Συνέντευξη τύπου της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας:
– Χωρίς ρεπό δουλεύουν ακατάπαυστα οι εργαζόμενοι
– Πόσους γιατρούς έχει σήμερα το Νοσοκομείο Δράμας
Χρήσιμα στοιχεία για το Νοσοκομείο της Δράμας και το πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της πανδημίας από το προσωπικό και τη διοίκηση παρέθεσε σε μια σπάνια εμφάνισή της προς τα μέσα ενημέρωσης, το πρωί της Παρασκευής, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Δράμας κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το Νοσοκομείο της Δράμας μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί με 17 γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας, διαφόρων ειδικοτήτων, για να συνδράμουν στη διαλογή των ασθενών τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών covid όσο και στην αρχική διάγνωση των περιστατικών. Επίσης πρόσθεσε ότι, στο Νοσοκομείο Δράμας από την Παρασκευή υπάρχει και μια ακόμη ειδική παθολόγος από το Κ.Υ. Ελευθερούπολης όπως και δυο ειδικοί γιατροί, ένας ορθοπεδικός και ένας γυναικολόγος, ενώ έχουν μετακινηθεί επίσης νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και παράλληλα έχουν προσληφθεί γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά, στο Νοσοκομείο της Δράμας έχουν γίνει 4500 τεστ pcr σε ασθενείς, 700 σε προσωπικό και 1450 rapid test, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Καρατζόγλου.
«Διακομίζουμε περιστατικά όπου υπάρχουν κενές κλίνες νοσηλείας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα και παρά την καραντίνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι μόλις την Πέμπτη, είχαμε 30 εισαγωγές. Δυστυχώς έχουμε και ανθρώπινες απώλειες σε συμπολίτες μας και στο προσωπικό» είπε η κα Καρατζόγλου ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε ότι την Πέμπτη το Νοσοκομείο απευθύνθηκε για δεύτερη φορά στον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να διερευνήσει την δυνατότητα σύναψης σύμβασης με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να γίνουν εντάξεις γιατρών στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Δράμας.
Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες, τόνισε η Διοικήτρια και αναφέρθηκε ειδικά ότι την Πέμπτη ήδη διασωληνώθηκαν άλλοι 4 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στις χειρουργικές κλίνες του Νοσοκομείου Δράμας. Ο ένας έχει μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης ενώ η διακομιδή και των υπολοίπων τριών ασθενών ολοκληρώθηκε τις επόμενες μέρες.
Φιάλες οξυγόνου
Αναφορικά με τις φιάλες οξυγόνου και το θέμα που είχε δημιουργηθεί ανέφερε ότι αυτές δεν έχουν φθάσει μέχρι την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Δράμας και περιμένουν την άμεση παράδοσή τους, αλλά εξήγησε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη προκειμένου να γίνει η προμήθεια και όλων των υπόλοιπων απαραίτητων υλικών που χρειάζονται.
Πιο συγκεκριμένα η κα Καρατζόγλου για την προμήθεια των φιαλών οξυγόνου είπε ότι η παρέμβαση για την οποία το Νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια ΑΜΘ, αφορά την ενίσχυση της υφιστάμενης παροχής οξυγόνου και την αναβάθμιση του υποσταθμού του Νοσοκομείου Δράμας. Προκειμένου να γίνει αυτή η αναβάθμιση έγινε η προμήθεια των φιαλών οξυγόνου για να παροχετεύονται με ασφάλεια οι ασθενείς κατά την ολιγόλεπτη διακοπή οξυγόνου από το επιτοίχιο σύστημα ροής.
Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τις αεροδιακομιδές, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας δήλωσε ότι η ΜΕΘ ήταν πολυδύναμη με επτά κλίνες, με τρεις κλίνες από τις οποίες στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας όπως παραλήφθηκε από τη νέα διοίκηση. Αναπτύχθηκαν άλλες πέντε και στο σύνολο υπάρχουν σήμερα 12 κλίνες καταρχήν non-covid…
Για τις διακομιδές ασθενών
Σχετικά με τον σχεδιασμό και προγραμματισμό διακομιδών η κ. Καρατζόγλου είπε ότι υπεύθυνο είναι το ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ και οι διοικητές των Νοσοκομείου απλώς συνδράμουν. «Το θέμα είναι ιατρικό και γίνεται από εμάς ο συντονισμός των ενεργειών» και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει κεντρικός, περιφερειακός και ενδονοσοκομειακός σχεδιασμός, στον οποίο συμμετέχουν οι αντίστοιχες διοικήσεις, η επιστημονική κοινότητα, οι επιτροπές λοιμώξεων και η υπεύθυνη επιτροπή covid του νοσοκομείου η οποία αποτελείται από όλους όσοι είναι εμπλεκόμενοι. Ο σχεδιασμός μας διαφοροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα, επικαιροποιείται και υλοποιείται συντεταγμένα».
Για τις μετακινήσεις προσωπικού
Για τις μετακινήσεις προσωπικού η κ. Καρατζόλγου δήλωσε ότι «στο Νοσοκομείο Δράμας, έχουν μετακινηθεί ήδη 17 ιατροί όλων των ειδικοτήτων από τα Κέντρα Υγείας για να συνδράμουν το νοσοκομείο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών covid και την αρχική διάγνωση των περιστατικών. Από την Παρασκευή έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο ιατρός , ειδική παθολόγος από το ΚΥ Ελευθερούπολης και δυο ακόμη ειδικοί ιατροί (ένας γυναικολόγος και ένας ορθοπεδικός). Έχουν μετακινηθεί επίσης νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και έχουν προσληφθεί ιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Παράλληλα υπήρξε ενίσχυση σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας ώστε να έχουμε επάρκεια σε όλα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχει στο Νοσοκομείο μας πλήρη επάρκεια σε φάρμακα και θα ενισχυθούμε αμέσως οπουδήποτε υπάρξει ανάγκη».
Για τις δωρεές ιδιωτών
Σχετικά με τις δωρεές στο νοσοκομείο η κ. Καρατζόγλου δήλωσε: «Γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες δωρεών για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες και παρά την επάρκεια που έχει το νοσοκομείο θωρακιζόμαστε παραπάνω. Αναπτύξαμε εργαστήριο μοριακού ελέγχου ανίχνευσης ιού (PCR) και ήδη λειτουργεί κανονικά ώστε να έχουμε με ασφάλεια και σε σύντομο χρόνο τα αποτελέσματα είτε αυτά αφορούν τους ασθενείς είτε το προσωπικό».
Για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είπε η κ. Καρατζόγλου, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι διαλογής ασθενών, για να μην συγχρωτίζονται εκείνοι που χαρακτηρίζονται ως ύποπτα περιστατικά με τους υπόλοιπους ασθενείς. «Επίσης και έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλά τεστ» δήλωσε η διοικήτρια. «Συνολικά έχουν γίνει 4500 τεστ PCR σε ασθενείς, 700 σε προσωπικό και 1450 rapid test. Ακόμα έχει αναπτυχθεί κλινική νοσηλείας ύποπτων περιστατικών και στη συνέχεια, όταν υπήρξε ανάγκη και έπαψαν τα νοσοκομεία αναφοράς να νοσηλεύουν, αναπτύχθηκε 1η και 2η κλινική covid επιβεβαιωμένων θετικών. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 136 ασθενείς. Υποστηριζόμαστε από τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ και διακομίζουμε περιστατικά όπου υπάρχουν κενές κλίνες νοσηλείας. Την Πέμπτη είχαμε περίπου 30 εισαγωγές. Ο νομός πιέζεται και δυστυχώς έχουμε απώλειες και στο νοσηλευτικό προσωπικό και απεύχομαι οτιδήποτε χειρότερο. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους όσους έχασαν ανθρώπους» πρόσθεσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας.
Παράλληλα είπε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου απευθύνθηκε, πριν μία εβδομάδα για δεύτερη φορά στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, για να διερευνήσει μεταξύ των μελών του και τη σύναψη σύμβασης με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών για ένταξη στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου.
Στατιστικά δεδομένα των κλινών του νοσοκομείου – Πόσους γιατρούς και νοσηλευτές έχει σήμερα το Νοσοκομείο Δράμας
Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, επισήμανε η κ. Καρατζόγλου ότι σήμερα με ανεπτυγμένες τις κλινικές covid, υπάρχει πάνω από το 50% των κλινών του Νοσοκομείου μας για covid. Υπάρχουν 140 δηλωμένες κλίνες covid έναντι 240 κλινών στο σύνολο του νοσοκομείου. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται αριθμητικά πολύ αυξημένο στελεχιακό δυναμικό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες. Σήμερα λοιπόν στις κλινικές covid έχουμε 5 ειδικούς παθολόγους, 2 ειδικούς πνευμονολόγους, 3 ειδικούς νεφρολόγους, 1 νευρολόγο, 2μαιευτήρες, 1 ορθοπεδικό και 1 ΩΡΛ. Οι ιατροί αυτοί συνδράμουν στη νοσηλεία, στις διακομιδές και όπου απαιτηθεί. Έχουμε 4 καρδιολόγους οι οποίοι νοσηλεύουν είτε στη δική τους μονάδα είτε σε covid περιστατικά. Έχουμε 5 γιατρούς στη ΜΕΘ των 12 κλινών που είναι πλήρης, από την πρώτη ημέρα που μετατράπηκε σε ΜΕΘ- covid. Την Παρασκευή το πρωί, ο διευθυντής της ΜΕΘ με ενημέρωσε ότι θα έχει τη χαρά να αποσωληνώσει κάποιον από τους 12 και αυτό είναι για εμάς πολύ συγκινητικό. Επίσης έχουμε 5 ειδικούς γιατρούς στο ακτινολογικό τμήμα, 7 ειδικούς γιατρούς στα εργαστήρια, 17 γενικούς γιατρούς στο ΤΕΠ-covid και όλοι οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου, συμμετέχουν στη νοσηλεία covid. Παράλληλα έχουμε 4 παιδιάτρους οι οποίοι κατά καιρούς νοσήλευσαν ύποπτα περιστατικά στην Παιδιατρική Κλινική και αυτό κάνουν μέχρι σήμερα όποτε χρειαστεί, Επίσης έχουμε 2 ειδικούς γυναικολόγους οι οποίοι νοσηλεύουν γυναίκες επίτοκες και άλλες στη Γυναικολογική Κλινική. Ακόμα έχουμε 5 χειρουργούς οι οποίοι χρειάζεται να νοσηλεύσουν χειρουργικά περιστατικά».
«Στις 5 Νοεμβρίου, χρειάστηκε να ξεκινήσει η νοσηλεία επιβεβαιωμένων περιστατικών covid και στο Νοσοκομείο της Δράμας. Στις 5 Νοεμβρίου αναπτύξαμε τη δεύτερη κλινική covid για νοσηλεία ενώ στις 13 Νοεμβρίου αναπτύξαμε και την τρίτη κλινική covid για νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς αναδιαρθρώναμε τις υπόλοιπες κλινικές μας και τις συμπτύξαμε και παράλληλα τα χειρουργεία μας τα περιορίσαμε στα έκτακτα. Αυτό που κάνουμε πάντα, ανεξαρτήτως συνθηκών είναι ότι αφορά στους ογκολογικούς ασθενείς, τα Άτομα με Αναπηρία και τις εγκύους. Έκλεισαν τα εξωτερικά μας εργαστήρια και τα εξωτερικά ιατρεία τα οποία επίσης εξυπηρετούν μόνο τα περιστατικά που προαναφέρθηκαν. Παρότι θεωρητικά είμαστε λίγοι, (από τις 107 οργανικές θέσεις των ιατρών του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί, που είναι σχεδόν το μισό δυναμικό) αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε τόσες πολλές κλινικές διότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ούτε να αρνηθούμε υπηρεσία σε όποιον προσέρχεται στο νοσοκομείο και χρήζει νοσηλείας, διάγνωσης, οδηγιών κλπ» πρόσθεσε η κ. Καρατζόγλου.
Η ίδια τόνισε ότι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι μας σκύψαμε το κεφάλι και είπαμε «εδώ είμαστε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να κρατήσουμε τον τόπο μας ψηλά και προς Θεού δεν πρέπει να μείνει κανείς χωρίς νοσηλεία, διάγνωση ή οδηγίες. Εξ αυτού του γεγονότος αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε και άλλη κλινική (covid) παρά το ότι πιεστήκαμε και πολλοί από εμάς νοσήσαμε».
Σε ότι αφορά τον αριθμό των νοσηλευτών, είπε ότι στο Νοσοκομείο Δράμας υπάρχουν 321 οργανικές θέσεις, στις οποίες υπηρετούν 256 με μόνιμη σχέση εργασίας και 64 με άλλη σχέση εργασίας.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που έγιναν το τελευταίο διάστημα, η κα Καρατζόγλου είπε ότι διορίστηκε 1 μόνιμος γιατρός, 7 επικουρικοί και ακολούθησαν 2 συμβάσεις μονίμων γιατρών. Υπάρχουν σε αναμονή 2 θέσεις ειδικών γιατρών και συγκεκριμένα 1 θέση για τον διευθυντή Παθολογίας και 1 θέση για τον διευθυντή Πνευμονολογίας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας «όλοι εμείς δεν θα δούμε παραπάνω ανθρώπους στο νοσοκομείο, οι θέσεις που προκηρύξαμε για διευθυντές κλινικών θα καλυφθούν από τους ήδη υπάρχοντες γιατρούς. Κατά τα λοιπά οι υπόλοιποι γιατροί δεν βλέπουμε να μπαίνουν στις λίστες του επικουρικού προσωπικού από τις οποίες αντλούμε δεδομένα και στοιχεία για να προσληφθούν στο ΕΣΥ».
Η κα Καρατόγλου, συνεχίζοντας την αναφορά στις προσλήψεις που έχουν γίνει είπε ότι έχουν προσληφθεί 2 παρασκευάστριες και 1 βιολόγος, 39 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 10 εργαζόμενοι λοιπού προσωπικού (τεχνικό, βοηθητικό προσωπικό κλπ) και υπάρχουν σε αναμονή 23 προσλήψεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η έγκριση τους από το Υπουργείο Υγείας.
Σε ότι αφορά τους θανάτους από covid, είπε ότι αγγίζουν δυστυχώς τους 60. Επίσης οι διακομιδές που έγιναν σε άλλα νοσοκομεία είναι 115 και οι νοσηλευόμενοι μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο της Δράμας ήταν αθροιστικά 536. Έχουμε τη χαρά να δίνουμε εξιτήρια, αλλά δυστυχώς όσοι μπαίνουν δεν είναι ίσοι σε αριθμό με αυτούς που εξέρχονται από το νοσοκομείο υγιείς. Σε ότι αφορά τα ασθενοφόρα δήλωσε ότι ένα πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε στα όρια του Νομού Δράμας για να καλύψει πιθανή έκτακτη ανάγκη. Τα πληρώματα δεν παίρνουν ρεπό, όπως και οι γιατροί και οι νοσηλευτές αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό. Οι άδειες έχουν ανασταλεί και δεν μπορούν να ξεκουραστούν. Παρόλα αυτά είναι εδώ και είναι αλύγιστοι. Πολεμάνε για να κρατήσουμε ψηλά το Νομό Δράμας. Θα παρακαλούσα θερμά τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και την καραντίνα. Να μείνουν στο σπίτι και να βγαίνουν μόνο για ότι είναι εξαιρετική ανάγκη. Μην το παρακάνουν με τις εξόδους. Δυστυχώς ακόμη βλέπουμε συναθροίσεις. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος βλέπουμε να επιβεβαιώνονται θετικά κρούσματα σε νεότερες ηλικίες. Δυστυχώς από ότι φαίνεται μέχρι σήμερα και για πολύ ακόμη θα πληρώνουμε αυτές τις συναναστροφές σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών».
Τέλος η διοικήτρια του Νοσοκομείου είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής νοσηλεύονται 137 ασθενείς με covid. Μετά την αεροδιακομιδή των 3 ασθενών που νοσηλευόταν σε χειρουργικές κλίνες εκτός ΜΕΘ, σε άλλα νοσοκομεία, οι κλίνες αυτές γέμισαν και πάλι και υπήρξε ξανά δηλωμένη ανάγκη άλλοι ασθενείς να μεταφερθούν όπου υπάρχει σε άδεια κλίνη ΜΕΘ, ανά την Ελλάδα.
[…] περισσότερα στα Χρονικά Δράμας […]