Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, ο Επιστημονικός Πολιτιστικός Σύλλογος e-εκπ@ιδευτικός κύκλος, η Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας και οι εκδόσεις Επίκεντρο θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Δήμητρας Πατρωνίου: Απόπειρα εκπαιδευτικού εκβουλγαρισμού 1941-1944. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 7:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.
Μία ανάλυση της εκπαιδευτικής πολιτικής του βουλγαρικού κράτους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη κατά τη βουλγαρική κατοχή των ετών 1941-1944.
Η μελέτη αυτή συμβάλλει στη γενικότερη συζήτηση για τις διαδικασίες οικοδόμησης έθνους στα Βαλκάνια. Διαφωτίζεται ο ρόλος του σύγχρονου κράτους στη διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας και στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των βαλκανικών λαών, ένας ρόλος που αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη του εθνικισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα αναλύεται η προσπάθεια του σύγχρονου κράτους να παρέμβει στη διαδικασία των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων των εθνικών ταυτοτήτων, γεγονός που αποτελεί ομολογουμένως «τη σπονδυλική στήλη» του Μακεδονικού Ζητήματος, παλαιού και νέου.
Ανιχνεύονται οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί που τέθηκαν σε λειτουργία, προκειμένου να επιβληθεί μια ενιαία εθνική γλώσσα και εθνική ιδεολογία στο πληθυσμιακό σώμα που κατοικούσε εκεί. Η έρευνα βασίζεται σε βουλγαρικό αρχειακό υλικό της περιόδου 1941-1944, πρωτογενές και δευτερογενές: τα Αρχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, το περιοδικό Σχολική Επιθεώρηση και τη βουλγαρική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Παράλληλα γίνεται χρήση βουλγαρικών βιβλιογραφικών δεδομένων, συχνά και σύγχρονων με τα υπό διερεύνηση εκπαιδευτικά φαινόμενα.
Η Δήμητρα Πατρωνίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1970. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα ιστορίας και ιστορίας της εκπαίδευσης. Ζει στη Δράμα και εργάζεται ως φιλόλογος σε λύκειο της πόλης.
Η κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέσα από τα βουλγαρικά αρχεία
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΒΟΥΛΓΑΡΙΣΜΟΥ 1941-1944