Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/12, μέσα σε κλίμα μεγάλης λαμπρότητας και ευλάβειας, η περιφορά της εικόνας και των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, στο πλαίσιο των ετήσιων λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων για την πιο σημαντική γιορτή της πόλης της Δράμας.
Το μεσημέρι της Κυριακής στις 16:00 και αφού πρώτα τελέστηκε παράκληση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας ξεκίνησε η περιφορά της ιερής εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, και η κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό της Δράμας. Η πομπή της εικόνας και των λειψάνων ξεκινώντας την πορεία της από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, και σταματώντας και ψάλλοντας σε κάθε σταυροδρόμι από το οποίο διέρχεται, καταλήγει περνώντας από το κέντρο της πόλης, στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας στην οποία και τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Σύμφωνα με την παράδοση, η λιτανεία αυτή γίνεται για να τιμηθεί η αγία, προστάτιδα της πόλης, ώστε να διαφυλάττει την πόλη από κάθε κακό και επιδημία. Στην πομπή συμμετέχει η φιλαρμονική του δήμου, άπαντες οι κληρικοί και οι τοπικές αρχές της πόλης, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς καθώς και η Έ Μοίρα Καταδρομών αλλά και πλήθος κόσμου που συρρέει στο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας προκειμένου να τιμήσει την προστάτιδα της πόλης, την παραμονή της εορτής της. Μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης λαμπρότητας, επισημότητας και θρησκευτικής κατάνυξης, πλήθος κόσμου συρρέει για να συμμετέχει στην μεγάλη γιορταστική, θρησκευτική τελετή της λιτάνευσης της εικόνας της αγίας, προστάτιδας της πόλης.
Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας είναι από τις παλαιότερες και σημαντικότερες γιορτές για την πόλη της Δράμας. Η Δράμα έχει πολύ έντονα συνδεδεμένο το όνομα της με την Αγία Βαρβάρα, την μεγαλομάρτυρα της χριστιανικής πίστης, την προστάτιδα της πόλης, του πυροβολικού και των ανύπαντρων κοριτσιών και των παιδιών. Προς τιμήν της ονομάστηκαν οι πηγές του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας καθώς σύμφωνα με τον θρύλο όταν το 1380 οι Οθωμανοί γκρέμισαν την παλιά εκκλησία για να χτίσουν τζάμι, η περιοχή πλημμύρισε νερά και το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Ωστόσο παρόλο που λατρευόταν η αγία για πάρα πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, επίσημα προστάτιδα της πόλης ανακηρύχθηκε το 1954 έπειτα από πρόταση του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου Βασίλη Κανάρα, καθώς ήδη η πόλη τότε διέθετε ισχυρό πυροβολικό σώμα, μακρά λατρευτική παράδοση στο πρόσωπο της αγίας, προστάτιδας του πυροβολικού, και πηγές και ναό τα οποία συνέδεαν το όνομα της αγίας με την ιστορία της πόλης.
Γι αυτόν τον λόγο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτή η μέρα τιμάται ξεχωριστά και με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα, ευλάβεια και κατάνυξη, τόσο από τους τοπικούς φορείς, όσο και από τους κατοίκους της πόλης. Παλαιότερα την αγία τιμούσαν και αρκετοί Τούρκοι της Δράμας κυρίως γυναίκες, οι οποίες έως και την ανταλλαγή των πληθυσμών, αφιέρωναν, την ημέρα της γιορτής της αγίας, στην εικόνα της λαμπάδες. Στην σημερινή εποχή η αγία τιμάται τόσο μέσα από λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις την παραμονή αλλά και ανήμερα της της εορτής της, όσο και με την αναβίωση αρκετών εθιμοτυπικών παραδόσεων όπως είναι το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών και του σερβιρίσματος του παραδοσιακού γλυκού πιάτου με την ονομασία «βαρβάρα».