Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΑΕ παρουσίασε το καινοτόμο σύστημα Inspirer που αφορά την επίβλεψη λατομείων

0
1115

«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα στη χώρα μας» απάντησε στα «Χ» η κα Ιουλία Χαϊδά από την πλευρά της εταιρείας


 

Η παρουσίαση ενός καινοτόμου συστήματος επίβλεψης της λειτουργίας των λατομείων με την ονομασία “Inspirer” πραγματοποιήθηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hydrama από την εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Μέχρι σήμερα η επίβλεψη των λειτουργιών εξόρυξης μαρμάρου στην Ελλάδα στηριζόταν σε επιμέρους και εν πολλοίς χειροκίνητα συστήματα και διαδικασίες. Πλέον με το Inspirer έρχεται ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης λατομείου που ενισχύει την κλιμάκωση των λειτουργειών και την ενσωμάτωση τής πληροφορίας εντοπισμού.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Ιουλία Χαϊδά από τη εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ είπε ότι η εξόρυξη των λατομείων είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Όπως είπε: «Αποφασίσαμε στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης να φτιάξουμε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Γκίκα, ένα σύστημα το οποίο με αυτοματισμούς παρακολουθεί το λατομείο. Έχουμε στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται τα μηχανήματα και τι εργασία κάνουν στο λατομείο. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε κενά χρόνων. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι ως εταιρεία θεωρούμε πως είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα αυτό που έχουμε κάνει και έγινε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ για την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων. Ήταν μια πρόταση που υποβάλαμε το 2020. Πήρε την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις προτάσεις και φθάσαμε σήμερα να το έχουμε υλοποιήσει. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά για την εξέλιξη της παρακολούθησης των λατομείων με μέσα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα στη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Βασίλης Γκίκας από το εργαστήριο Γεωδεσίας του ΕΜΠ, τόνισε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιου είδους δράσεις, φέρνουν σε επικοινωνία τον παραγωγικό κλάδο με το πανεπιστήμιο. Στα πανεπιστήμια γίνεται δουλειά. Υπάρχουν αρκετές σοβαρές ομάδες που φέρνουν αποτέλεσμα. Αυτό όμως μένει αν δεν υπάρχουν άνθρωποι από την παραγωγή οι οποίοι να δίνουν τις απαιτήσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα το πρόβλημα. Το έργο αυτό ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Πήγε πάρα πολύ καλά. Έχουμε θέσει τις βάσεις σε αυτή τη διαδικασία και έχοντας πλέον λειτουργική αυτή την πλατφόρμα μπορούμε να χτίσουμε πράγματα από τα οποία θα φανεί και το αποτέλεσμα, το οποίο αφορά είτε την παραγωγή και την απόδοση της επιχείρησης, είτε την ασφάλεια που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είτε αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η βάση ενός τέτοιου συστήματος στηρίζεται σε 2–3 βασικές συνιστώσες που αφορούν την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), δηλαδή τους αισθητήρες και πως αυτοί επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, αλλά και συστήματα γεωεντοπισμού, καθώς είναι σημαντικό να ξέρουμε που βρίσκεται τι και πότε, είτε είναι προσωπικό είτε μηχανήματα… Ήδη έχουμε πολλά θετικά αποτελέσματα και αναφορές που καταλήγουν σε δείκτες με ποσοτικό χαρακτήρα και αυτό έχει σημασία».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης τόνισε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης των λατομείων της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ μάς βάζει ουσιαστικά σε μια άλλη εποχή. «Τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης συμφωνούν εν πολλοίς και με τα περιβαλλοντικά θέματα. Είναι ίσως προϋπόθεση για κάποιες περιοχές να υπάρχουν τέτοιες μεθοδολογίες και τέτοια συστήματα» τόνισε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης όσον αφορά τα ζητήματα αδειοδότησης των λατομείων ανέφερε ότι προσπάθεια του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με τις εταιρείες μαρμάρου είναι να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι χρόνοι έκδοσης των αδειών, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει ικανοποίηση στο βαθμό που θα έπρεπε για τους χρόνους ανταπόκρισης στα αιτήματα και στις διαδικασίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!