Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου
Μέρος Β’
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα που διαφημίζονταν ως μη περιέχοντα νικοτίνη, στην πραγματικότητα περιείχαν μικρές αλλά ικανά εθιστικές ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προϋποθέτει καύση καπνού και άρα παραγωγή των αντίστοιχων δεκάδων βλαβερών ουσιών όπως είναι για παράδειγμα η πίσσα και το μονοξείδιο του αζώτου. Το γεγονός αυτό είναι αληθινό, όμως αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι στο περιεχόμενο υγρό υπάρχουν αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά πρόσθετα όπως η προπυλενογλυκόλη, η φυτική γλυκερίνη, νιτροσαμίνες, ακεταλδεϋδη και υδράργυρος, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να υποβληθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε κλινικές μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλειά τους.
Οι κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες, στην περίπτωση που οι εταιρείες που διακινούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποφασίσουν ότι επιθυμούν την προώθησή τους ως βοηθήματα-υποκατάστατα νικοτίνης με σκοπό τη βοήθεια στον καπνιστή που βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Όμως αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα: οι εταιρείες αυτές δεν έχουν ή μάλλον αποφεύγουν να αποφασίσουν για το πως θα κυκλοφορεί το προϊόν τους. Στην πρώτη περίπτωση που αναφέρεται παραπάνω, χρειάζονται οι κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας όπως και για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως άλλωστε έχει γίνει και για τα υποκατάστατα νικοτίνης τύπου τσίχλας ή αυτοκόλλητου διαδερμικής χορήγησης. Αν όμως αποφασιστεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απλώς άλλο ένα προϊόν καπνού δε χρειάζονται κλινικές μελέτες, θα πρέπει όμως να επιβληθεί η φορολόγηση που προβλέπεται για όλα τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Επί του παρόντος, κι ενώ διανύουμε τη χρυσή εποχή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα με καταστήματα εμπορίας να ανοίγουν καθημερινά σε όλες τις περιοχές, οι εταιρείες που το παράγουν και το εμπορεύονται έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο! Από τη μια μεριά δεν αναγκάζονται να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά στις απαραίτητες κλινικές μελέτες και από την άλλη τα προϊόντα τους ξεφεύγουν από τη βαριά φορολογία των προϊόντων καπνού διατηρώντας τιμές χαμηλές κι ιδιαίτερα ελκυστικές.
Δε πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στον τομέα της διάδοσης της συνήθειας του καπνίσματος, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η βιομηχανία του καπνού βρίσκεται και πίσω από τη διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αποτελεί σημαντικό όπλο για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών αφού έχει αποδειχθεί ότι μεγάλος αριθμός προσώπων διακόπτει το κάπνισμα διότι δυσκολεύεται, όταν εργάζεται αλλά κι όταν έχει ελεύθερο χρόνο, να βρει μέρη όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως εξουδετερώνει αυτό το όπλο αφού οι καπνιστές έχουν αυτή την εναλλακτική λύση στους χώρους όπου ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος και συνεχίζουν να καπνίζουν κανονικά εκεί όπου το κάπνισμα επιτρέπεται. Η λύση βέβαια είναι να απαγορευτεί η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το κάπνισμα.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί κι ένας σημαντικός κίνδυνος που προέρχεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο κι αφορά τα παιδιά μας. Οι συσκευές αυτές παρέχονται συχνά με άρωμα σοκολάτας ή φρούτων αλλά και με έντονα χρώματα που παραπέμπουν σε ελκυστικά παιχνίδια. Όμως παίζοντας με αυτά, στο σχολείο ή στους χώρους όπου το παιδί μας περνάει τον ελεύθερο χρόνο του, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί εξάρτηση από τη νικοτίνη που στη συνέχεια άμεσα ή λίγα χρόνια αργότερα θα οδηγήσει και στο κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.
Συμπερασματικά, και μέχρι τα επόμενα χρόνια οπότε και θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι καλά θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση του από καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα, ενώ και η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της διάθεσης κι εμπορίας του.