της κλιμάκωσης». Σε σχέση με τη στάση της Γαλλίας είπε ότι το βασικό της «νόμισμα» είναι η αξιοπιστία, άρα αν με ρωτάτε αν θα έρθουν θα σας έλεγα «ναι». Ελπίζουμε να μην χρειαστεί».
Σε σχέση με τους δυο ομιλητές πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Μανιάτης, είναι πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα επιστημονικά πεδία: Διεθνείς Σχέσεις με Έμφαση στις Σπουδές Ασφάλειας και στη Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων και την Εξωτερική Πολιτική.