Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (ΚΕ.Π.Α.Α.Μ.) εξέδωσε για το έτος 2024 και για 13η χρονιά ημερολόγιο τοίχου, με θέμα «Τα σημαντικά μνημεία και οι σημαίνοντες τοπικοί μας πόροι». Η έκδοση αυτή είναι μια πρώτη συστηματική καταγραφή και παρουσίαση της πολιτιστικής πραγματικότητας κατά γεωγραφική ενότητα των χωριών μας, που από τα τοπικά στοιχεία συναντάμε την ιστορία τους, τη σημερινή τους εικόνα, τα αξιοθέατα και περίτεχνα μνημεία της.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για την προσπάθεια που έγινε στη δημιουργία του νέου ημερολογίου, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ. κ. Γιάννης Παπουτσής σημείωσε ότι το ημερολόγιο εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες. «Το ημερολόγιο είναι θεματικό. Επειδή το περσινό ημερολόγιο ήταν αφιερωμένο στα εκκλησιαστικά μνημεία, φέτος θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια πιο ολιστική θεώρηση, ώστε το νέο ημερολόγιο να περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά μνημεία. Το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα που έχουμε στο νομό. Είναι στοιχεία που σημαίνουν κάτι για τον τόπο μας και πρέπει να προσεχθούν ή αποτελούν ήδη τουριστικούς πόλους τους οποίους αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθεί και να τα δει κάποιος. Μέσα από το ημερολόγιο στέλνουμε ένα μήνυμα προς τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης κυρίως, να προσέξουν και να διασώσουν όλα αυτά τα στοιχεία. Θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τα κτίσματα, τα αξιοθέατα και όλα αυτά που σημαίνουν κάτι για τον τόπο μας».
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα έργο που να μπορεί να εμπλουτίσει και τις βιβλιοθήκες. Προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στην τοπική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας», σημείωσε ο κ. Παπουτσής και προσέθεσε: «Δεν μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στο ημερολόγιο τον αρχαιολογικό χώρο της Καλής Βρύσης. Από εκεί ξεκινώντας φθάνουμε μέχρι το πιο πρόσφατο μνημείο των λατόμων, των εξ ατυχημάτων αποθανόντων. Σε αυτή τη διαδρομή περιλαμβάνονται κτήρια, καπνομάγαζα, παλιές βρύσες, υδραγωγεία και βέβαια τα προβυζαντινά κάστρα της Δράμας. Μιλούμε δηλαδή για στοιχεία ταυτοτικά της πόλης αλλά και του κάθε χωριού».
Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωσή του χθες για την έκδοση του νέου ημερολογίου, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ. ανέφερε τα εξής: «Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2024 και για 13η χρονιά ημερολόγιο τοίχου, με θέμα “Τα σημαντικά μνημεία και οι σημαίνοντες τοπικοί μας πόροι”. Η κληρονομιά ως έννοια περικλείει το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, όπου εμπεριέχονται τοπία, ιστορικοί τόποι, τοποθεσίες, δομημένο περιβάλλον, βιοποικιλία, συλλογές, συνεχιζόμενες πολιτιστικές βιωματικές πρακτικές.
Στην ιστορική τους διαδρομή οι κοινότητές μας από την οριοθέτηση του χώρου τους με τελετουργίες συνυφασμένες με συγκεκριμένες μαγικοθρησκευτικές αντιλήψεις για τον κόσμο και τη φύση, διαμόρφωναν τις πολιτισμικές αξίες τους. Έτσι, μας κληροδοτήθηκαν μύθοι, ιστορίες και εικόνες που μας ενώνουν με τους ανθρώπους κάθε εποχής και ο συμβολισμός των οποίων έχει γονιμοποιήσει εκφράσεις, εκφάνσεις, χώρους, τόπους, το περιβάλλον εν γένει του πολιτισμού μας.
Υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συνεχή κατοίκηση στην περιοχή μας από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Με το πέρασμά τους διάφοροι κατακτητές κατέστρεψαν αξιόλογα στοιχεία της προηγούμενης ζωής του τόπου. Ωστόσο, oi συνειρμοί μας πηγαινοφέρνουν στον χωροχρόνο. Το ιστορικοπολιτιστικό απόθεμα ως συνέχεια του τόπου, με σημεία αναφοράς που ακτινοβολούν με τον μνημειακό πλούτο και τους άλλους πόρους, εκπέμπει τα μηνύματα της κληρονομιάς μας.
Η έκδοση αυτή είναι μια πρώτη συστηματική καταγραφή και παρουσίαση της πολιτιστικής πραγματικότητας κατά γεωγραφική ενότητα των χωριών μας, που από τα τοπικά στοιχεία συναντάμε την ιστορία τους, τη σημερινή τους εικόνα, τα αξιοθέατα και περίτεχνα μνημεία της περιοχής, τη βασική υποδομή με τρόπο ομοιόμορφο, ώστε να διευκολύνεται ο αναγνώστης στην αναζήτηση πληροφοριών για να ακολουθήσει και να απολαύσει τις ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές που επιθυμεί.
Πιστεύουμε ότι συμπληρώνει ένα υπαρκτό κενό και προσφέρει μια συνοπτική περιεκτική ξενάγηση στα πιο ενδιαφέροντα μνημεία και πόρους της πολιτιστικής μας ζωής, που επιθυμούμε να ανθοφορήσουν. Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μπορείτε να ξεναγηθείτε σε τόπους ιερούς, σε μνημεία μοναδικής καλαισθησίας και ιστορικής αξίας. Θα απολαύσετε την τοπική αρχιτεκτονική σωζόμενων κτιρίων των χωριών μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από επιρροές του 19 ου και α’ μισό του 20 ου αιώνα. Θα ανακαλύψετε τους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκαν. Στην πορεία του χρόνου άλλα συντηρήθηκαν ανακτώντας την παλιά τους αίγλη και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Δυστυχώς και ορισμένα άλλα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Αυτά θέλουμε να τα αναδείξουμε για να τα σώσουμε από τη φθορά του χρόνου, όσο ακόμη υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά. Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2024 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.
Το ημερολόγιο μπορείτε να το αναζητήσετε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων».