Παρουσιάστηκε το ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας του Δήμου Δράμας
Ενημέρωση για το ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας του Δήμου Δράμας που αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον κ. Μιχάλη Τάσσου, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και τον κ. Νίκο Πάχτα ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό υπολογιστών.
Ο κ. Ν. Πάχτας που είναι υπεύθυνος και για τις ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας του Δήμου Δράμας», είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Πρόκειται για μια σειρά από εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, για προβολές, για ολογραφικές αναπαραστάσεις και για εφαρμογές μέσω διαδικτύου. Μια από αυτές τις εφαρμογές ονομάζεται «Συναντήσεις». Πρόκειται για εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας η οποία μας επιτρέπει μέσα από το κινητό τηλέφωνο, να συναντήσουμε σε δέκα διαφορετικά σημεία της Δράμας, δέκα Δραμινούς από διάφορες ιστορικές περιόδους, ξεκινώντας από την εποχή των Ηδωνών και φθάνοντας μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Για παράδειγμα έξω από το Αρχιαολογικό Μουσείο Δράμας μπορούμε να συναντήσουμε ένα μέλος της φυλής των Ηδωνών με μορφή animated που μιλάει στο κοινό και παρουσιάζει κάποια ιστορικά στοιχεία από την ταυτότητα των Ηδωνών. Μια άλλη μορφή είναι μια πριγκίπισσα της βυζαντινής εποχής. Πρόκειται για μορφές animated που δημιουργήθηκαν με σκοπό να δώσουν στο χρήστη της εφαρμογής, να καταλάβει πως ήταν η Δράμα την αντίστοιχη εποχή. Μια άλλη από τις εφαρμογές έχει την ονομασία «Κλικ από το παρελθόν». Σε αυτήν υπάρχουν 60 παλιές φωτογραφίες της Δράμας, οι οποίες εμφανίζονται στο σημείο στο οποίο είχαν ληφθεί. Έτσι μπορούμε να βρεθούμε για παράδειγμα πίσω από το Ναό του Αγίου Νικολάου και να δούμε φωτογραφία της ίδιας περιοχής το 1920. Μπορούμε επίσης πλησιάζοντας τη φωτογραφία να διαβάσουμε κάποιο μικρό περιγραφικό κείμενο με ιστορικές πληροφορίες ή μπορούμε να δούμε το πως αυτή η παλιά φωτογραφία εντάσσεται στην εικόνα του σήμερα…».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου είπε ότι είναι μεγάλη χαρά να παρουσιάζεται η λειτουργία του ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας και πρόσθεσε ότι ήταν ένα όραμα της Δημοτικής Αρχής από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, το οποίο αποτελεί ένα υποέργο του ΒΑΑ και έρχεται να συμπεριλάβει το σύνολο των πολιτιστικών πόρων της πόλης και να το παρουσιάσει στους πολίτες με ένα σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο. Οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης. Οι Δραμινοί πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν γνωστότερο το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό αν όχι σε απόλυτο, μια αναβάθμιση της πολιτισμικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της πόλης και την αναβάθμιση της ίδιας της ιστορικής γνώσης ακόμη και στους κατοίκους της Δράμας. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε τον τουρίστα που δεν έρχεται στην πόλη για να σπαταλήσει τον ελεύθερό του χρόνο αλλά έρχεται για να μάθει για τον τόπο που βρίσκεται και να γίνει μέρος της ίδιας της κοινωνίας και της ιστορικής της διαδρομής…».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ότι το ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας στον Δήμο Δράμας, είναι μέρος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα, των τελευταίων δεκαετίων στην πόλη της Δράμας. Είναι όπως είπε ένα έργο το οποίο θα αναμορφώσει την πόλη δίνοντας νέα ταυτότητα και νέα προοπτική. Πρόσθεσε ότι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει εκτός από το κατασκευαστικό κομμάτι, 16 έργα. Το δε ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας, αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των πολιτιστικών μνημείων και στοιχείων της περιοχής του ΒΑΑ του Δήμου Δράμας…».