«Η ιστορία της χιονοδρομίας στη Δράμα και του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού»

0
1631

Του Κωνσταντίνου Κυριαζή-Κηπουρού
Δικηγόρου

Ήταν πριν λίγο καιρό που τύχη αγαθή το έφερε να κρατήσω στα χέρια μου το πιο πάνω πόνημα του καλού μου φίλου Θέμη Καναρά, όπου διαπραγματεύεται –εξ όσων γνωρίζω αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας– ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, όχι μόνο για τους λάτρεις της Ορειβασίας και της Χιο­νοδρομίας, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας.

Όντας και ο ίδιος λάτρης του βου­νού και παλαιό μέλος του Ορειβατι­κού Συλλόγου Δράμας (Ε.Ο.Σ.) το «ρούφηξα» κυριολεκτικά διακατεχό­μενος, στο τέλος, από ανάμεικτα συ­ναισθήματα: πρωτίστως θαυμασμού για τους «σκαπανείς» της πολύχρο­νης προσπάθειας –μεταξύ αυτών μπροστάρης για πάνω από μισό αιώνα ο Θέμης Καναράς –για την εμ­φύσηση της αγάπης στην ορειβασία, καθώς επίσης και για την συστημα­τική προσπάθειά τους για ανάδειξη και ώθηση της χιονοδρομίας, ως δη­μοφιλούς αθλήματος, σ’ όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους της περιοχής. Κυρίως όμως για την πίστη τους και το ολοκληρωτικό τους δόσιμο στον αγώνα για τη δημιουρ­γία ενός σύγχρονου Χιονοδρομικού Κέντρου στις -ιδανικές για το σκοπό αυτόν- πίστες του Φαλακρού.

Δευτερευόντως όμως και συναι­σθήματα απογοήτευσης γιατί μετά από έναν τέτοιο αγώνα το όραμα τους παραμένει ακόμη απραγμα­τοποίητο, παρ’ ότι –κατά γενική ομολογία- η πραγματοποίησή του θα συνέβαλε, καθοριστικά στην τουρι­στική και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και παρά το γε­γονός ότι οι οραματιστές του έθεσαν σταθερές βάσεις γι’ αυτό.

Αυτό που από την πρώτη ματιά προκαλεί ιδιαίτερα θετική εντύπωση σ’ όποιον επιχειρήσει να ξεφυλλίσει το πόνημα του Θέμη Καναρά είναι η αισθητική του αρτιότητα (εξαι­ρετική φωτογραφία εξωφύλλου, καλαίσθητος σχεδιασμός, ποιότητα εκτύπωσης, σπάνιο φωτογραφικό υλικό) γεγονός που από μόνο του προκαλεί την διάθεση στον υποψή­φιο αναγνώστη του να το «ψάξει» με αμείωτο ενδιαφέρον και να εντρυφή­σει στις σελίδες του.

Σ’ αυτές, λοιπόν, θα μυηθεί στο πρωτοποριακό, για την εποχή του συγγραφέα, όραμα καθώς και στο περιπετειώδες «οδοιπορικό» του στον δύσβατο δρόμο για την κατά­κτησή του, σμιλεμένο πάνω στις μυ­ροβόλες ραχούλες και στις απάτητες βουνοκορφές της μυθικής οροσειράς του Φαλακρού, χώρους που αποτέ­λεσαν και το ιδανικό σκηνικό για το έργο ζωής του συγγραφέα, που δεν ήταν άλλο παρά η –μέσω του Ορειβατικού Συλλόγου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί 36 συνεχή έτη- ανάδειξη αυτού του σπάνιου δώρου της φύσης και η αξιοποίησή του για το καλό του τόπου μας.

Στις εβδομήντα σελίδες του πονή­ματος ο αναγνώστης θα πληροφο­ρηθεί –σε γενικές γραμμές- περί του ιστορικού ίδρυσης και περί των κυρι­ότερων δράσεων του Ε.Ο.Σ. οι οποί­ες –ήδη από την δεκαετία του ’60- επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη του Φαλακρού ως τόπου προορισμού χιονοδρομικών δραστηριοτήτων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου, ικανού να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και χιονοδρόμων, αρχικά απ’ την πε­ριοχή και στη συνέχεια απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Θα πληροφορηθεί, επίσης, για τις άοκνες –και εν πολλοίς ηρωι­κές- προσπάθειες των μελών του Ε.Ο.Σ. για το στήσιμο, ήδη από το 1966, -μέσω εθελοντικής εργασίας- του πρώτου καταφυγίου στη θέση «Χορός», στο οροπέδιο του «Αγίου Πνεύματος» καθώς και του δεύτε­ρου καταφυγίου στη θέση «Κουρί» για χρήση χιονοδρόμων. Για τις προσπάθειες διάνοιξης δρόμων πρόσβασης από τον Βώλακα προς τις πίστες χιονοδρομίας, για τις αγω­νιώδεις προσπάθειες ανεύρεσης πόρων για αγορά και τοποθέτηση του πρώτου χιονοδρομικού αναβα­τήρα καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι διάφο­ροι δημόσιοι και τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι τους (μεταξύ αυτών δεσπόζουσα θέση κατέχει ο διατε­λέσας από το 1974 μέχρι το 1981 Νομάρχης Δράμας, Αναστάσιος Νικολαΐδης) στην υλοποίηση του πιο πάνω οράματος. Και, τέλος, θα γίνει γνώστης του ιστορικού ίδρυσης της πρώτης χιονοδρομικής ομάδας καθώς και της διοργάνωσης, στις πίστες του Φαλακρού, των πρώτων χιονοδρομικών αγώνων, μεταξύ των οποίων και διασυλλογικά πρωταθλή­ματα χιονοδρομίας, με αναφορές στα ονόματα των αθλητών του Συλλόγου που ξεχώρισαν. Ιδιαίτερα, όμως, αξί­ζει να επισημανθεί ότι, παράλληλα με την καταγραφή, βήμα-βήμα, της ιστορίας της χιονοδρομίας στην πε­ριοχή μας, επιχειρείται μέσα απ’ τις σελίδες του μία –έστω υποτυπώδης- μύηση στη μοναδική χλωρίδα του Φαλακρού, με καταγραφή πλήθους σπάνιων αγριολούλουδων που φύ­ονται σ’ αυτό –γεγονός που το έκανε γνωστό πανελληνίως ως «βουνό των λουλουδιών»- μερικά εκ των οποίων όπως και πανέμορφες εικό­νες από το χιονισμένο Χιονοδρομικό Κέντρο, αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο μέσα από τις φωτογραφίες του συμπατριώτη μας φωτογράφου Κώστα Βιδάκη.

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας ση­μειώνει στο προλογικό του σημείω­μα αισθάνεται «ευλογημένος» που κατάφερε να αξιωθεί να αποτυπώσει και να καταθέσει δημόσια με τον δικό του ευθύ, άμεσο και χειμαρρώδη τρόπο –προϊόν βαθιάς γνώσης και κυρίως συναισθηματικής ταύτισης- τον δύσκολο μα και όμορφο αγώνα του συνδεδεμένο άμεσα και με τη δική του «ανάβαση» στη δική του κορυφή, στην προσπάθειά του να «πλησιάσει» τον δικό του Θεό.

Όπως όμως και να ‘χει, το όρα­μα του Θέμη Καναρά –όραμα μιας ζωής- να έχει η Δράμα, εκεί ψηλά στις κορυφές του Φαλακρού, το δικό της ξεχωριστό και διεθνώς αναγνωρίσιμο Χιονοδρομικό Κέ­ντρο, όπου όμως θα είναι εμφανώς αποτυπωμένη και η σφραγίδα του Ε.Ο.Σ., που το οραματίστηκε και το θεμελίωσε, είναι βέβαιο ότι με την έκδοση και την κυκλοφορία του πονήματός αυτού δέχεται μια επι­πλέον και σημαντική ώθηση για την περαιτέρω ενεργοποίηση, τόσο των εχόντων την ευθύνη των «κοινών» του τόπου μας όσο και των εχόντων στα χέρια τους τις τύχες του Ε.Ο.Σ., έτσι ώστε, επιτέλους, ο Σισύφειος αυτός αγώνας να βρει επιτέλους την δικαίωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!