Η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων

0
2283

Για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής τους, να αναπτύξουν συνέργειες αλλά και δράσεις προς όφελος του περιβάλλοντος αναπτύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Δράμας. Η ενημέρωση αφορούσε τις «Ενεργειακές Κοινότητες και Αγροτοκτηνοτροφικός τομέας. Μια αμφίδρομη σχέση ανάπτυξης» και διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα. Για το θέμα της ενημερωτικής αυτής συνάντησης μίλησαν ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΑΠΕ και ο κ. Δημήτρης Τσέκερης , Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ & Ηλ. Ενέργειας.

Mιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλης Τσολακίδης είπε ότι “Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι πολύ σημαντικές για την μεταβολή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας στο οποίο θα πρωτοστατούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τον λόγο αυτό και παρουσιάσαμε τον ενεργειακό σχεδιασμό και τους στόχους της χώρας. Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων έχει αρχίσει να προχωρά. Ήδη ιδρύονται ενεργειακές κοινότητες σε όλη την χώρα από τον Ιανουάριο του 2018. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε θεσπίσει προγράμματα και μέτρα οικονομικής στήριξης αυτών των κοινοτήτων τα οποία θα προκηρυχθούν σύντομα. Οι αγρότες είναι πολύ πιο κοντά σε αυτούς τους νέους θεσμούς. Μπορούν για παράδειγμα να δημιουργήσουν ενεργειακούς συνεταιρισμούς όπως έχει γίνει στην Θεσσαλία όπου δημιουργήθηκε φωτοβολταικό πάρκο 1000KW το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και με αυτό δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τις γεωτρήσεις και τα ποτιστικά τους…”.
Ο κ. Δημήτρης Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι “στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε μια παρουσίαση του νόμου 4513 που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες και το πώς αυτή η θεσμική καινοτομία μπορεί να αξιοποιηθεί ανά περιοχή. Ειδικά για την Δράμα έχει σημασία για τον αγροτικό πληθυσμό διότι μπορεί μέσα από αυτόν τον θεσμό να μειώσει σημαντικά τα ενεργειακά του κόστη. Να κάνει τους αγρότες πιο ανταγωνιστικούς και να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής. Ωστόσο το θέμα αφορά και τους υπόλοιπους πολίτες, τους ΟΤΑ κλπ. Ο Νόμος για την λειτουργία του θεσμού ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018. Πρόσφατα μάλιστα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στην Λάρισα και το χρηματοδοτικό εργαλείο των 25 εκ ευρώ (αρχικά) μέσω ΕΣΠΑ. Μέχρι στιγμής έχουμε την ίδρυση 15 Ενεργειακών Κοινοτήτων οι οποίες αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό καθημερινά…”.
Ο κ. Γιώργος Ανάογλου αρμόδιος για θέματα αγροτικού τομέα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας σημείωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ “Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την ημερίδα για την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την μείωση του κόστους παραγωγής. Οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο συλλογικών σχημάτων με την συμμετοχή των ΤΟΕΒ, των ομάδων παραγωγών, των οργανώσεων παραγωγών, των συνεταιρισμών ή μεμονωμένων παραγωγών. Στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ο μηδενισμός του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες… Με τον τρόπο αυτό βέβαια θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής που τους έχει επηρεάσει πάρα πολύ από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών”
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.) είναι αστικοί συνεταιρισμοί με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας/ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!